Ponekod cepljenje že obvezno; sosedje začenjajo s tretjim odmerkom

Latvijska vlada je v sredo sprejela odločitev, da bo cepljenje proti covidu-19 obvezno za zaposlene v zdravstvu, izobraževanju in socialnih službah.
Fotografija: Madžarski premier Viktor Orban. Foto: REUTERS/Yves Herman
Odpri galerijo
Madžarski premier Viktor Orban. Foto: REUTERS/Yves Herman

V ostalih panogah bodo delodajalci imeli pravico, da odpustijo tiste zaposlene, ki se ne bodo cepili. Odločitev vlade, ki naj bi začela veljati 1. oktobra, mora potrditi še latvijski parlament.

»Govorili smo o pobudah za promocijo cepljenja, začeli smo s kampanjo osveščanja za ciljne skupine. Ta zakon je bil pripravljen tudi zaradi tega, da ljudje spremenijo svoje ravnanje,« je o predlogu zakona po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal latvijski premier Arturs Krišjanis Karinš.
 
image_alt
Pfizer predlaga še tretji odmerek cepiva; strokovnjaki občutno proti

V Latviji z okoli 1,9 milijona prebivalci so doslej potrdili več kot 138.000 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 2500 covidnih bolnikov. Cepljenje proti covidu-19 v državi zaenkrat poteka počasi. Doslej je vsaj en odmerek cepiva prejela tretjina prebivalcev.
 
V zadnjih tednih se v Latviji zmanjšuje število novih okužb, a hkrati opažajo vse večje širjenje posebej nalezljive različice novega koronavirusa delta. Po besedah ministra za zdravje Danielsa Pavlutsa delta predstavlja skoraj 54 odstotkov vseh novih okužb.
 

Na Madžarskem začetek cepljenja s tretjim odmerkom 1. avgusta

 
Cepljenje na Gospodarskem rastavišču. Foto: Delo
Cepljenje na Gospodarskem rastavišču. Foto: Delo
Madžarski premier Viktor Orban je nedavno napovedal, da bodo na Madžarskem 1. avgusta začeli cepljenje s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19 ter da bo cepljenje obvezno za vse zdravstvene delavce.
 
Kot je po poročanju agencije Reuters še pojasnil madžarski premier, bodo zdravniki odločili, katero cepivo je primerno za tretji odmerek, z njim pa naj bi cepili najmanj štiri mesece po prejetem drugem odmerku cepiva proti covidu-19. Napovedal je tudi, da bo v prvih septembrskih dneh, še pred začetkom novega šolskega leta, na vseh šolah na voljo cepljenje za najstnike, stare od 12 do 16 let.
 
image_alt
FDA ponovno izdala opozorilo glede cepiv; tokrat gre za redek sindrom

Madžarski premier je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI še opozoril, da so zaradi različice novega koronavirusa delta vsi, ki še niso bili cepljeni, v največji nevarnosti doslej. Napovedal je tudi osebne obiske pri starejših prebivalcev, ki se še niso cepili, s katerimi jih želijo spodbuditi k cepljenju. Madžare je Orban še pozval, naj v tujino potujejo le, če so v celoti cepljeni.
 
Na Madžarskem, ki ima okoli 10 milijonov prebivalcev, so doslej cepili več kot 5,55 milijona ljudi. Cepijo s cepivi, ki so dovoljena na ravni Evropske unije, kot s kitajskimi in ruskimi cepivi. V zadnjih tednih beležijo upad zanimanja za cepljenje.
 
Doslej so na Madžarskem potrdili 808.661 okužb z virusom sars-cov-2. Umrlo je 30.013 covidnih bolnikov.
 
 
 

Več iz rubrike