Prodaja navideznih nepremičnin vse večji biznis

V resničnem svetu prodaja nepremičnin zaradi visokih cen pada, v virtualnem pa lahko zemljišče kupite že za nekaj tisoč evrov.
Fotografija: Virtualna realnost doživlja vzpon. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch 
Odpri galerijo
Virtualna realnost doživlja vzpon. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch 

Med pandemijo covida-19 je virtualni nepremičninski trg doživel svoj vzpon, po nekaterih podatkih se je prodaja virtualnih nepremičnin in zemljišč kar potrojila glede na leto 2020. V virtualni svet in NFT-je se trenutno stekajo milijoni, navdušeni pa so vsi od umetnikov do zvezdnikov in slavnih oseb.
 

Kako deluje virtualni svet in kaj so to NFT-ji?

 
Virtualni svet ali t. i. 'metasvet' (ang. metaverse) je, po podatkih Wikipedije, kolektivni virtualni prostor, ustvarjen z zmanjševanjem razlik med virtualno izboljšano fizično realnostjo in fizično obstojnim virtualnim prostorom, ter vključuje vse virtualne svetove, izboljšano resničnost in Internet. Beseda metasvet torej opisuje koncept futuristične različice interneta, ki je sestavljena iz obstojnih in skupnih 3D virtualnih prostorov, ki se povezujejo v enoten virtualen svet.
 
image_alt
Nezamenljivi žetoni ali NFT: novi vroči trend v svetu kriptovalut

Metasvet temelji na nezamenljivih žetonih (NFT – non-fungible tokens), ki pomagajo doseči ogromne prodaje, spreminjajo običajne prodajne metode in delujejo kot vezni člen s širšo bazo digitalnega občinstva, navaja Cryptopolitan. NFT je enota podatkov, shranjena v digitalni 'računovodski' knjigi (tehnologija blockchain), ki potrjuje, da je določeno sredstvo edinstveno in zaradi tega nezamenljivo.
Umetniško delo z naslovom: Everydays: The First 5000 Days, avtor: The Beeple, Foto: Shutterstock
Umetniško delo z naslovom: Everydays: The First 5000 Days, avtor: The Beeple, Foto: Shutterstock

NFT-ji delujejo kot dokazilo o lastništvu nekega digitalnega sredstva, denimo umetniške slike ali pesmi, podatki o menjavi lastništva pa se lahko izsledijo do prvotnega lastnika nekega digitalnega sredstva. V letošnjem letu je bila odmevna prodaja umetniškega dela z naslovom Everydays: The First 5000 Days, ki ga je ustvaril umetnik Mike Winkelmann. Avtor je bolj znan pod svojim umetniškim imenom Beeple, umetniško delo pa je prodal za 69,3 milijona ameriških dolarjev.
 

Metasvet: obsežna virtualna izkušnja

 
Metasvet si lahko predstavljamo kot naslednika interneta, ki je obogaten z bogato izoblikovanimi virtualnimi svetovi in prepleten z interaktivnimi možnostmi povezovanja z resničnim svetom, ki jih poganja umetna inteligenca, pojasnjuje Cryptopolitan. Koncept je preveč futurističen, da bi ga lahko popolnoma razumeli, toda možnosti so preprosto neomejene.
image_alt
Digitalni dom prodan za 500.000 dolarjev

Po mnenju strokovnjakov imajo razni metasvetovi prihodnosti velik potencial za gradnjo celotnih virtualnih ekonomij. Dotaknili naj bi se vsakega vidika človeškega življenja, od velikih industrij do malih obrtnikov in potencialno ustvarili nove panoge. Po drugi strani pa nekateri kritiki menijo, da so to zgolj futuristične sanje. Kakorkoli že, zametki metasvetov obstajajo in pridobivajo množico uporabnikov, vanje pa se stekajo tudi zajetne količine denarja. Na spletni strani Cryptopolitan predstavijo tri najbolj obetavne.
 

Cryptovoxels

 
Cryptovoxels je metasvet zgrajen na Ethereum omrežju in ponuja eno najboljših izkušenj s svetom virtualne resničnosti. Projekt ima raznoliko skupnost in ogromen obseg, nedavno pa je doživel povečano rast, ki je posledica prodaje virtualnih zemljišč.
 
Cryptovoxels pokriva več področij, saj je projekt mešanica virtualne resničnosti, nepremičnin, kripto možnosti in futuristične digitalizacije. Ponuja izkušnjo podobno igri Minecraft, le veliko boljšo, saj jo (kot uporabniki) pomagajo razvijati digitalni arhitekti, umetniki, vlagatelji in lastniki virtualnih zemljišč.
image_alt
Škandal: V javnost pricurljali podatki o podli igri vladnih organov

Decentraland

 
To je bil morda prvi projekt, ki je omogočil vpogled v prihajajoči razmah virtualnih zemljišč. Decentraland je prav tako ustvarjen na Ethereum omrežju in je med prvimi dokazal možno izvedljivost projekta (proof of concept). Platforma je močno napredovala od prve različice z 2D mrežo do poglobljenega 3D virtualnega sveta.
 
Decentraland danes velja za ogromen svet virtualne resničnosti, ki ga napaja blockchain tehnologija in nudi izkušnjo polno inovacij. Uporabniki lahko kupujejo, prodajajo ali izmenjujejo zemljišča, zbirateljske stvari in veliko več, s pomočjo avtohtone kriptovalute MANA. Pokrajina v Decentralandu je polna različnih stavb, mest, avtocest, umetnin, trgov in podobno.

Uporabnik lahko kupi parcelo, ki meri 256 kvadratnih metov, približna cena pa je od 5000 do 6000 dolarjev, skupno je v igri 90.000 parcel. NFT služi kot dokazilo o lastništvu parcele, na njej pa lahko postavi hišo, ki jo lahko opremi po želji, galerijo, kjer lahko na ogled postavi svoja dela in jih prodaja ali pa celo igralnico, kjer lahko igra igre ali pa pasivno služi kot 'hiša'. Izkušnja je preveč masivna, da bi jo lahko opisali z besedami.
 

Next Earth

 
Next Earth je naslednji obetaven virtualen svet, kjer uporabnik doživi obsežno izkušnjo virtualnega ekosistema. Inovacije na področju metasveta so pri tem projektu ogromne in se širijo od DeFi inovacij do NFT zbirk in gradnje polno razvite ekonomije. Projekt ima edinstven potencial s področja inovacij.
 

Več iz rubrike