Evropska mesta, ki vam plačajo tudi 21.000 evrov za vselitev

Nekatera evropska mesta so novim prebivalcem pripravljena plačati za selitev vanje.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

S pojavom pandemije covida-19 se je vse bolj uveljavilo delo od doma. Posledično zaposleni in samozaposleni niso več tako omejeni glede izbire lokacije za bivanje. Če jim način dela to omogoča, se lahko preselijo na drug konec sveta in pri tem še vedno delajo pri istem podjetju.
 
Ljudem, ki za opravljanje dela potrebujejo zgolj računalnik in internetno povezavo, rečemo digitalni nomadi. Nekatere evropske destinacije so jim izrekle toplo dobrodošlico in jih povabile, da se tja preselijo. Za to so jim pripravljene celo plačati. Dobrodošli pa so tudi ostali, ki bi si radi življenje začrtali na novo. Euro News navaja nekatere destinacije, ki so se odločile za ta korak.
 
image_alt
Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

V neki raziskavi je bilo ugotovljeno, da so mesta pripravljena novim prebivalcem plačati, če s tem zasledujejo enega od treh ciljev: povečati število prebivalcev, zagnati gospodarstvo oziroma ga privzdigniti na višjo raven ali pa poskrbeti za prenovo opuščenih hiš.
 

Španska mesta v Galiciji in Asturiji

 
Španci tako kot prebivalci številnih drugih držav zapuščajo vasi, ker se selijo v večja mesta. Lokalne oblasti so sklenile, da bi lahko vse bolj opuščene kraje oživili, če bi kandidatom za bivanje v njih ponudili finančne spodbude.
  
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

V Asturiji se nahaja mesto Ponga, ki priseljenim družinam ponudi znesek v višini 3000 evrov. Dodatnih 3000 evrov plačajo za vsakega novega dojenčka. Mesto ima manj kot 600 prebivalcev, krasijo pa ga podeželske cerkvice, ki prikazujejo umetnost iz 17. stoletja.

Drugi tak kraj je Rubia, ki se skriva v gorah Galicije in nudi čudovit razgled na Iberski polotok. Lokalne oblasti so se odločile, da vsem novim priseljencem na mesec ponudijo 100 do 150 evrov poleg njihovih rednih prihodkov.
Švica Foto: JENS WEGENER
Švica Foto: JENS WEGENER

Celotna Irska

 
Odločitev za bivanje na Irskem je še posebej primerna za tiste, ki nameravajo ustanoviti svoje podjetje. Številni podjetniki so se že odločili za ta korak, saj država ponuja nizek davek od dohodkov pravnih oseb.
 
Irska sicer slovi po prijaznih domačinih, zeleni pokrajini in sveže pridelani hrani. Podjetniki, ki bi tukaj radi ustvarili svoje novo domovanje, morajo dokazati, da lahko v prvih treh letih poslovanja ustvarijo vsaj 10 delovnih mest in milijon evrov prihodkov.
 
Irska shema je zagonskim podjetjem v lanskem letu podelila skupaj 120 milijonov evrov kljub dodatnim izzivom, s katerimi se je spopadala zaradi epidemije.
image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Švica ob gorah Albinen

 
Švica je novim prebivalcem za bivanje v gorah pripravljena plačati 21.300 evrov. Shema je odprta že od leta 2017, vsako leto pa so pri selitvi pripravljeni finančno podpreti največ štiri družine. Lokacija se ponaša s svežim gorskim zrakom ter z najboljšimi izobraževalnimi in zdravstvenimi storitvami na svetu.
 
image_alt
Odličnjakinja za tekočim trakom

Vsi, ki dobijo finančno podporo, se morajo zavezati, da bodo na tem območju živeli vsaj 10 let. Starost kandidatov ne sme presegati 45 let.
 

Več iz rubrike