Bo zlato kmalu doseglo rekordne vrednosti?

V obdobju zadnjih 10 let verjetno ni bilo tako izrazitih in pomembnih razlogov za nakup in lastništvo zlata kot ravno danes.
Fotografija: Zlato predstavlja odgovor na izzive prihodnjega časa. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Zlato predstavlja odgovor na izzive prihodnjega časa. Foto: Shutterstock

V obdobju zadnjih 10 let verjetno ni bilo tako izrazitih in pomembnih razlogov za nakup in lastništvo zlata kot ravno danes. Pa je to na borzi zlata že vidno? Kljub rekordni vrednosti v avgustu 2020 še ne. Ravno nasprotno. Trenutno cenovno gibanje zlata preizkuša v določeni meri potrpežljivost nekaterih obstoječih vlagateljev, ki pa bo, verjamem, kmalu nagrajena. Cena zlata izkazuje rekordno podcenjenost v primerjavi z ostalimi naložbenimi razredi. Ko bodo to v »reševanju« vrednosti svojih alternativnih naložb ter iskanju zaščite premoženja spoznali tudi ostali investitorji, se bo to hitro in jasno pokazalo pri ceni zlata. Tej manjka za njen premik navzgor zgolj še ena komponenta.
 
image_alt
Pred nakupom bitcoina bodite pozorni na te tri stvari

Glavni tradicionalni razlogi za lastništvo fizičnih oblik zlata so v preteklosti bili:
 • Zaščita premoženja: Zlato je igralo skozi celotno zgodovino na srednji in daljši rok vlogo ohranjevalca vrednosti.
 • Razpršitev premoženja: Fizična oblika zlata sodi v vsak naložbeni portfelj, saj to omogoča stabilnost in manjše nihanje celotne vrednosti portfelja vlagateljev.
 • Zaščita pred inflacijo: Zlato je indikator inflacije, njegova vrednost pa je v preteklosti premagovala stopnje rasti inflacije.
 • Zaščita pred negotovostjo in strahom: Obdobje sprememb in negotovih časov povečuje vlogo zlata, saj se investitorji takrat zatekajo k redkim, zaupanja vrednim naložbam, kot je zlato.
Rast cene zlata skozi leta
Rast cene zlata skozi leta

Cikličnost obdobij

 
Če se ozremo nekoliko nazaj v zgodovino: Z uspešno sanacijo negativnih učinkov, ki jih je prinesla gospodarska kriza v letih 2007 in 2008, smo obdobje po njej doživljali z optimizmom. V tem obdobju smo bili priča poceni zadolževanju podjetij in prebivalstva, nizki stopnji brezposelnosti, visoki stopnji potrošnje itd. Če k temu prištejemo tudi rekordno nizko inflacijo, potem res lahko rečemo, da je bilo to obdobje za povprečnega človeka obdobje prosperitete in dobrega življenjskega standarda. V tem času večina ljudi še ni iskala zaščite premoženja zaradi strahu in negotovosti.
 
Ker verjamem, da se večina od nas zaveda cikličnosti obdobij v našem življenju, se moramo zavedati tudi cikličnosti domačega ter svetovnega gospodarstva, ki je plod preteklih oziroma aktualnih monetarnih in političnih odločitev odločevalcev na svetovni ravni. Dobrim in ugodnim obdobjem vedno sledijo obdobja sprememb, ki jih vidimo kot slabša in za nas nekoliko manj ugodna. To se ponavlja ciklično na vsakih nekaj let. Po mojem prepričanju smo ponovno na pragu prehoda iz enega obdobja v drugega zaradi naslednjih dejstev:
 • rastoče cene surovin,
 • stopnje inflacije so v porastu,
 • pregrevanje trgov in rekordna zadolženost gospodarstev,
 • negativne realne obrestne mere,
 • porušena razmerja med naložbenimi razredi, ki kažejo na to, da so določene naložbe precenjene, določene pa podcenjene,
 • rekordno tiskanje denarja prinaša razvrednotenje valut.
Zgoraj omenjeni »problemi« verjetno nagovarjajo prav vsakega od nas, pa naj bomo finančni »laiki« ali poučeni investitorji, k premisleku o vzdržnosti obstoječega stanja in iskanju ustreznih rešitev za premoženje, ki smo ga v preteklosti ustvarili ali pa ga v prihodnosti še želimo.
image_alt
Warren Buffett: kriza je velika priložnost za vlagatelja

Vpliv strahu na premik zlata

 
Najpomembnejša manjkajoča komponenta, ki jo lahko pričakujemo v prihodnje in bo po mojem mnenju ključni »katalizator« premika cene zlata navzgor, je strah. S tem mislim na dvig negotovosti zaradi negativnih posledic preteklih in aktualnih dejanj finančnega in političnega sveta, ki ga v tem trenutku posledično posredno ali neposredno čuti vsak investitor in varčevalec:
 • strah pred višjimi cenami izdelkov in storitev,
 • strah pred upadom kupne moči našega premoženja,
 • strah pred razvrednotenjem evra,
 • strah pred padci na različnih finančnih trgih,
 • strah pred investiranjem v pregrete in precenjene kapitalske trge.
Zlato je vedno slovelo kot dober odgovor in rešitev na zgoraj omenjene izzive. Zagotavljalo je zatočišče, kjer lahko investitorji poskrbijo za varnost premoženja in se znebijo psihološkega bremena negotovosti kljub določenim in neizogibnim cenovnim nihajem, značilnim tudi za borze zlata. Zlato predstavlja odgovor na izzive prihodnjega časa. Pri tem investitorjem ne ponuja špekulativnih in visoko dobičkonosnih vidikov kot mnoge »novodobne« naložbe, s katerimi lahko hitro obogatite, prav tako hitro pa lahko veliko izgubite. Zlato ponuja varnost in zaščito premoženja zgodovinsko preverjenega ohranjevalca vrednosti ravno za čas, v katerega vstopamo.
image_alt
Nemčija v času Angele Merkel ni veliko napredovala

Več iz rubrike