Pfizer predlaga še tretji odmerek cepiva; strokovnjaki občutno proti

Pfizer namerava avgusta pri FDA (ameriški Upravi za hrano in zdravila) vložiti prošnjo za odobritev tretjega odmerka cepiva. Novi posli se že sklepajo.
Fotografija: Nas čaka še tretji odmerek? Foto: Drazen Zigic/Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Nas čaka še tretji odmerek? Foto: Drazen Zigic/Getty Images/iStockphoto

Nedavno so iz podjetja Pfizer sporočili, da nameravajo pri ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA) vložiti prošnjo za odobritev t. i. poživitvenega odmerka. Ameriški farmacevtski velikan in njegov partner BioNTech sta namreč prepričana, da se imunost po cepljenju z njunim cepivom s časoma zmanjšuje. Zato, kot pravita, bi bilo dobro, da se ljudje cepijo še s tretjim odmerkom.
image_alt
FDA opozarja: cepivo proti covidu-19 lahko povzroči vnetje srca

Trenuten režim deluje


Kot poroča Reuters, sta FDA in CDC (center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi) že odgovorila, da za zdaj poživitveni odmerki niso potrebni. Z njima se strinja tudi Evropska agencija za zdravila (EMA), ki pravi, da je še prezgodaj, da bi lahko ugotavljali, ali je potreben še tretji odmerek. Trenuten režim deluje, so prepričani strokovnjaki.
Pfizer predlaga tretji odmerek cepoiva proti covidu-19. Foto: DADO RUVIC/REUTERS
Pfizer predlaga tretji odmerek cepoiva proti covidu-19. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Novo cepivo bo posebej prilagojeno novi različici


Raziskave sicer še potekajo, a so Pfizerju glede na začasne rezultate, prepričani, da tretji odmerek v primerjavi s prvima dvema, poveča raven protiteles proti originalnemu sevu, za kar pet do desetkrat. V podjetjih Pfizer in BioNTech ocenjujejo da bo poživitveni odmerek nudil ustrezno zaščito tudi pred različico delta. Podjetji naj bi že razvijali novo cepivo, posebej prilagojeno tej različici.
 

Učinkovitost pade po šestih mesecih


Kot poroča STA, naj bi iz Pfizerja in BioNTecha pojasnili, da podatki izraelskega ministrstva za zdravje kažejo, da učinkovitost dveh odmerkov cepiva šest mesecev po cepljenju pade. Zato podjetji menita, da bi se najvišja raven zaščite ohranila, če bi se osebe s tretjim odmerkom njunega cepiva cepile v obdobju šest do 12 mesecev po drugem odmerku.
 

Strokovnjaki proti, vlade kupujejo 


»Potrebujete boljše študije, da lahko to trdite. Ne gre samo za nevtraliziranje protiteles,« pravi dr. Eric Topol, profesor molekularne medicine. Kot še poroča Reuters, je Topol prepričan, da pri navajanju dejstev niso upoštevali vloge drugih pomembnih delov imunskega odziva. Na primer spomin B celic, ki lahko povzroči odziv protiteles, kadar jih virus izzove.
image_alt
Albert Bourla, Pfizer: Manj premožne države niso naročale cepiv

Evropske vlade so se na možnost poživitvenih doz že odzvale. EU je maja podpisala novo pogodbo o prejemu 1,8 milijarde odmerkov cepiva za obdobje 2021-2023, namenjene za poživitvene doze.

Dr. William Schaffner, strokovnjak za cepiva na univerzitetnem medicinskem centru Vanderbilt meni, da tudi če bo FDA odobril prošnjo Pfizerja, je treba še vedno počakati na odobritev CDC. Skupaj so namreč prepričani, da sta dva odmerka cepiva dovolj in da za zdaj poživitveni ni potreben.
 

Avgusta začnejo klinično testiranje


Pfizer vztraja pri svojem in že napoveduje, da bodo avgusta začeli klinično preizkušanje, testiranje pa naj bi trajalo celo jesen. V podjetju pričakujejo, da se bo povpraševanje zaradi tretjega odmerka zelo povečalo, zato iščejo načine, kako povečati proizvodnjo.
 

Nove doze, nov dobiček


Kot poroča Reuters, Pfizer pričakuje, da bo cepivo za covid-19 močno prispevalo k prihodkom podjetja kar nekaj let. Za letošnje leto naj bi napovedali prodajo v višini 26 milijard dolarjev. BioNTech je že maja razkril, da so dosedanje pogodbe o dobavi cepiv vredne 12,4 milijarde evrov, na mizi pa že čakajo nove pogodbe.
image_alt
Dobiček BioNTecha na račun cepiva strmo navzgor

Pfizer si za odobritev tretjega odmerka močno prizadeva. Spomnimo, da je lansko leto novica o obetavnih rezultatih testiranja Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 spodbudila rast delnic za 15 odstotkov. Če bo odobren poživitveni odmerek in bodo podpisane nove pogodbe, si lahko Pfizer ponovno obeta večji skok na delniškem trgu.

Več iz rubrike