FDA ponovno izdala opozorilo glede cepiv; tokrat gre za redek sindrom

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je izdala novo opozorilo glede neželenih učinkov cepiva proti covidu-19 - tokrat od proizvajalca Johnson & Johnson.
Fotografija: Cepivo Johnson & Johnson naj bi povzročalo več stranskih učinkov. Foto: Dado Ruvic/REUTERS
Odpri galerijo
Cepivo Johnson & Johnson naj bi povzročalo več stranskih učinkov. Foto: Dado Ruvic/REUTERS

FDA je v ponedeljek izdala novo opozorilo v zvezi s stranskimi učinki cepiva proti covidu-19. Cepivo proizvajalca Johnson & Johnson naj bi namreč povečalo tveganje za razvoj redke nevrološke motnje, imenovane Guillain-Barrejev sindrom (GBS).
image_alt
Namesto s cepivom, s tableto nad covid-19

Če se pojavijo simptomi, takoj poiščite pomoč


Kot je poročal The Washington Post, naj bi se sindrom pojavil predvsem pri moških, starejših od 50 let, dva tedna po cepljenju. Ameriški zdravstveni regulatorji ocenjujejo, da so možnosti za pojav GBS zelo majhne. Vseeno pa tiste, ki so cepljeni s cepivom Johnson & Johnson, pozivajo naj ob pojavu katerih izmed bolezenskih znakov (mravljinčenje, oslabelost mišic, težko premikanje, težave z mimiko) nemudoma poiščejo zdravniško pomoč.
V ZDA je bilo s cepivom Johnson & Johnson cepljenih 12,8 ljudi. Foto: Drazen Zigic/Getty Images/iStockphoto
V ZDA je bilo s cepivom Johnson & Johnson cepljenih 12,8 ljudi. Foto: Drazen Zigic/Getty Images/iStockphoto

Zapleti hudi, posledice trajne


Nemški nevrolog Peter Berlit pravi, da je Guillain-Barrejev sindrom redka, a resna imunsko povzročena bolezen, ki prizadene predvsem živčevje. Zanjo je značilna ohromitev, ki se začne v spodnjih udih in se postopoma vzpenja navzgor po telesu. Najbolj so prizadete roke in obrazne mišice. Velikokrat so prizadeti spodnji možganski živci, kar povzroči motnje požiranja in dihanja. Zapleti so lahko hudi, posledice pa trajne, opozarjajo strokovnjaki.
image_alt
George Soros: velik človekoljub ali nevarni fanatik?

95 odstotkov obolelih potrebovalo hospitalizacijo


V ZDA je 12,8 milijona ljudi prejelo cepivo podjetja Johnson & Johnson. Po poročanju The Washington Posta, je FDA potrdila, da jih je od 100 prijavljenih primerov, kar 95 potrebovalo hospitalizacijo, v enem primeru so potrdili smrt. Ob tem naj bi ameriški zdravstveni regulatorji poudarili, da je cepivo Johnson & Johnson dovolj varno za nadaljnjo uporabo in da njegove koristi odtehtajo tveganja za nastanek stranskih učinkov.
Kar 95 odstotkov obolelih za GBS je potrebovalo bolnišnično zdravljenje. Foto: MOSCOW NEWS AGENCY/REUTERS
Kar 95 odstotkov obolelih za GBS je potrebovalo bolnišnično zdravljenje. Foto: MOSCOW NEWS AGENCY/REUTERS

GBS že v preteklosti povezovali s cepivi


Kot poroča ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), v ZDA na leto potrdijo 3000 do 6000 primerov omenjenega sindroma. Strokovnjaki pravijo, da so vse oblike GBS, posledica imunskega odziva na tuji antigen, na primer okužbe, ali cepiva. Januarja so nekateri mediji poročali o povezavi med Guillain-Barrejevim sindromom in okužbo z novim koronavirusom.
image_alt
Boris Johnson: nič več mask in socialnega distanciranja v državi

Ker je bilo takrat obdobje cepljenja večje, se nekateri sprašujejo, ali je šlo za posledico okužbe ali morebiti za stranski učinek cepiva proti gripi.

Spomnimo, da so v preteklosti GBS s cepivi povezovali že večkrat. Predvsem s kampanjo cepljenja med izbruhom prašičje gripe v ZDA leta 1976. Po navedbah CDC je Nacionalna medicinska akademija leta 2003 izvedla znanstveni pregled, v katerem je ugotovila, da so cepljeni proti prašičji gripi leta 1976 zbolevali za GBS. Nazadnje pa so dotični sindrom povezovali s cepivom, uporabljenim med pandemijo gripe H1N1 leta 2009.

Opozorilo, ki ga je v ponedeljek izdala FDA, je še ena ovira za novo cepivo družbe Johnson & Johnson. Spomladi so namreč cepivo povezali s smrtno nevarnimi krvnimi strdki. Ob tem je CDC sporočila, da povezave med GBS in cepiv Moderne ter Pfizerja zaenkrat še niso našli. 

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.