Z uvedbo predpisov do večjega zaupanja v kriptovalute

Odmevni primeri pranja denarja in razna zlonamerna izkoriščanja finančnih trgov so upravičeno pritegnila pozornost regulatorjev in javnosti.
Fotografija: Evropska unija povečuje nadzor nad kriptovalutami. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Evropska unija povečuje nadzor nad kriptovalutami. Foto: Shutterstock

V zadnjem desetletju je bilo v Evropi in po svetu več strukturnih sprememb v predpisih o poznavanju svojih strank in preprečevanju pranja denarja. Posamezni predpisi jasno določajo pot tudi za kripto podjetja in opisujejo zahteve za pridobitev in vzdrževanje finančne licence regulatorja, kar krepi zaupanje in zaščito vlagateljev. Toda pravila in predpisi za tradicionalne finančne trge ne veljajo vzajemno za vse vidike kriptovalut niti za temeljno naravo blockchain tehnologije.
 

Regulacije na področju kriptovalut

 
Pranje denarja. Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters
Pranje denarja. Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters
Ker regulativni organi in finančne ustanove izboljšujejo razumevanje kriminalnih praks, so bile izboljšane tudi zahteve glede predpisov o poznavanju svojih strank (know your customer – KYC) in preprečevanju pranja denarja (anti-money laundering – AML). Toda pravila in predpisi za tradicionalne finančne trge ne veljajo vzajemno za vse vidike kriptovalut niti za temeljno naravo blockchain tehnologije, navaja TechCrunch.
 
Za reševanje izzivov hitro razvijajočega se blockchain ekosistema je Evropska unija začela uvajati strožje finančne predpise, ki dodatno krepijo regulativni sistem za izboljšanje modelov licenciranja. Mnoge države članice zdaj kripto valute urejajo posamično, Nemčija pa je na dobri poti, da postane prva na tem področju.
 
image_alt
Nemčija kljub težavam pričakuje rast gospodarstva

Na mednarodni ravni pa je najpomembnejši nadzorni organ Delovna skupina za finančne ukrepe (FATF), ki opisuje splošne smernice in določa najboljše prakse v boju proti pranju denarja in financiranju terorizma. Čeprav FATF velja za t. i. mehki zakon, delovna skupina določa standard za izvedljive predpise v zvezi s kripto sredstvi.
 

Pravilo potovanja

 
Posebej opazno je Priporočilo 16 FATF, bolj znano kot »pravilo potovanja«, ki od podjetij zahteva, da zbirajo in hranijo osebne podatke udeležencev v blockchain transakcijah, pojasnjuje TechCrunch. Teoretično bo dostop do teh podatkov organom omogočil boljši nadzor in izvrševanje predpisov na trgu kriptovalut. Kar pomeni, da bo vse pregledno in organi nadzora bodo natančno vedeli, kdo kaj počne.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pravilo potovanja vpliva na tradicionalne finančne institucije (banke, kreditne družbe itd.) in kripto družbe, ki so sicer znane kot ponudniki storitev virtualnih sredstev (VASP). Ob neupoštevanju pravila potovanja se ponudnik razglasi za neskladnega, kar je velika ovira pri poslovanju. Toda pravilo potovanja predstavlja težavo, ker ne upošteva novosti kripto tehnologije.
 
Kripto podjetja namreč težko vključijo to pravilo v vsakodnevno poslovanje, zaradi velikega napora, ki ga morajo vložiti, da pridobijo podatke KYC o prejemniku. Da bi kripto podjetja pridobila te podatke za odhodna plačila, bi morala stranka sama posredovati podatke, kar predstavlja dodaten izziv glede točnosti podatkov. Pravilo potovanja prav tako ustvarja večjo ranljivost podatkov zaradi ustvarjanja dodatnih podatkovnih silosov po vsem svetu.
image_alt
Škandal: V javnost pricurljali podatki o podli igri vladnih organov

Potrebni so učinkoviti in izvedljivi predpisi

 
Decentralizirana narava blockchaina, ki je v nasprotju s standardom osrednjega strežnika, ki ga poznamo in uporabljamo skoraj povsod, predstavlja velik izziv. Glavni problem je temeljni nesporazum, da so blockchain transakcije anonimne ali jim ni mogoče slediti. Po navedbah TechCruncha so blockchain transakcije »psevdo-anonimne« in v večini primerov lahko ponujajo večjo sledljivost in preglednost kot tradicionalno bančništvo.
 
Bitcoin in ostale kriptovalute temeljijo na blockchain tehnologiji. Foto: Marc Bruxelle/Getty Images
Bitcoin in ostale kriptovalute temeljijo na blockchain tehnologiji. Foto: Marc Bruxelle/Getty Images
Nezakonite dejavnosti, ki se izvajajo na blockchainu, bodo vedno veliko bolj sledljive kot denimo gotovinske transakcije. Tehnologija s tako velikim potencialom bi morala biti dostopna, urejena in koristna za vse. Blockchain in digitalna sredstva že revolucionirajo način našega delovanja, temu pa morajo slediti tudi regulativni ukrepi. Pot naprej ne more biti zgolj izvajanje smernic stare šole, zahtevanje poslušnosti in deljenje nepoštenih kazni.
 

Premišljeno spreminjanje predpisov

 
Nezakonite dejavnosti je že mogoče spremljati prek zbirke podatkov o uporabnikih, za katere je znano, da spoštujejo mednarodne standarde. Podatki preverjenih uporabnikov in prodajalcev omogočajo industriji, da opazi kršitve ali zlorabe veliko prej kot običajno, pri čemer izpostavi in ​​omeji nezakonite uporabnike.
 
image_alt
Najbolj luksuzni vlaki na svetu

S premišljenim spreminjanjem predlaganih predpisov je mogoče zgraditi preverjeno omrežje, ki bo zagotovilo zaupanje in ustrezno izkoristilo potencial blockchaina, hkrati pa ustavilo zlonamerne posameznike, ki nameravajo pokvariti ali manipulirati sistem. To bi bil velik korak naprej pri pregonu mednarodnih finančnih kaznivih dejanj in zagotavljanju legitimnosti kriptovalut po vsem svetu, pojasnjuje TechCrunch.

Več iz rubrike