Napovedi za zlato niso najbolj optimistične

Cena zlata se postopoma viša, potem ko je pred dobrim tednom dni dosegla najnižjo vrednost zadnjih štirih mesecev, toda napovedi ostajajo črnoglede.
Fotografija: Zlate palice in kovanci shranjeni na varnem kot naložba. Foto: Michael Dalder/Reuters
Odpri galerijo
Zlate palice in kovanci shranjeni na varnem kot naložba. Foto: Michael Dalder/Reuters

V nedeljo, 8. avgusta, je cena za unčo zlata padla na 1680 dolarjev, kar je bila najnižja vrednost zadnjih štirih mesecev. Padec so nekateri vlagatelji očitno izkoristili za nakup, saj se je vrednost že naslednji dan zvišala na 1740 dolarjev in do petka, 13. avgusta, dosegla 1780 dolarjev za unčo zlata. Za zlato se je teden začel v podobnih vrednostih, toda analitiki opozarjajo vlagatelje na previdnost.
 

Kaj je povzročilo padec vrednosti?

 
Mednarodni sejem zbirateljev Collecta, zlata palica. Foto: Jaroslav Jankovič/Delo
Mednarodni sejem zbirateljev Collecta, zlata palica. Foto: Jaroslav Jankovič/Delo
Cene zlata so nekoliko okrevale po slabšem začetku prejšnjega tedna, ko so se spustile za skoraj pet odstotkov. Analitiki povezujejo padec v ceni zlata z vidnim okrevanjem ameriškega gospodarstva. Ameriški dolar in zlato imata posebno razmerje, navaja CNBC, namreč zlato se običajno vrednoti v dolarjih. Torej če vrednost dolarja zraste, se cena zlata spusti, saj ta postane dražji v drugih svetovnih valutah, zaradi česar se zmanjša povpraševanje.
 
»Začetno razprodajo v ceni zlata je verjetno sprožil azijski trg, ki je od prejšnjega petka [6. avgusta] odkupoval ameriški dolar in prodajal zlato kot odziv na močan trg dela v ZDA,« je dejal Vivek Dhar, analitik surovin pri avstralski banki Commonwealth Bank.
 
image_alt
Dolar efekt: Opustitev zlatega standarda čutimo še danes

Ameriški Urad za statistiko dela (BLS) je 6. avgusta v poročilu zapisal, da se je število delovnih mest povečalo za 943 tisoč, brez delovnih mest v kmetijstvu. To je precej več od 845 tisočih novih delovnih mest, kot so napovedovali pri Dow Jones & Company in označuje okrevanje ameriškega gospodarstva ter krepitev dolarja.
 

Napovedi za prihodnost

 
Kilogramske zlate palice: Foto: Reuters
Kilogramske zlate palice: Foto: Reuters
Čeprav je zlato povrnilo nekaj izgub, Dhar meni, da je težko ostati bikovski glede žlahtne kovine, predvsem zaradi ameriške denarne politike, povzema CNBC. Pričakuje se namreč, da bo Ameriška centralna banka (Fed) prenehala z olajšavami monetarne politike in upočasnila finančne spodbude, ko bo gospodarstvo okrevalo po pandemiji. Fed je obdržala obrestne mere blizu ničle, vendar so uradniki naznanili, da bi se lahko kmalu zgodilo povišanje, zlasti ob visoki inflaciji.
 
Dominic Schnider, vodja naložb pri UBS Global Wealth Management, je za CNBC povedal, da pričakuje odlive iz ETF 'zlatih' skladov in terminskih pogodb na zlato. »Mislim, da bomo videli malo več odlivov. Ne bi me presenetilo, če bi v nekem trenutku videli, da 20 milijonov unč zapušča ETF in terminski trg,« je dejal Schnider in dodal: »To pomeni več padca [za zlato], takrat ljudem rečemo, naj taktično zavarujejo svojo pozicijo ali unovčijo dobiček, da ustvarijo vsaj nekaj donosa.«
 
image_alt
Kako naj se milenijci pripravijo na upokojitev

Dhar napoveduje, da bodo cene zlata do prvega četrtletja leta 2022 padle na 1700 dolarjev za unčo. Schnider pa napoveduje padec na 1600 dolarjev za unčo ali celo manj. Unča po trojskem masnem sistemu (ang. troy ounce) je svetovno sprejeta merska enota, ki označuje težo zlata, ena troj unča pa je enaka teži 31,10347687 grama.

Več iz rubrike