Digitalni dom prodan za 500.000 dolarjev

Lastnik se bo lahko v nov dom 'vselil' preko navidezne resničnosti (VR).
Fotografija: FOTO: Posnetek zaslona / Krista Kim
Odpri galerijo
FOTO: Posnetek zaslona / Krista Kim

Digitalni dom, postavljen v pokrajini, podobni Marsu, se je prodal za 500.000 dolarjev  288 ethrov, kriptovalute, ki se med drugim uporablja za nakupe t. i. nezamenljivih žetonov (NFT).
 
Hišo, imenovano »Mars House«, je s pomočjo arhitekta in programske opreme za videoigre zasnovala umetnica iz Toronta Krista Kim, je poročala revija za arhitekturo in oblikovanje Dezeen.
 
Novi lastnik 3D-digitalne datoteke bo lahko raziskal prostore dvorca z uporabo navidezne resničnosti (digitalni svet) ali v prihodnosti razširjene resničnosti (kjer so digitalni elementi dodani v pogled na resnični svet). SuperRare, trg za nezamenljive žetone, je dejal, da gre za »prva NFT digitalna hiša na svetu«.
 
image_alt
Nezamenljivi žetoni ali NFT: novi vroči trend v svetu kriptovalut

Kim je svojo kreacijo označila za »svetlobno skulpturo«. Vsaka soba ima prozorne stene. Kdo namreč potrebuje zasebnost na nenaseljenem planetu? Zunaj je več prosojnih stolov za sončenje pod rdečim nebom strupenega videza.


 
Kupec ima zdaj digitalno potrdilo o lastništvu, zaščiteno s tehnologijo blockchain, ki jo je newyorški pisatelj Nathan Heller leta 2017 lepo opisal kot »kot digitalno različico šala, ki ga je plela vaša babica. Ob tem je uporabila en klopčič preje, rezultat pa je neprekinjen šal oziroma šal iz enega kosa. Vsak šiv je odvisen od tistega tik pred njim. Nemogoče je odstraniti del tkanine ali jo nadomestiti, ne da bi pustili sled.«
 
image_alt
Deutsche Bank: Ignorirati bitcoin enostavno ni več mogoče

Nova prodaja digitalne umetnosti je odjeknila potem, ko je bilo nedavno za 69 milijonov dolarjev kupljeno digitalno delo umetnika Mika Winkelmanna, znanega kot Beeple.
 
FOTO: Posnetek zaslona / Krista Kim
FOTO: Posnetek zaslona / Krista Kim
Ta teden je bil prodan tudi prvi tvit soustanovitelja Twittera Jacka Dorseyja, poslan pred skoraj natanko 15 leti. Prodan je bil kot NFT za 2.915.835,47 dolarja.

V začetku tega meseca je Gucci začel prodajati digitalno obutev po 17,99 dolarja, kar je približno 480 dolarjev manj, kot se običajno prodajajo čevlji luksuzne znamke. Čevlje je možno »nositi« z uporabo virtualne in razširjene resničnosti.
 

Kim je za Dezeen povedala, da verjame, da trg NFT-jev »podpira pozitivne spremembe v kripto revoluciji« in da bo ta revolucija »ustvarila politično akcijo v podporo zeleni energiji in trajnosti«.
 
Za zdaj je trg NFT-jev energetsko izjemno neučinkovit. Umetnik po imenu Joanie Lemercier, ki je leta 2019 prodal svoja digitalna dela kot šest NFT-jev, je izračunal, da je s prodajo porabil enako količino energije, kot bi jo v dveh letih v svojem ateljeju, je poročal Wired.
 

Več iz rubrike