Grozovitih poplav, kot so jih doživeli v Nemčiji, vse več?

Strokovnjaki se bojijo, da bo v prihodnje vse več ekstremnih vremenskih pojavov z uničujočimi posledicami.
Fotografija: Foto: Leon Vidic / Delo
Odpri galerijo
Foto: Leon Vidic / Delo

Prejšnji teden so mediji poročali o hudih poplavah, ki so prizadele zahodni del Nemčije ter nekatera območja Belgije, Nizozemske in Luksemburga. Te naj bi terjale vsaj 157 življenj. Številne hiše so bile porušene, ulice so bile zalite z vodo, prišlo pa je tudi do težav z omrežjem in prekinjene dobave elektrike, kar je še otežilo reševalne akcije. Strokovnjaki se bojijo, da ne gre za osamljen primer. V prihodnje bi lahko - v povezavi s podnebnimi spremembami - pričakovali še več takih dogodkov, poročajo pri National Geographic.
image_alt
Luksuzni dom princa Harryja in Meghan Markle

Dieter Gerten, klimatolog na Inštitutu za raziskave podnebnih vplivov v Potsdamu, je povedal, da porast tovrstnih dogodkov ni presenečenje, saj so porast ekstremnih dogodkov v povezavi s podnebnimi spremembami zabeležili že pri projekcijah podnebnih modelov.

»Dogodek kaže na to, da tudi bogate države, kot je Nemčija, niso varne pred hudimi posledicami podnebnih sprememb,« je dogodek komentiral Kai Kornhuber, podnebni fizik z univerze Columbia.

Znanstveniki so pojasnili, da bi lahko podnebne spremembe na povečanje pogostosti poplav vplivale na dva načina; poveča se količina padavin in možnost pojava neviht. V času višjih temperatur se po njihovi razlagi v ozračju zadržijo večje količine vode. Posledično so padavine obilnejše.

Gerten je dejal, da mora biti izpolnjenih več faktorjev, da pride v času močnih padavin do obsežnejših poplav. Veliko je odvisno od tega, koliko padavin je zapadlo pred tem ter kakšna sta urbani razvoj in geografija območja.
Foto: Blaž Samec / Delo
Foto: Blaž Samec / Delo

Poplave v Nemčiji močnejše zaradi vpliva podnebnih sprememb


Tudi rezultati nedavne študije, objavljene v Geophysical Research Letters, kažejo, da naj bi bile obilne padavine na območju Evrope v prihodnje čedalje bolj pogoste.

V začetku tega meseca je skupina mednarodnih znanstvenikov ugotovila, da naj do tako ekstremnega vročinskega vala na pacifiškem severozahodu ne bi prišlo, če ne bi bile posredi podnebne spremembe.
image_alt
Prodaja navideznih nepremičnin vse večji biznis

Hayler Fowler, hidroklimatolog z univerze v Newcastlu, je povedal, da vremenske razmere v povezavi s podnebnimi spremembami preučujejo skozi modele, pri katerih je upoštevan učinek toplogrednih plinov. Po Fowlerjevih ugotovitvah so bile nedavne poplave v Nemčiji zagotovo močnejše prav zaradi podnebnih sprememb.

»Vreme se spreminja. Vemo, da bodo z naraščajočimi temperaturami ekstremne padavine postale bolj pogoste. Mislim, da lahko v prihodnje pričakujemo še več tovrstnih dogodkov,« je zaključil Kornhuber.
 

Več iz rubrike