Odkrita domnevno najstarejša tovarna kovancev

Arheologi so na Kitajskem nedavno odkrili domnevno najstarejšo kovnico do sedaj. Stara naj bi bila približno 2600 let.
Fotografija: Foto: Leon Vidic / Delo
Odpri galerijo
Foto: Leon Vidic / Delo

Znanstveniki so dolgo časa verjeli, da so bili prvi kovanci izdelani v Turčiji ali Grčiji. Najnovejša raziskava, ki je bila objavljena v reviji Antiquity, temu nasprotuje. Glede na najnovejše podatke naj bi kovance kot prva izdelala Kitajska.
 
Arheologi so ob nedavnem izkopavanju v starodavnem mestu Guanzhuang v kitajski provinci Henan odkrili najstarejšo znano kovnico kovancev. V njej naj bi pred približno 2600 leti potekala proizvodnja majhnih bronastih kovancev v obliki lopate. To naj bi bila najstarejša znana kitajska valuta in hkrati prva na svetu.
image_alt
Podjetniške zgodbe: Kibuba
 
Mesto Guanzhuang naj bi sicer nastalo 800 let pred našim štetjem. Livarna v njem je bila zgrajena 770 let pred našim štetjem. Prve kovance naj bi v njej začeli kovati šele 150 let kasneje. Arheologi najdišče v Guanzhuangu sicer izkopavajo in preučujejo že od leta 2011.
 
»Kovnica v Guanzhuangu je trenutno najstarejša znana na svetu,« je glede na najnovejše najdbe za National Geographic dejal Hao Zhao, arheolog na univerzi Zhengzhou.
Slika je simbolična. Foto: John Locher / AP
Slika je simbolična. Foto: John Locher / AP

Kovanec v obliki pomanjšane lopate tehta 27 gramov

 
Med izkopavanjem so raziskovalci odkrili dva kovanca, ki sta videti kot pomanjšani lopati. Opaženih je bilo tudi na desetine glinenih kalupov, ki so bili uporabljeni pri njihovi izdelavi. En kovanec je bil skoraj v brezhibnem stanju. Šlo je za bronast kovanec dolg 15 in širok 6 centimetrov. Tehtal naj bi približno 27 gramov.
 
»Kovance iz preteklosti lahko pogosto najdemo v skupini, pri čemer manjka kontekst njihove proizvodnje ali uporabe, toda v tem primeru so bili najdeni v kovnici skupaj z uporabljenimi kalupi,« je najdbo komentiral Bill Maurer, profesor antropologije na univerzi v Kaliforniji in direktor Inštituta za denar, tehnologijo in finančno vključenost.
image_alt
Dolge ure stojijo v vrstah, toda bankomati so izropani
 
»Čeprav je odkritje impresivno, to ne spremeni našega osnovnega razumevanja, kdaj so nastali prvi kovanci. Ni nujno, da je bila Kitajska res prva. Čeprav je bilo v raziskavi ugotovljeno, kolikšna je starost kovnice in njenih kovancev, to ne pomeni, da so kitajski kovanci starejši od lydijskih, ki jih pogosto navajajo kot alternativno izhodišče za kovanje kovancev,« je svoje stališče o najdbi podelil George Selgin, direktor Centra za denarne in finančne alternative na Inštitutu Cato.
 
Zhao in ekipa menijo, da bi lahko lokacija kovnice blizu sedeža uradne mestne uprave pomenila, da je lokalna vlada vsaj priznala kovanje. Dodajajo pa, da jasnih zaključkov še ni mogoče potegniti, saj se bo to ugotavljalo v nadaljnjih raziskavah.
 

Več iz rubrike