Novosti na področju upokojevanja, pokojnin in dodatkov

Med drugim so določili najnižjo pokojnino, letni dodatek in uskladitev pokojnin.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Prihodnje leto lahko pričakujemo nekatere novosti na področju upokojevanja in pokojnin. Med drugim se bo moškim starostna pokojnina za 40 let pokojninske dobe odmerila v višini 61,5 odstotka od pokojninske osnove. Nekoliko se bo zvišala starostna meja, ki je potrebna za pridobitev pravice do vdovske pokojnine za vdovo ali vdovca. Znašala bo namreč 58 let, medtem ko je bila letos za pol leta nižja, poroča STA.

Od 1. maja dalje se uporablja pokojninska novela. Prišlo naj bi do postopnega izenačevanja odmerne lestvice moških z ženskami. Za moške bo namreč od 1. januarja 2023 dalje veljal odmerni delež 63,5 odstotka, ki je pri ženskah že uveljavljen, so sporočili z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Na novo določena tudi najnižja pokojnina

V sklopu pokojninske novele je na novo določena tudi najnižja pokojnina. Ta bo znašala 29,5 odstotka od najnižje pokojninske osnove, ki od 1. maja dalje znaša 279,56 evra. Za nove upravičence do njenega prejemanja se najnižja pokojnina ne bo določala vsako leto posebej, temveč se bo le usklajevala kot ostale pokojnine.

Od 1. novembra dalje se za pokojninsko dobo brez dokupa šteje tudi obdobje prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko zavarovanje po 1. januarju 2013, če je bila oseba že prej prostovoljno vključena v to zavarovanje. Novost sicer velja le do prve  prekinitve zavarovanja.

image_alt
Hongkong: Stanovanja v velikosti parkirnih mest so nekaj običajnega

Zpiz bo upravičencem do konca aprila 2022 po uradni dolžnosti na novo odmeril starostno pokojnino oz. starostno pokojnino namesto predčasne. Upravičencem tako ni treba vlagati zahteve za ponovno odmero pokojnine.

Upokojitev s 60 leti in 40 leti pokojninske dober oz. pri 65 letih in najmanj 15 zavarovalne dobe

V letu 2022 bodo splošni pogoji za upokojitev za moške in ženske enaki. Starostno se bo možno upokojiti s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa ali pa s 65 leti starosti in najmanj 15 leti zavarovalne dobe.

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto
V določenih primerih se bodo lahko upravičenci upokojili tudi pri nižji starosti; v primeru skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, služenja obveznega vojaškega roka in vstopa v obvezno pokojninsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti.

Pri nižji starosti se bodo lahko upokojili tudi upravičenci, ki so delali na delovnih mestih, na katerih je bila zavarovalna doba šteta s povečanjem, t.i. benificirana doba. Prav tako bo to možno zaradi določenih osebnih okoliščin, pogojenih z zdravstvenim stanjem, zaradi katerih je bil zavarovanec do konca leta 1999 upravičen do štetja zavarovalne dobe s povečanjem, od 1. januarja 2000 dalje pa do prištete dobe.

Tudi v letu 2022 bo veljalo, da se bo za izračun pokojninske osnove upoštevala osnova iz obdobja zaporednih 24 let zavarovanja od leta 1970 dalje, ki so bila za prejemnika pokojnine najugodnejša.

Višina uskladitve naj bi znašala štiri odstotke

Pokojnine se bodo v prihodnjem letu uskladile po sistemskem zakonu. Usklajeni zneski bodo tako izplačani skupaj s februarskimi pokojninami konec februarja. Glede na napovedi naj bi višina uskladitve znašala štiri odstotke. Ta je sicer odvisna od rasti plač in cen življenjskih potrebščin. Natančnejši delež zvišanja bo sicer znan po objavi statističnega urada o letošnji povprečni mesečni bruto plači sredi februarja.

image_alt
Slovenija med najbolj ugodnimi državami za upokojitev

Letni dodatek med 140 in 450 evrov

Konec junija leta 2022 bo sicer izplačan tudi letni dodatek v razponu med 140 in 450 evrov. Upokojenci, ki prejemajo pokojnine, nižje od 570 evrov, bodo deležni 450 evrov. Tisti, ki prejemajo med 570,01 in 680 evrov visoke pokojnine, bodo prejeli 310 evrov letnega dodatka. Za tiste s pokojninami od 680,01 do 805 evrov bo dodatek znašal 250 evrov, upokojenci, ki prejemajo med 805,01 in 970 evrov, bodo dobili 200 evrov, tisti s pokojninami nad 970 evrov, pa 140 evrov.

Prejemnikom invalidskih nadomestil v višini do 805 evrov bo nakazan letni dodatek v višini 250 evrov, prejemnikom nadomestil v znesku od 805,01 do 970 evrov v višini 200 evrov, prejemnikom nadomestil v znesku nad 900 evrov pa v višini 140 evrov.

image_alt
Japonci delovno aktivni tudi po upokojitvi

Več iz rubrike