Kako naj se milenijci pripravijo na upokojitev

Strokovnjaki so milenijcem podali nekaj nasvetov, kako se finančno pripraviti na upokojitev.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Kljub temu da naj bi bili po raziskavah sodeč milenijci precej prepričani, da se pravilno lotevajo priprav na upokojitev, realna slika kaže drugače. Leta 2019 naj kar 54 odstotkov pripadnikov te generacije ne bi imelo odprtega računa, namenjenega upokojitvi.
 
Strokovnjakinja za upravljanje s financami in upraviteljica premoženja Shari Greco Reiches je na spletni strani Business Insider milenijcem podala nekaj napotkov, kako naj se lotijo finančnih priprav na tretje življenjsko obdobje.
image_alt
Analiza potrdila: Hrvaška se sooča s krizo stoletja
 

Treba je začeti dovolj zgodaj

 
Reichesova ne more dovolj poudariti, kako pomembno je, da začnemo z varčevanjem v čim bolj zgodnjih letih. Prej kot začnemo, manjši del plače lahko damo na stran za enake dolgoročne učinke. Poleg tega je po njenih besedah z zgodnjim varčevanjem možno izkoristiti sestavljene obresti, pri čemer se kupček denarja povečuje skozi čas.
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Karkoli se lahko privarčuje, je boljše od nič

 
Reichesova je prepričana, da je ključnega pomena navada rednega varčevanja. Posameznik naj da na stran tolikšno vsoto denarja, kot si lahko privošči. Tudi če gre za manjše zneske, je to bolje kot nič. Priporočljivo je, da se višina mesečnega prihranka skozi čas povečuje. Tudi majhni zneski se sčasoma seštevajo. Sploh če se jih investira, dodaja Reichesova.
 

Načrt za izrabo prihodkov

 
Smiselno je določiti, kolikšen delež mesečnih prihodkov bo posameznik namenil čemu. Reichesova priporoča, da se 50 odstotkov prihodkov nameni kritju mesečnih stroškov, 30 odstotkov drugi porabi, 20 odstotkov pa varčevanju za cilje v prihodnosti. Vsak bo deleže seveda nekoliko prilagodil svoji situaciji.
 

Nevarnosti impulzivnega, nepremišljenega investiranja

 
Investiranje se lahko izkaže kot dobra metoda povečanja kupčka denarja, vendar ni vsako vlaganje dobro, meni Reichesova. Številni ljudje delajo napako, ker se pri investirajo poslužujejo enakih taktik kot vsi ostali. Pogosto iz medijev izvedo za neko dobro ponudbo, potem pa se vanjo usmeri masa ljudi, kar ne more obroditi dobrih rezultatov.
image_alt
Odkrita domnevno najstarejša tovarna kovancev
 
Reichesova je prepričana, da se lahko kot boljša poteza izkaže narediti korak nazaj, imeti širši pregled nad situacijo in se odločiti za razpršeno vlaganje. Smiselno je na svojo pest pridobiti določene informacije in ubrati svojo taktiko. Po mnenju finančnih strokovnjakov je odločitev za vlaganje v sklade lahko prava za tiste, ki iščejo dolgoročno stabilnost.
 

Živeti po svojih zmožnostih

 
Ključno pravilo dobrega upravljanja z denarjem in varčevanja je v zavedanju lastnih zmožnostih in razpolaganju z denarjem skladno s tem.
 
»Tako boste imeli manj dolgov, manj stresa, povečala pa se bo vaša finančna fleksibilnost,« je zaključila Reichesova.
 

Več iz rubrike