Kako varčevati za upokojitev v različnih obdobjih življenja?

Obstaja razlog, zakaj starejše generacije mladim svetujejo, naj začnejo čim prej varčevati za upokojitev.
Fotografija: Za upokojitev začnite varčevati že v mladih letih. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Za upokojitev začnite varčevati že v mladih letih. Foto: Getty Images

Trg dela in pokojninski načrt se nenehno spreminjata, zato je težko predvidevati, kakšna bo posameznikova pokojnina in koliko denarja bomo potrebovali, da si zagotovimo finančno varnost za tretje življenjsko obdobje. Obstaja razlog, zakaj starejše generacije mladim svetujejo, naj začnejo čim prej varčevati za upokojitev, da si vsaj delno zagotovijo finančno varnost v prihodnosti.

image_alt
Novosti na področju upokojevanja, pokojnin in dodatkov

Vendar pa varčevanje ni tako enostavno, sploh če nam življenje postavlja določene ovire in s tem povezane stroške. Strokovnjaki zato svetujejo, da načrtovanje upokojitve prilagodite življenjskemu standardu, finančnemu stanju in trenutni starosti.

Spletna stran Real Simple navaja nekaj nasvetov, kako se lotiti varčevanja za upokojitev v določenem starostnem obdobju.

Pri 20 letih je idealen čas za začetek varčevanja

Čeprav mladi v teh letih načeloma ne razmišljajo tako daleč v prihodnost, strokovnjaki menijo, da je razmišljanje o prihodnosti pomembno ne glede na starost. Tako vsem po končanem študiju svetujejo, da pomislijo, kako svobodno želijo živeti in se temu v ozir odločijo za varčevanje.

Pred začetkom varčevanja je pomembno, da odplačate študijski dolg. Če so posojila nepremostljiva, se držite načrta odplačevanja in ga prilagodite trenutnim finančnim zmožnostim. Ves čas morate paziti, da se vaši prihranki povečujejo, dolgovi pa zmanjšujejo, navaja Real Simple.

Pri varčevanju poiščite pomoč strokovnjaka. Foto: Shutterstock
Pri varčevanju poiščite pomoč strokovnjaka. Foto: Shutterstock

Nekatere študije so pokazale, da kar 62 odstotkov mladih Američanov v starosti od 18 do 35 let, namerava v prihodnjem letu povečati svoj prispevek za upokojitev, medtem ko se je med starejšimi tako odločilo samo 34 odstotkov prebivalcev.

Rita Assaf, podpredsednica Fidelity Investments svetuje, da vsaj 15 odstotkov bruto dohodka namenite varčevanju za upokojitev. Če se vam zdi ta znesek prevelik, lahko začnete z manjšim zneskom in ga postopoma povečujete, pomembno je le, da začnete varčevati dovolj zgodaj, še svetuje strokovnjakinja.

Pri 30 letih se odločite za najboljši način varčevanja

V tej starosti večina ljudi že ima družine in s tem povezane dodatne stroške, kar vpliva na zmožnost varčevanja. Zato strokovnjaki svetujejo, da s pomočjo finančnega svetovalca poiščete način, kako bi lahko glede na vaše finančne zmožnosti čim več privarčevali. Pozanimajte se tudi, na kakšen način si lahko zakonska partnerja med sabo pomagata pri sofinanciranju pokojninskega načrta.

image_alt
Mlada milijonarka se namerava upokojiti pri 42 letih

Pri 40 letih najboljši čas za investiranje

Čeprav nekateri poznavalci menijo, da je varčevanje za upokojitev pri tej starosti težje in mogoče že rahlo pozno, ni nujno tako. V teh letih ste si nabrali veliko delovnih izkušenj, kar pomeni tudi več možnosti za boljšo službo in s tem večjo plačo. Posledično si lahko privoščite večji prispevek za varčevalni račun in s tem kritje finančnega zaostanka.

Real Simple navaja, da je starost okrog 40 let najbolj primerna za investiranje. V zadnjem času je postalo moderno vlaganje v kriptovalute, vendar strokovnjaki opozarjajo, da ne podležete čaru trenda, ampak se najprej posvetujete s finančnim svetovalcem. Obstaja veliko načinov, kako lahko optimizirate svoj vložek, vendar pa morate biti previdni in se odločiti za pravi naložbeni portfelj.

Pri 50 letih je najbolj pomembno, da so finance organizirane

Začetek varčevanja pri 50 letih se sliši strašljivo, vendar za tako pozno načrtovanje finančne prihodnosti ob upokojitvi obstajajo različni razlogi. Kakorkoli, zdaj je res zadnji čas, da se posvetite varčevanju za starost, navajajo tuji mediji.

Strokovnjak George Castineiras meni, da je finančni uspeh pri upokojitvi posledica našega vedenja. Kar pomeni, da se lahko vsak dostojno upokoji, ne glede na to, pri kateri starosti začne varčevati.

Kot še navaja Real Simple, je pomembno, da so finance organizirane. Na voljo je veliko aplikacij in orodij, ki vam lahko pomagajo, da lažje sledite porabi, varčujete in tako organizirate svoje finance.

Več iz rubrike