Velike banke so pognale ceno bitcoina čez 50.000 dolarjev

Bitcoin je včeraj po štirih tednih predvsem zaradi velikih institucionalnih vlagateljev ponovno presegel pomembno psihološko mejo.
Fotografija: Bitcoin, tako imenovani 'kralj med kriptovalutami'. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Bitcoin, tako imenovani 'kralj med kriptovalutami'. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Prva kriptovaluta na svetu je 21. septembra dosegla najnižjo vrednost v zadnjem mesecu ter se odbila pri dobrih 40.000 dolarjih. V torek je bitcoin nato presegel mejo 50.000 dolarjev in se danes povzpel celo do 55.000 dolarjev, kar znaša približno 47.690 evrov.
 
image_alt
Pred nakupom bitcoina bodite pozorni na te tri stvari

Reuters poroča, da so za rast cen odgovorni veliki institucionalni vlagatelji, kot so banke in druge finančne ustanove, ki sedaj že težko ignorirajo naraščajoče povpraševanje vlagateljev. V torek je ameriška banka U.S. Bancorp objavila, da je začela izvajati storitev hrambe kriptovalut za institucionalne upravljavce naložb, ki imajo zasebne sklade v Združenih državah Amerike in na Kajmanskih otokih.
 
Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters

V ponedeljek je banka Bank of America objavila svojo prvo raziskavo, osredotočeno na kriptovalute in drugo digitalno premoženje, medtem ko tudi druge glavne finančne institucije krepijo svojo vključenost v ta razred premoženja. »Banke kapitulirajo ena za drugo,« je dejala Martha Reyes, vodja raziskav pri borznoposredniški hiši in borzi z digitalnim premoženjem BEQUANT. »Za tiste, ki delamo na tem področju, dejstvo, da je [bitcoin] previsok, da bi ga lahko prezrli, skorajda ni novica, regulatorji pa ga zagotovo ne ignorirajo.«
 
image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Naložbeni tokovi v ta kriptovalute so bili z izjemo nekaj slabših mesecev poleti izjemno močni, navaja Reuters. Naložbeni produkti in skladi na področju kriptovalut beležijo prilive že sedmi teden zapored, saj so se institucionalni vlagatelji »ogreli« za bolj naklonjene izjave regulatorjev, so v ponedeljek pokazali podatki upravljavca digitalnega premoženja CoinShares.
 
image_alt
Bo zlato kmalu doseglo rekordne vrednosti?

Specializirana spletna stran za kriptovalute CoinDesk je v torek objavila pregled trga, ki kaže 25-odstotno rast bitcoina in 32-odstotno rast ethra (Ethereum) v tretjem četrtletju. V poročilu je bil naveden tudi porast NFT žetonov, o katerih smo že pisali, ko jih je Slovenija kot prva država na svetu izdala 15.000.  V tretjem četrtletju je prodaja NFT-jev narasla na 9,28 milijarde evrov.
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Kraken Intelligence, raziskovalni blog kripto borze Kraken, je v svojem septembrskem poročilu v torek zapisal, da se zdi, da so septembrski vetrovi za bitcoin pripravili trg za višjo rast v zadnjem četrtletju. Na blogu so še zapisali, da je četrto trimesečje zgodovinsko gledano najboljše obdobje za bitcoin.
image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

 

Več iz rubrike