Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Kako vedeti, da je napočil čas za zaključek karierne poti?
Fotografija: Ko posameznik ne čuti več pripadnosti svojemu delu, hkrati pa ima v mislih številne načrte, ki bi jih lahko uresničil, ko se bo njegova karierna pot končala, je morda čas za premislek o upokojitvi. Foto: Daniel-Peteani / MDMP
Odpri galerijo
Ko posameznik ne čuti več pripadnosti svojemu delu, hkrati pa ima v mislih številne načrte, ki bi jih lahko uresničil, ko se bo njegova karierna pot končala, je morda čas za premislek o upokojitvi. Foto: Daniel-Peteani / MDMP

Številni posamezniki že od začetka karierne poti redno preračunavajo, koliko časa jim je ostalo do uradne upokojitve. Vseeno pa dan, ko pride do izpolnitve predvidene delovne dobe, ne pomeni nujno dne, ko nastopi upokojitev. Nekateri si zaključek poklicne poti lahko privoščijo predčasno, saj so v preteklih letih pridno varčevali in vlagali. Spet drugi se odločijo, da bodo delali nekoliko dlje. Na spletni strani the Ladders navajajo napotke, kako vedeti, kdaj ja napočil pravi čas za upokojitev.
image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Želja po delu je majhna, prihranki pa visoki

 
Medtem ko so v mlajših letih številni entuziastični nad svojim delom in grajenjem karierne poti, se ta zagon z leti običajno zmanjšuje. Ko posameznik pride do točke, ko mu delo ne predstavlja več izziva, prav tako pa ne razmišlja o spremembi delovnega mesta, je morda čas za razmislek. Če ima na voljo dovolj finančnega zaledja in si to lahko privošči, je morda prišel čas za upokojitev.
 

Delovno mesto ni več del identitete posameznika

 
Številni zaposleni se radi pohvalijo z nazivom svojega delovnega mesta in ta jim predstavlja pomemben del njihove identitete. Z leti naj bi tovrstno opredeljevanje izgubljalo na pomenu. Ko pride nekdo do točke, ko mu funkcija, ki jo ima v organizaciji, ne pomeni več veliko, naj bi po mnenju strokovnjakov nastopil čas za zaključek karierne poti.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Misli so usmerjene v dejavnosti, ki so trenutno nedosegljive

 
Ko posameznik ne čuti več pripadnosti svojemu delu, hkrati pa ima v mislih številne načrte, ki bi jih lahko uresničil, ko se bo njegova karierna pot končala, je morda čas za premislek o upokojitvi. Wes Moss, glavni naložbeni strateg pri podjetju Capital Investment Advisors, priporoča, da se je vsak pri sebi pozoren na občutek neizpolnjenosti na področju novih doživetij. Če mu finančno stanje to omogoča in si želi še veliko izkusiti, je morda prišel čas za upokojitev.
image_alt
Futuristična luksuzna jahta privablja poglede

Zdravstveno stanje ni več najboljše

 
Ni nujno, da imate kakšne hujše zdravstvene težave, zaradi katerih ne bi mogli delati. Dejstvo je, da začnejo z leti upadati tako telesne kot duševne funkcije. Pojavi se lahko več zdravstvenih težav. Na neki točki lahko to postane precej moteče in posameznik lahko zazna, da pri delu ni več optimalen. Takrat je morda čas za premislek o prenehanju z delom.

Več iz rubrike