Warren Buffett: kriza je velika priložnost za vlagatelja

Eden najuspešnejših vlagateljev na svetu meni, da obstajajo določena podjetja, ki so bolj uspešna v obdobju visoke inflacije kot druga.
Fotografija: Warren Buffett, ki bo 30. avgusta 2021 star 91 let. Foto: Scott Morgan/Reuters
Odpri galerijo
Warren Buffett, ki bo 30. avgusta 2021 star 91 let. Foto: Scott Morgan/Reuters

Od rabljenih avtomobilov do osnovnih življenjskih potrebščin, inflacija še naprej dviguje cene blaga po svetu. Indeks cen življenjskih potrebščin (CPI), ki meri cene za določen izbor izdelkov, je v ZDA prejšnji mesec skočil za 5,4 odstotka v primerjavi z lanskim julijem, kar je primerljivo z rastjo indeksa v letu 2008. 
 

Buffett ima raje podjetja, s katerimi so ljudje povezani

 
Čeprav nekateri ekonomisti in finančni strokovnjaki pravijo, da trenutna stopnja inflacije ni skrb vzbujajoča, se je inflaciji skoraj nemogoče izogniti, navaja CNBC, kjer so zbrali nekaj nasvetov t. i. 'preroka iz Omahe'. Šesti najbogatejši človek na svetu in izvršni direktor družbe Berkshire Hathaway, Warren Buffett, meni, da se v času krize skrivajo večje priložnosti za investitorje. 
 
image_alt
Harley Davidson spreminja trg električnih koles

Na letni skupščini delničarjev družbe Berkshire Hathaway leta 2015 so Buffetta vprašali, katera podjetja v njegovem portfelju bi lahko bila uspešna v obdobju gospodarske krize. »Najboljša podjetja so podjetja, ki jih enkrat kupite in vam potem ni treba nadaljevati s kapitalskimi naložbami,« je dejal Buffett in dodal: »Vsako podjetje z velikimi kapitalskimi naložbami običajno slabo podjetje za med krizo in pogosto že tako slab posel.«

Warren Buffett. Foto: Rick Wilking/Reuters
Warren Buffett. Foto: Rick Wilking/Reuters
Pojasnil je, da podjetja, kot so javne službe ali železnice, »jedo vedno več denarja« in niso tako donosna. Raje ima podjetja, s katerimi so ljudje povezani. »Blagovna znamka je čudovita stvar v času krize,« je dejal Buffett. Zanj to predstavlja blagovna znamka See's Candy, ki je v njegovi lasti od leta 1972.
 

Košarica delnic namesto celega podjetja

 
Seveda večina običajnih vlagateljev ne more kupiti celotnega podjetja, lahko pa kupijo delnice podjetja, ki jim je všeč. Lastništvo majhnega dela »čudovitega podjetja«, kot je dejal Buffett leta 2009, je koristno, saj bo izdelek podjetja še vedno v povpraševanju, ne glede na to, kaj se zgodi z vrednostjo dolarja.
 
image_alt
Kriptovalute: Bitcoin ponovno presegel psihološko mejo

Poleg tega je tudi dejal, da je lastništvo nepremičnin v času gospodarske krize še posebej priročno, saj je nakup za vlagatelja »enkratni strošek«, ki ima dodatno vrednost zaradi možnosti nadaljnje prodaje. Kljub temu pa najboljši način za večino vlagateljev ni izbira posameznih delnic, za katere menijo, da bodo uspešne, temveč vlaganje v indeksne sklade z nizkimi stroški, ki so veliko manj tvegani, navaja CNBC.
 
Warren Buffett na letnem srečanju delničarjev družbe Berkshire Hathaway. Foto: Rick Wilking/Reuters
Warren Buffett na letnem srečanju delničarjev družbe Berkshire Hathaway. Foto: Rick Wilking/Reuters

Buffett že dolgo priporoča, da vlagatelji vložijo svoj denar v te sklade in posledično v vse delnice, ki jih zajema, zaradi česar so samodejno razpršeni. Indeksni sklad S&P 500 denimo vključuje velika podjetja, kot so Apple, Coca-Cola in Google, poleg njih pa še 497 največjih ameriških podjetij. Za ljudi, ki varčujejo za pokojnino, so razpršeni indeksni skladi skoraj vedno najbolj smiselni, je leta 2017 za CNBC povedal Buffett in dodal: »Dosledno kupujte indeksni sklad S&P 500. Kupujte ga na debelo in tanko, še posebej na tanko.«
image_alt
Vrednost indeksa S&P 500 se je od začetka pandemije podvojila

Več iz rubrike