Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

V novi študiji je bilo raziskano, kakšen vpliv ima raba ustekleničene vode (plastenke) v primerjavi z vodo iz pipe.
Fotografija: Znanstveniki so preučevali, kakšen je vpliv ustekleničene vode v plastenkah na okolje. Rezultate so objavili na Science of the Total Environment.
Odpri galerijo
Znanstveniki so preučevali, kakšen je vpliv ustekleničene vode v plastenkah na okolje. Rezultate so objavili na Science of the Total Environment.

Mnogi raje posežejo po usekleničeni vodi, ker naj bi bila ta bolj zdrava oziroma čista od vode iz pipe. Že pred leti je bilo ugotovljeno, da temu ni tako. Kakovost ustekleničene vode in vode iz pipe naj se pri nas in po večjem delu Evrope ne bi bistveno razlikovala. Voda iz pipe poleg vseh zakonsko določenih vrednosti vsebuje tudi več kisika.

Nedavno je bila izvedena raziskava, v sklopu katere so znanstveniki preučevali, kakšen je vpliv ustekleničene vode v plastenkah na okolje. O njenih izsledkih so poročali na Science of the Total Environment. Kot testni primer je bila izbrana španska Barcelona, v kateri živi 1,35 milijona ljudi. Kar 58 odstotkov jih vsaj občasno uživa ustekleničeno vodo. Raziskano je bilo, kaj bi se zgodilo, če bi začelo naenkrat celotno prebivalstvo koristiti ustekleničeno vodo.

image_alt
To so najbolj obiskane hrvaške plaže

Stroški dodatne proizvodnje vode v plastenkah naj bi po ugotovitvah znašali 83,9 milijona ameriških dolarjev letno. Posledično naj bi na leto izumrli ena ali dve živalski vrsti. Razlog je v procesu pridobivanja in predelave potrebnih surovin.

Primerjali so dva scenarija; po enem naj bi začeli vsi prebivalci mesta konzumirati zgolj vodo iz pipe, po drugem pa vodo iz plastenk. Po drugem scenariju naj bi nastali kar 1400-krat večji vplivi na okolje in 3500-krat višji stroški kot v primeru prvega scenarija.
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

V proizvodnji ustekleničene vode velike porabe surovin in energije


Avtorji raziskave pojasnjujejo, da bi tolikšni vplivi nastali zaradi precejšnje rabe embalaže in energije, ki je potrebna za proizvodnjo ustekleničene vode. Znanstveniki so pri izračunu številk upoštevali postopek pridobivanja surovin, proizvodni proces, transport, distribucijo, uporabo in odvoz embalaže.

image_alt
Hrvaška že razmišlja o jesenski inflaciji

Ker poraba ustekleničene vode narašča, nam taki podatki lahko pomagajo k razumevanju, kakšne vplive na okolje predstavlja njena množična poraba. Kot so dejali znanstveniki, bi se morali vsi zavedati posledic nakupa vode iz plastenk. Ne gre zgolj za proizvodnjo plastike, ampak tudi njeno odlaganje, dodajajo.

»Rezultati kažejo, da je voda iz pipe boljša izbira od ustekleničene vode; kar se tiče vplivov na okolje in zdravje. Ustekleničena voda namreč povzroči širši spekter vplivov,« razlaga okoljska epidemiologinja Cathryn Tonne.
 

Več iz rubrike