Bill Gates kupil hotelsko verigo za 1,9 milijarde evrov

Investicijski sklad Billa Gatesa je sklenil dogovor o prevzemu večinskega deleža hotelske verige Four Seasons.
Fotografija: Bill Gates. Foto: Rick Wilking / Reuters
Odpri galerijo
Bill Gates. Foto: Rick Wilking / Reuters

Bill Gates, ustanovitelj podjetja Microsoft, se je lotil še enega podviga. Med njegovim investicijskim skladom Cascade Investments in hotelsko verigo Four Seasons je bila namreč sklenjena pogodba o prevzemu večinskega deleža navedene verige. Vrednost prevzema naj bi znašala 1,9 milijarde evrov, navaja AFT.
image_alt
Evropska mesta, ki vam plačajo tudi 21.000 evrov za vselitev

Cascade Investments je imel v navedeni hotelski verigi že pred tem lastniški delež, vendar je bil ta zgolj 47,5-odstoten. Z novim dogovorom se bo lastništvo navedenega sklada povečalo na 71,25 odstotka, s čimer bo postal Gates večinski lastnik. Pri na novo pridobljenemu lastniškemu deležu gre sicer za odkup polovičnega deleža, ki ga je imel do sedaj v rokah sklad iz Savdske Arabije Kingdom Holding Company.
 

Hotelsko verigo ustanovil Isadore Sharp


Hotelsko verigo Four Seasons je leta 1960 ustanovil Isadore Sharp. Ta je kot mladi arhitekt nekaj časa delal pri svojem očetu in v tistem času zasnoval motel za družinskega prijatelja. To ga je motiviralo, da se je kasneje lotil snovanja svojega lastnega hotela. V Torontu je kupil ogromno zemljišče in začel z načrtovanjem hotela za poslovne popotnike. Ta je leta 1961 odprl vrata za prve obiskovalce.
image_alt
Raziskava: v Jadranskem morju prisotne težke kovine

V sklopu hotelske verige je danes 121 hotelov in letovišč ter 46 stanovanjskih objektov, ki se nahajajo v 47 državah po svetu. Za javno prodajo delnic se je podjetje odločilo leta 1997, nato pa se je leta 2007 umaknilo z borze. Sharp je sicer ohranil petodstotni lastniški delež.
image_alt
Inovacija, ki bo popestrila vožnjo z električnim kolesom

 

Več iz rubrike