Deutsche Bank: Ignorirati bitcoin enostavno ni več mogoče

Bitcoin danes trguje pri 54.356 dolarjih za enoto s skupno vrednostjo dobrih 1014 milijard dolarjev.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Že jeseni lani je strateg nemške Deutsche Bank Jim Reid​ napovedal neizogibnost nadaljnje rasti cene bitcoina. Po mnenju strokovnjaka se bo na bitcoin vse pogosteje gledalo kot na varno zatočišče ob naraščajočih inflacijskih tveganjih. Zato bo zanimanje za ta digitalni kovanec pospešeno naraščalo, je takrat dejal Reid.
 
Približno šest mesecev kasneje je skupina analitikov iste nemške banke objavila poročilo, v katerem je ugotovila, da je nemogoče prezreti bitcoin. Njegova skupna vrednost je že presegla 1000 milijard dolarjev, vpliv tega instrumenta pa se je znatno povečal v primerjavi z lansko pomladjo.
 
Vrednost bitcoina bo še naprej rasla, ko bodo nova podjetja za upravljanje premoženja vstopila v kripto sfero, menijo analitiki Deutsche Bank, a opozarjajo, da bo bitcoin ostal nestanoviten instrument.
 
image_alt
Cene nepremičnin v Sloveniji ostajajo imune na gospodarske šoke

Uporaba bitcoina kot plačilnega sredstva je danes bistveno manjša v primerjavi s fiat denarjem, na primer japonskim jenom ali britanskim funtom.
 
Če pa se modernizacija svetovnega finančnega sistema pospeši, lahko število transakcij bitcoinov pri plačilu blaga in storitev postane sorazmerno z uporabljeno količino gotovine, so poudarili avtorji poročila.
 

Evropske borze teden začele v rdečem, Azijske borze neenotne


FOTO: Kazuhiro NOGI / AFP
FOTO: Kazuhiro NOGI / AFP
Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 je bil okoli v ponedeljek zjutraj 0,66 odstotka pod izhodiščem. Londonski indeks FTSE 100 je izgubil 0,81 odstotka, pariški CAC 40 0,83 odstotka, frankfurtski DAX pa 0,48 odstotka.

Vrednost evra se je rahlo zvišala. Za en evro je bilo treba v ponedeljek zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1892 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,10 odstotka.

Azijske borze so končale neenotno. Šanghajski indeks SSE Composite je pridobil 1,14 odstotka, tokijski Nikkei 225 pa je trgovanje sklenil 2,07 odstotka pod izhodiščem. Hongkonški Hang Seng je danes izgubil 0,27 odstotka vrednosti, seulski indeks Kospi pa se je znižal za 0,13 odstotka. Avstralski All Ordinaries je pridobil 0,51 odstotka, singapurski STI pa je izgubil 0,20 odstotka.

image_alt
Zadnje leto še povečano prelivanje denarja v sklade

Cene nafte padajo


Cene nafte so se v ponedeljek še znižale. Na trgu se po navedbah poznavalcev pojavljajo skrbi glede previsoke ponudbe, prav tako jih skrbi podaljšanje protikoronskih ukrepov v Nemčiji - enem od vodilnih evropskih gospodarstev, poroča STA. 

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena maja, je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 64,22 dolarja, kar je 31 centov manj kot ob koncu trgovanja v petek.

Cena teksaške lahke nafte za dobavo v aprilu se je glede na petkovo zaključno vrednost pocenila za 26 centov na 61,16 dolarja.

image_alt
Kako iz enega evra, narediti dva?

Več iz rubrike