Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Pol milijarde vreden dvorec je zaradi ogromnih dolgov lastnika v stečajnem postopku.
Fotografija: dvorec The One. Foto: Posnetek zaslona/CNBC
Odpri galerijo
dvorec The One. Foto: Posnetek zaslona/CNBC

Ultra moderna palača v Bel Airu je bila do nedavnega v lasti bivšega filmskega producenta in razvijalca nepremičnin Nila Niamija, ki jo je pogosto predstavljal kot svoje življenjsko poslanstvo.
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Razkošna notranjost


Dvorec The One se razprostira na 10.000 kvadratnih metrih. Velja za največje in najdražje bivališče na svetu. Nepremičnina se razprostira na osmih hektarjih na hribu nad Los Angelesom. V njej se nahajajo devet spalnic, več kuhinj, nočni klub, kegljišče, salon, telovadnica, gledališče, tekaška steza in garaža za 50 avtomobilov.
image_alt
Bill Gates kupil hotelsko verigo za 1,9 milijarde evrov

Na zunanjem delu se bohoti več bazenov in jacuzzi. Vsa vrata v hiši so električna, prav tako kot vsa stranišča, navaja CNBC. Niami naj bi načrtoval tudi sobo z meduzami in bar, izdelan iz ledu, vendar se je izkazalo, da gre za predrago investicijo.
 

Niami se je kljub padanju cen zadolževal


Zaradi ogromnih dolgov lastnika se je posestvo znašlo v stečaju, pišejo tuji mediji. Niami je sicer znan po svoji drzni osebnosti in zelo ambicioznih nepremičninskih projektih. Leta 2018 si je pri Hankey Capital izposodil 70 milijonov evrov za izgradnjo ekstravagantnega doma. V zadnjih treh letih se je njegov dolg povečal na več kot 93 milijonov evrov.
image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Tudi ko so cene nepremičnin padale, se je Niami zadolževal. Želel je namreč dokončati izgradnjo nepremičnine in jo prodati. V zadnjih štirih letih sta si Niami in z njim povezano podjetje LLC Crestlloyd izposodila več kot 140 milijonov evrov za izgradnjo mega dvorca The One.

Največji posojilodajalec je prej omenjeni Hankey Capital, ki ga je ustanovil milijarder Don Hankey. Na račun dvorca The One je nastalo tudi več kot milijon evrov neplačanih davkov in dolgov do gradbenih podjetij.
Najbolj ekstravaganten dom na svetu. Foto: Posnetek zaslona/CNBC
Najbolj ekstravaganten dom na svetu. Foto: Posnetek zaslona/CNBC

Hankey je Niamiju že marca vročil obvestilo o neplačilu dolgov. Julija je višje sodišče okrožja Los Angeles odredilo stečaj za nepremičnino, za upravitelja pa imenovalo Teda Lanesa iz Lanes Management.
 

Končna cena na borzi še ni določena


V času stečaja se nepremičnino preda v roke sodnemu upravitelju, ki jo pripravi za prodajo. V zapletenih ali velikih nepremičninskih projektih, kjer posojilodajalec zaseže nepremičnino, je stečaj pogosto boljši od izvršbe, razlagajo strokovnjaki.
image_alt
Najbolj luksuzni hoteli na svetu

Namesto da bi prevzel lastništvo in obveznosti, kar lahko poveča tveganje, pridobi prejemnik vsa potrebna dovoljenja, zaključi vsa gradbena dela, sestavi seznam upnikov in pripravi hišo za prodajo, da lahko poplača upnike. Stečajna pravica določa tudi odpovedni rok, do katerega se upniki in izvajalci lahko pritožijo.

Kot poroča CNBC, čaka Lanes na ustrezna dovoljenja, da lahko dvorec The One uvrsti na seznam za prodajo. »Želim si, da se hiša dokonča in dobi uporabniško dovoljenje, zaradi česar se bo povečala njena vrednost,« je dejal Lanes. Hkrati je dodal, da upa, da bo od prodaje ostalo dovolj sredstev za financiranje zavarovanih in nezavarovanih upnikov.
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Niami je imel pogodbo o kotaciji za nepremičnino s posredniki iz skupine Williams & Williams Estates, po kateri naj bi se nepremičnina tržila za 288 milijonov dolarjev. Končna cena na borzi naj sicer še ne bi bila določena, pišejo tuji mediji.

Ni jasno, ali se bo nepremičnina lahko prodala po dovolj visoki ceni, da poplača ves dolg, pravijo poznavalci. Najdražji dom, ki je bil kdajkoli prodan v Los Angelesu, je dvorec Warner Estate, ki ga je lani kupil Jeff Bezos za 140 milijonov evrov.

image_alt
Britanski milijarder se ni oziral na opozorila; želel je biti prvi

Več iz rubrike