Dolge ure stojijo v vrstah, toda bankomati so izropani

Odkar je vojska v državnem udaru pred šestimi meseci prevzela oblast, Mjanmar trpi zaradi pomankanja denarja, kar je azijsko državo potisnilo v finančno krizo.
Fotografija: Prebivalci čakajo v dolgih vrstah pred bankomati. Foto: The New York Times
Odpri galerijo
Prebivalci čakajo v dolgih vrstah pred bankomati. Foto: The New York Times

Prebivalci, ki obupano potrebujejo gotovino, se v vrste pred bankomati postavljajo že ob treh zjutraj, do zore pa lahko čakalna vrsta naraste na več kot 300 ljudi. Do poldneva, ko temperature dosežejo skoraj 40 stopinj Celzija, se marsikdo zave, da ponovno ne bo mogel priti do lastnega denarja na banki.
 

Vsak dan ima denar manj kot 100 bankomatov

 
Odkar je vojska med državnim udarom prevzela oblast, je Mjanmar ohromilo pomanjkanja denarja, poroča The New York Times. Da bi preprečili napade na banke, so dnevno naključno izbrani bankomati, ki so založeni z gotovino, dvigi pa so omejeni na 120 ameriških dolarjev. Zaradi pomanjkanja denarja, prebivalci ne morejo dvigniti svojih prihrankov, stranke ne morejo plačati podjetjem, podjetja pa ne morejo plačati svojih delavcev ali upnikov. Posojila in dolgovi se ne odplačujejo. Vrednost kjata, mjanmarske valute, se je glede na dolar znižala za 20 odstotkov.
 
Državljani Mjanmara protestirajo pred pisarno Združenih Narodov v Bangkoku na Tajskem, 22. februar, 2021. Foto: Soe Zeya/Reuters
Državljani Mjanmara protestirajo pred pisarno Združenih Narodov v Bangkoku na Tajskem, 22. februar, 2021. Foto: Soe Zeya/Reuters
Nastala je nova vrsta ponudnikov valute, ki ponujajo gotovino v zameno za spletna nakazila in imajo od sedem do 15-odstotno maržo. Strokovnjaki opozarjajo, da država zahaja v celovito finančno krizo. »Trenutno je vse zamrznjeno,« je za The New York Times povedal Richard Horsey, višji svetovalec za Mjanmar pri Mednarodni krizni skupini. »To je globoka, globoka gospodarska kriza in vprašanje zaupanja - zaupanje v režim, banke in gospodarstvo.«
 

Udar je izničil ves napredek

 
Gospodarstvo Mjanmara se je začelo širiti pred približno desetletjem, ko so generali po skoraj 50 letih vojaške vladavine sprostili svoj nadzor nad državo. Ta napredek je bil hitro izničen s prihodom vojske na oblast februarja letos, navaja ameriški dnevni časopis. Zaupanje v vlado in zasebne banke je izginilo z vojaškim udarom in umorom najmanj 945 ljudi, večino so jih vojaki ustrelili med demonstracijami.
image_alt
Avstrija, Slovenija, Hrvaška, Srbija: Bolj južno, bolj žalostno

Vodja februarskega udara je bil vojaški general Min Aung Hlaing, ki je iz položaja izrinil takratno predsednico vlade Aung San Suu Kyi. Vojaški general je trenutno vodja države in vlade, razlogi za udar pa naj bi bili vprašljivi in neutemeljeni. Sredi marca je njegov režim poskušal nadzorovati neposlušnost državljanskega gibanja z izklopom mobilnega interneta. To je posledično blokiralo bančna nakazila prek mobilnega telefona, ki so bila priljubljen brezgotovinski način plačevanja ter povečalo željo in potrebo po gotovini.
 
Aung San Suu Kyi (levo) in Min Aung Hlaing (desno). Foto: Wikimedia
Aung San Suu Kyi (levo) in Min Aung Hlaing (desno). Foto: Wikimedia

Na podeželju, kjer je denarja še manj, so se nekateri kmetje obrnili na blagovno menjavo. Tako hrano, ki jo sami pridelajo, trgujejo za druge vrste hrane ali za storitve, kot je zdravstvena oskrba. Država se namreč sooča s porastom primerov koronavirusa in propadom zdravstvenega sistema.
 

Zatiranje vojske proti civilistom

 
Nemško podjetje Giesecke+Devrient, ki je Mjanmaru dobavljalo material za tiskanje denarja, je marca ustavilo vse pošiljke zaradi nasilnega zatiranja vojske proti civilistom. Toda 'hrustljavi' novi bankovci, natisnjeni na nekoliko drugačnem papirju, domnevno iz Kitajske, so se junija začeli pojavljati v obtoku. Uradniki v Mjanmaru so potrdili, da je Centralna banka začela tiskati nov denar, vendar so dejali, da ne pričakujejo, da bo to poslabšalo finančne težave države, je zapisal The New York Times.
 
image_alt
Bitka za medijsko in telekomunikacijsko dominacijo

Dobro povezani posredniki so se lažje prilagodili novemu načinu poslovanja v Mjanmaru. Nekateri posredniki pravijo, da denar dobijo tako, da upravitelju banke plačajo 3-odstotni honorar. Tudi visoki vojaški častniki imajo dostop do gotovine in naj bi podpirali nekatere posrednike valut.
 
Mjanmar, 27. marec, 2021. Foto: Reuters
Mjanmar, 27. marec, 2021. Foto: Reuters
Po drugi strani pa običajni ljudje, kot je May Thway Chel, 28-letna računovodkinja zelo težko pridejo do denarja. The New York Times navaja, da je Thway Chelova šla v isto poslovalnico banke Kanbawza Bank skoraj vsak dan v zadnjih petih mesecih, vendar je denar dobila le štirikrat. Thway Chelova je glede stanja v državi povedala: »Včasih nimamo denarja za nakup hrane, včasih se počutim zelo depresivno in pomislim na samomor. Po državnem udaru so se sanje razplahnele.«

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.