Nemčija kljub težavam pričakuje rast gospodarstva

Nemška industrijska podjetja se soočajo z zamudami v dobavi in višanjem cen surovin.
Fotografija: Finančni minister Olaf Scholz in nemška kanclerka Angela Merkel, 2019. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters
 
Odpri galerijo
Finančni minister Olaf Scholz in nemška kanclerka Angela Merkel, 2019. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters  

Prizadeta so sicer podjetja iz vseh sektorjev in vseh velikosti, mnoga iščejo nove dobavitelje. Čeprav se pandemična slika Nemčije izboljšuje, številne omejitve ostajajo, kar dodatno povečuje zastoje pri dobavi surovin. Toda nemški finančni minister je optimističen glede rasti gospodarstva, prav tako se povečujejo prosta delovna mesta v vseh sektorjih.
 

Težave v dobavnih verigah

 
Združenje nemških industrijskih in trgovinskih zbornic (DIHK) je opravilo raziskavo, v kateri so ugotovili, da nemška industrijska podjetja močno občutijo pomanjkanje in zamude v dobavi surovin in sestavnih delov. Nemška tiskovna agencija (DPA) je povzela rezultate raziskave, kjer je razvidno, da se z ozkimi grli v dobavi in zvišanjem cen sooča 83 odstotkov podjetij, poroča slovenska tiskovna agencija (STA). V raziskavo DIHK, ki je bila izvedena avgusta, je bilo vključenih okoli tri tisoč podjetij v Nemčiji in tujini.
 
image_alt
Grozovitih poplav, kot so jih doživeli v Nemčiji, vse več?

Ozka grla nastajajo, ker je obseg proizvodnje v določenih sektorjih premajhen ali ker ni zadosti transportnih zmogljivosti. Še vedno denimo primanjkuje tovornih kontejnerjev, omejen je tudi letalski promet, s tem pa možnost prevažanja blaga v trupu potniških letal. Prav tako ostajajo veljavne številne omejitve, povezane s preprečevanjem širjenja covida-19, kar zastoje še povečuje, navaja STA.
 
V Nemčiji še vedno primanjkuje tovorniških kontejnerjev. Foto: Reuters
V Nemčiji še vedno primanjkuje tovorniških kontejnerjev. Foto: Reuters
Sicer je največje pomanjkanje jekla, primanjkuje pa tudi čipov, plastike, lesa, aluminija, bakra in embalaže. Dve tretjini podjetij je zato že zvišalo cene za stranke. Skoraj polovico podjetij, vključenih v raziskavo, zaradi pomanjkanja materialov ni moglo izpolniti naročil in se je zato soočilo z izpadom prihodka. Pomanjkanje surovin je prizadelo vsa podjetja in mnoga iščejo nove dobavitelje.
 

Število prostih delovnih mest raste

 
Ločena raziskava Inštituta za raziskave zaposlovanja (IAB) iz Nürnberga pa je pokazala, da se v predelovalnem sektorju v Nemčiji povečuje povpraševanje po delovni sili. Glede na prvo letošnje četrtletje se je število prostih delovnih mest v drugem trimesečju povečalo za 21 odstotkov. V vseh sektorjih je bila rast števila prostih delovnih mest triodstotna, poroča STA.
 
image_alt
Kitajsko gospodarstvo se ponovno ohlaja

»Pandemija covida-19 je pustila zelo jasne sledi na trgu dela,« je ugotovitve raziskave komentiral raziskovalec Alexander Kubis. Dodal je, da so mnoga prosta delovna mesta tudi v storitvenem sektorju, denimo v turizmu, gostinstvu, kulturi in zdravstvu.
 

Nemčija pričakuje rast gospodarstva

 
Tretji val okužb s koronavirusom in daljše zaprtje države, sta povzročila, da se je največje evropsko gospodarstvo v prvih treh mesecih leta skrčilo za 2,1 odstotka glede na prejšnje četrtletje. Toda ministrstvo za finance je v svojem mesečnem poročilu zapisalo, da raziskave razpoloženja in kazalniki, usmerjeni v prihodnost, kažejo na »neprekinjen optimizem« med podjetji in visoko aktivnost nemškega gospodarstva v poletnih mesecih, povzema Reuters.

Glede na omenjeno poročilo je ponovno odpiranje gospodarstva in upadanje primerov okužb v začetku poletja povečalo porabo gospodinjstev, kar je privedlo do razcveta maloprodaje v maju in juniju.
 
image_alt
Kuba sprejema drastične gospodarske reforme

Nemški finančni minister Olaf Scholz je dobil zeleno luč za ustavitev omejitev glede zadolževanja, kar je omogočilo rekordno novo zadolževanje v višini 240 milijard evrov letos in več kot 130 milijard evrov v lanskem letu, navaja Reuters. Scholz, ki naj bi nasledil Angelo Merkel kot kancler na septembrskih volitvah, je predlagal, da se za leto 2022 že tretje leto zapored začasno prekine omejitev zadolževanja, kar bi v naslednjem letu omogočilo dodatno zadolževanje v višini sto milijard evrov.
 

Več iz rubrike