Vrednost indeksa S&P 500 se je od začetka pandemije podvojila

Finančni trgi sicer v povprečju običajno potrebujejo tisoč trgovalnih dni, da dosežejo mejnik stoodstotne rasti.
Fotografija: Kip bika in medveda pred borzo v Frankfurtu, Nemčija. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Kip bika in medveda pred borzo v Frankfurtu, Nemčija. Foto: Reuters

Borzni indeks S&P 500 predstavlja uspešnost 500 največjih ameriških podjetij, ki kotirajo na borzi. Zaradi tega mnogi menijo, da lahko omenjeni indeks služi kot pokazatelj resničnega stanja, v katerem se ameriško gospodarstvo nahaja.
 

Hitra rast kljub pandemiji

 
Wall Street znak v bližini borze v New Yorku. Foto: Brendan McDermid/Reuters
Wall Street znak v bližini borze v New Yorku. Foto: Brendan McDermid/Reuters
Indeks S&P 500 je lansko leto, ob začetku pandemije covida-19, doživel najhitrejši padec za 30 odstotkov v svoji zgodovini, navaja CNBC. Tako je 23. marca, leta 2020, trgoval pri 2237 indeksnih točkah, nato pa je v ponedeljek, 16. avgusta, zaključil trgovalni dan pri 4479 točkah. S tem je indeks S&P 500 zabeležil stoodstotno rast od najnižje točke, za to pa je potreboval zgolj 354 trgovalnih dni. Zgodovinsko gledano t. i. bikovski trgi za ta mejnik potrebujejo približno tisoč trgovalnih dni, glede na analizo podatkov iz indeksov S&P Dow Jones, pojasnjuje CNBC.
 
»Običajno potrebuje več let, da se podvoji, zato je to še en pokazatelj, kako neverjeten je bil ta bikovski trg,« je dejal Ryan Detrick, glavni tržni strateg pri LPL Financial. Hitro rast in okrevanje po pandemičnem padcu številni pripisujejo denarnim in fiskalnim spodbudam brez primere. Na vrhuncu krize lani je Ameriška centralna banka (Fed) znižale obrestne mere na skoraj nič, finančne trge pa spodbudila z mesečnimi nakupi državnih obveznic v višini 120 milijard dolarjev. Ameriška vlada je v gospodarstvo vložila tisoče milijard dolarjev vrednih izdatkov za okrevanje po pandemiji.
 
image_alt
Vam bo ob upokojitvi zmanjkalo denarja?

Podjetja s pridom izkoriščajo presežek denarja

 
Tržni dobički so prišli tako hitro, da so indeks S&P 500 potisnili približno štiri odstotke nad pričakovano ciljno vrednost ob koncu leta, ki je po napovedih najboljših strategov na Wall Streetu znašala 4328 indeksnih točk, poroča CNBC. Čeprav se zdijo številke morda predobre, da bi bile resnične, ima trenutno dogajanje temeljno podporo in sicer velik povratek zaslužkov.
 
Foto: Reuters
Foto: Reuters
»To četrtletje lahko zaznamuje ne le veliko število udarcev, ampak tudi impresivno veliko presenečenj,« je v svojem zapisu dejal David Kostin, vodja strategije ameriškega lastniškega kapitala pri Goldman Sachs. »Podjetja so prepričana, da je mogoče naraščajoče vhodne stroške uveljavljati ali upravljati. Podjetja izkoriščajo presežek denarja in dajejo prednost naložbam za rast, hkrati pa ohranjajo visoko stopnjo odkupovanja delnic.«
 

Največja rast v sektorju tehnologije in surovin

 
Tehnološki sektor je vodil zgodnjo fazo zgodovinskega okrevanja finančnega trga s 120-odstotnim donosom od pandemičnega padca. Vlagatelji so se osredotočali na delnice tehnoloških podjetij, ki jim je v letu 2020 koristil način dela od doma, obenem pa so se zavarovali z delnicami tehnoloških velikanov 'FAANG', navaja CNBC. FAANG je kratica za podjetja Facebook, Amazon, Apple, Netflix in Alphabet (nekdaj Google). V začetku leta 2021 pa so rast indeksa S&P 500 spodbudili finančni, industrijski in energetski sektor ter sektor materialov oziroma surovin.
 
image_alt
Napovedi za zlato niso najbolj optimistične

Kljub doseženem mejniku pa se seznam skrbi kopiči: širjenje delta variante koronavirusa, upočasnitev gospodarske rasti in Fed, ki je začela razmišljati o odpravljanju olajšav in spodbud. Poleg tega trg približno 10 mesecev ni imel večjega nazadovanja. »Čeprav ostajamo bikovski, od oktobra lani nismo opazili niti petodstotnega padca,« pravi Detrick in svetuje previdnost pri trgovanju.

Več iz rubrike