To so najbolj obiskane hrvaške plaže

Nekatere hrvaške destinacije so med turisti še posebej priljubljene.
Fotografija: Rovinj, Foto: Ekaterina Polischuk / Delo
Odpri galerijo
Rovinj, Foto: Ekaterina Polischuk / Delo

Zaradi pandemije covida-19 so se prihodki v turizmu v zadnjem letu in pol precej znižali. To je še posebej prizadelo Hrvaško, katere dohodek od turizma predstavlja pomemben del njenega bruto domačega proizvoda. Z uvedbo cepljenja in odpiranjem mej je slika v letošnjem poletju precej boljša od lanskoletne. Število turistov se je opazno povečalo, seveda pa še vedno ne dosega ravni izpred leta 2019.
 
Po podatkih sistema eVisitor se je na Hrvaškem v prejšnjem tednu zadrževalo več kot 900.000 turistov. Večina se odloči za oddih v Istri, v Kvarnerju ter v Splitsko-dalmatski in Zadarski županiji. V drugi polovici julija se je na Hrvaškem zadrževalo kar 20 odstotkov več turistov kot v enakem obdobju lani. Za 39 odstotkov pa se je v primerjavi z lanskim letom povečal promet vozil.
 
Največji delež obiskovalcev predstavljajo Nemci, katerim sledijo Poljaki, Avstrijci in Čehi.
image_alt
Warren Buffett: prihaja mnogo hujša pandemija od covida-19
 
Na teh šestih hrvaških destinacijah se turisti najraje zadržujejo:
 

Rovinj

 
Rovinj je mesto in pristanišče na zahodni obali hrvaške Istre. Stari del mesta leži na polotoku. V običajnih razmerah ga letno obišče več kot 2 milijona turistov. Večina obiskovalcev je nastanjenih v avtokampih, med katerimi je največji Polari, ki sprejme do 4900 gostov.
 

Vir

 
Vir je otok v Severni Dalmaciji, ki leži zahodno od Paga. Od njega ga loči Ninski zaliv. Plaža se razteza na 31.940 km. Na otoku se nahajajo zgolj tri naselja: istoimenski Vir na vzhodu, Puntadura na jugu in Lozice na severu otoka. Vir je znan po družinskem turizmu, mladi pa radi obiščejo Virske noči, na katerih nastopajo znani predstavniki hrvaške estrade.
Poreč, Foto: Blaž Samec / Delo
Poreč, Foto: Blaž Samec / Delo

Poreč

 
Poreč je istrsko turistično mesto in pristanišče s približno 12.000 prebivalci, ki se lahko pohvali z velikim številom plaž, slikovitim mestom in bližnjo okolico ter s kulturnozgodovinskimi spomeniki. Je eno največjih istrskih turističnih središč ob vzhodni obali Jadranskega morja.
 

Medulin

 
Medulin leži v južni Istri, jugovzhodno od Pulja. Nekoč je šlo za ribiško mestece, ki se je razvilo v sodobno turistično destinacijo. Gre za vinorodni kraj, kjer dobro uspevajo tudi oljke. Lepe plaže nudijo obiskovalcem mirno uživanje v neokrnjeni naravi.
image_alt
Podjetniške zgodbe: Kodila
 

Umag

 
Umag je istrsko obalno mesto, ki spada v Istrsko županijo. Mesto je razdeljeno na dva dela; starejši del leži na polotoku, novejši pa na celini. S svojimi ozkimi uličicami in slikovitimi majhnimi trgi ima Umag tipično srednjeveško urbano podobo. Turizem se je začel v Umagu razvijati ob prehodu v 20. stoletje.
 

Mali Lošinj

 
Je mesto na otoku Lošinj, v katerem živi več kot 6000 prebivalcev in hkrati največje mesto v Kvarnerskem zalivu. Leta 1892 je bil Mali Lošinj razglašen za klimatsko zdravilišče, saj so odkrili zdravilen vpliv otoške klime. Takrat se je otok spremenil v mondeno avstro-ogrsko zimsko zdravilišče.
 

Več iz rubrike