Kuba sprejema drastične gospodarske reforme

Podjetja bodo omejena na največ sto zaposlenih, posamezniki pa bodo lahko imeli v lasti samo eno podjetje.
Fotografija: Kubanec kadi cigaro ob kubanski zastavi in sliki nekdanjega gverilskega vodje. Foto: Claudia Daut/Reuters
 
Odpri galerijo
Kubanec kadi cigaro ob kubanski zastavi in sliki nekdanjega gverilskega vodje. Foto: Claudia Daut/Reuters  

Kubanska vlada je pospešila legalizacijo majhnih in srednje velikih podjetij kot odgovor na številne nedavne proteste. Slednje naj bi sprožila pomanjkanje hrane in zdravil ter odziv vlade na vnovično poslabšanje epidemiološke slike v državi. Čeprav vladajoča Komunistična partija Kube sprejema pomembne in dobrodošle korake za razvoj tržnega gospodarstva, strokovnjaki menijo, da jih čaka še veliko dela.
 

Kaj prinašajo nove gospodarske reforme?

 
Na tisoče malih in srednje velikih kubanskih podjetij se bo v naslednjih mesecih lahko vključilo v eno najpomembnejših gospodarskih reform, ki jih je sprejela otoška komunistična vlada, poroča Reuters. Po mnenju ekonomistov bodo težko pričakovane spremembe pozitivno vplivale na rast in razvoj kubanskega gospodarstva, ki ga že od šestdesetih let prejšnjega stoletja vodi komunistična vlada.
 
Protesti v podporo Kubancem, ki so demonstrirali proti svoji vladi, Miami, ZDA, 14.julij, 2021.Foto: Chandan Khanna/AFP<br />
<br />
<br />
 
Protesti v podporo Kubancem, ki so demonstrirali proti svoji vladi, Miami, ZDA, 14.julij, 2021.Foto: Chandan Khanna/AFP


 
Reforma, katere podrobnosti so se v javnosti prvič pojavile prejšnji teden, bo malim in srednje velikim podjetjem dovolila obstoj in delovanje, prvič po letu 1968, navaja Reuters. Zakon bo veljal tudi za mala in srednje velika državna podjetja, kar bo omogočilo decentralizacijo nekaterih dejavnosti in prisililo subvencionirana podjetja, da postanejo donosna ali pa prenehajo delovati, menijo kubanski ekonomisti.
 
V gostinski industriji se bo zaprlo na tisoče restavracij, ki jih financira vlada, ali pa se bodo spremenile v mala podjetja, je za Reuters povedal menedžer srednje ravni, ki je sodeloval v postopku in je govoril pod pogojem anonimnosti. Restavracije, ki bodo nadaljevale z obratovanjem, bodo postale mala in srednje velika državna podjetja, ki bodo konkurirala zasebnikom. Čeprav so na Kubi od nekdaj obstajale zasebne kmetije in kmetijske zadruge, so stroge državne omejitve ovirale njihovo delovanje ter omejevale njihovo legitimnost in pravni položaj.
image_alt
Kitajsko gospodarstvo se ponovno ohlaja

Mešano gospodarstvo

 
Novi ukrepi so ključni del gospodarskih reform, ki jih je v zadnjem letu izvedel novi kubanski voditelj Miguel Diaz-Canel. V tem času so pandemija koronavirusa in ostrejše sankcije ZDA še dodatno oslabile šibko gospodarstvo Kube in pomanjkanje hrane, zdravil ter drugih osnovnih dobrin je doseglo skrb vzbujajoče razsežnosti.
 
Predsednik Kube Miguel Diaz-Canel, 17. julij, 2021. Foto: Alexandre Meneghini/Reuters
Predsednik Kube Miguel Diaz-Canel, 17. julij, 2021. Foto: Alexandre Meneghini/Reuters

Gospodarski minister Alejandro Gil je pred kratkim v televizijski predstavitvi dejal, da bodo ukrepi državnim in zasebnim podjetjem omogočili enake pogoje za konkurenco, sodelovanje in ustvarjanje skupnih podjetij, tako kot v kapitalističnih državah, povzema Reuters. »To je izhodišče za novo stopnjo v diverzifikaciji in razvoju gospodarstva, da bi kar najbolje izkoristili njegov potencial,« je dejal Gil in dodal, da naj bi reforma povečala zaposlovanje in omogočila močnejšo oživitev gospodarstva, ko se bo pandemija umirila.
  
image_alt
Vrednost indeksa S&P 500 se je od začetka pandemije podvojila

Z uvedbo nove reforme bodo lahko mikro, mala in srednje velika podjetja (MSME) dostopala do državnega veleprodajnega sistema, uvažala in izvažala, določala cene in privabljala tuje naložbe. Vendar le v poslovnem okolju, kjer bo prevladovala država in bodo takšne dejavnosti še vedno ostale močno regulirane, so povedali različni ministri, ki so prav tako sodelovali v televizijski predstavitvi. Podjetja bodo omejena na največ sto zaposlenih, posamezniki pa si bodo lahko lastili le eno podjetje, v skladu z odlokom, ki ga je ta mesec objavil državni svet, poroča Reuters.

Kljub temu je to dobrodošel korak za mnoge podjetnike in večino ekonomistov, ki že dolgo pozivajo k reformi. »Kuba se približuje mešanemu gospodarskemu modelu, vsaj v smislu zaposlovanja,« je dejal Pavel Vidal, nekdanji ekonomist kubanske centralne banke, ki poučuje na kolumbijski univerzi Pontificia Universidad Javeriana. »S tem odprtjem bo nedržavni sektor v nekaj letih predstavljal več kot 50 odstotkov celotne zaposlenosti v gospodarstvu,« je dejal Vidal in dodal, da je treba storiti še veliko več na tem področju.
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Več iz rubrike