Škandal: V javnost pricurljali podatki o podli igri vladnih organov

Vohunsko programsko opremo Pegasus naj bi uporabljali v boju proti terorizmu, vendar se je na seznamu med drugim znašlo tudi več kot 180 novinarjev.
Fotografija: Eden večjih škandalov letos. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Eden večjih škandalov letos. Foto: Leon Vidic/Delo

Izraelsko tehnološko podjetje NSO Group je več kot 40 državam prodalo vohunsko programsko opremo Pegasus, ki omogoča pridobivanje osebnih podatkov in nadzor pametnih telefonov na daljavo. Na seznamu, ki je pricurljal v javnost, se je znašlo tudi več kot 50.000 telefonskih številk, ki naj bi pripadale več kot 180 novinarjem, raznim aktivistom, odvetnikom in visokim političnim predstavnikom, poroča The Guardian, ki se je do seznama dokopal prvi. 
image_alt
Oglaševalsko industrijo pretkano ogoljufal za sedem milijonov

Pegasus naj bi se uporabljal le za boj proti terorizmu in kriminalu

 
Nevladni organizaciji Forbidden Stories in Amnesty International so prejeli dostop do zaupnega seznama 50.000 telefonskih številk, predvidenih za vohunjenje in nadzorovanje, ki so jih izbrale stranke podjetja NSO Group od leta 2016 dalje, piše The Guardian. Slednji naj bi, v sodelovanju s 16 medijskimi organizacijami in pod vodstvom Forbidden Stories, ustvaril preiskovalni konzorcij in več mesecev pregledoval podatke s seznama. Preiskovalni novinarji so prišli do skrb vzbujajočih ugotovitev.
 

Zlonamerna programska oprema lahko okuži iPhone in Android naprave in omogoča naročniku popoln nadzor nad napravo. Posledično lahko stranka izraelskega podjetja neopaženo dostopa do vseh podatkov na napravi ciljnega posameznika, kot so sporočila, klici, slike, gesla, lokacija, aktivira lahko celo mikrofon in kamero ter dostopa do aplikacij tipa WhatsApp, navaja The Guardian.
 

Zaupen seznam podjetja NSO Group

 
The Guardian. Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett 
The Guardian. Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett 
Preiskovalni konzorcij sicer verjame, da naj bi bile vse številke na seznamu potencialne tarče za nadzor, toda sam seznam ne razkrije, ali se je nadzor že opravil ali še ne. Konzorcij naj bi v sodelovanju s Citizen Lab forenzično analiziral in pregledal 67 pametnih telefonov, za katere je obstajal sum nadzora. Rezultati so pokazali, da je bilo 23 telefonov okuženih s programom Pegasus, 14 jih je kazalo znake poskusa vdora, za ostalih 30 pa so bili rezultati nedokončni, kar ne pomeni, da jih niso nadzorovali, poroča britanski časnik. Citizen Lab je sicer raziskovalna skupina univerze v Torontu, ki se specializira za raziskovanje vohunske programske opreme Pegasus.
 
Izraelsko tehnološko podjetje naj bi prodajalo program Pegasus le preverjenim vladnim organom, vsako posamezno prodajo pa naj bi odobril Izraelski obrambni minister. Sicer naj NSO ne bi razkril podatkov kupcev, toda po podrobni analizi je preiskovalni konzorcij prišel do naslednjih ugotovitev. Države, za katere so zaenkrat uspeli potrditi, da so vnašale številke na seznam so: Azerbajdžan, Bahrajn, Kazahstan, Mehika, Maroko, Ruanda, Savdska Arabija, Madžarska, Indija in Združeni arabski emirati (ZAE).
image_alt
Arabci sejejo oblake in se hladijo z umetno ustvarjenim dežjem

Kdo vse je na seznamu?

 
Največ številk je na seznam vnesla Mehika in sicer kar 15.000, od tega gre za vsaj 25 mehiških novinarjev, ki naj bi jih nameravali nadzirati dve leti, so prepričani preiskovalci. Med njimi se je znašel tudi mehiški poročevalec Cecilio Pineda Birto, ki so ga umorili v avtopralnici. Njegovega telefona niso nikoli našli, tako da niso mogli opraviti forenzične analize. Maroko in ZAE so na seznam prispevali 10.000 telefonskih številk, ugotavlja konzorcij. 
 
28 avgust, 2016, pred podjetjem NSO Group, Foto: Jack Guez/AFP
28 avgust, 2016, pred podjetjem NSO Group, Foto: Jack Guez/AFP
Raziskava konzorcija nakazuje, da je madžarska vlada Viktorja Orbana uporabljala tehnologijo podjetja NSO v svoji t. i. vojni z mediji, kjer so bili tarča preiskovalni novinarji in zaprt krog predstavnikov madžarskih neodvisnih medijev. Sicer se je na seznamu znašlo 1000 telefonskih števil iz različnih evropskih držav.
 
The Guardian in druge medijske organizacije napovedujejo, da bodo sicer v naslednjih dneh razkrile identitete oseb, katerih telefonska številka se je znašla na seznamu. Med njimi naj bi bilo na stotine poslovnežev, verskih osebnosti, akademikov, zaposlenih pri nevladnih organizacijah, predstavnikov sindikatov in visokih političnih predstavnikov. Več kot 180 oseb iz seznama pa predstavljajo novinarji, uredniki in predstavniki nekaterih največjih medijev, denimo The Financial Times, CNN, The New York Times, France 24, The Economist, Bloomberg, Associated Press in Reuters.
image_alt
Ponekod cepljenje že obvezno; sosedje začenjajo s tretjim odmerkom

Pričakovati je, da bo projekt Pegasus odprl ogromno novih in tudi že začetih tem o vladnem nadzoru in varovanju osebnih podatkov. Joe Tidy iz BBC News pojasnjuje, da je glede seznama največja neznanka verodostojnost vira in koliko telefonskih številk je dejansko še aktivna tarča. Tidy poudarja, da nadzor vlade nad posamezniki in pridobivanje podatkov sicer ni nič novega, vendar dodaja: »Nov je obseg vohunjenja in nadzorovanja domnevno nedolžnih ljudi, ki naj bi se izvajal.«

Oglasil se je tudi ameriški žvižgač Edward Snowden, ki je ob zapisu, da gre za 'zgodbo leta' na Twitterju delil članek omenjenega časnika. 


 

Več iz rubrike