Japonci delovno aktivni tudi po upokojitvi

Japonska si prizadeva, da bi starejše prebivalce čim dlje časa zadržala v delovnem okolju.
Fotografija: Že četrtina Japoncev je starejših od 65 let, ta delež pa naj bi se v naslednjih 15 letih povečal že na eno tretjino. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Že četrtina Japoncev je starejših od 65 let, ta delež pa naj bi se v naslednjih 15 letih povečal že na eno tretjino. Foto: Shutterstock

Staranje svetovnega prebivalstva ima številne posledice za celotno družbo. Medtem ko se število starostnikov iz leta v leto povečuje, je delež delovno aktivnega prebivalstva čedalje manjši. S tem se pojavljajo težave s pomanjkanjem kadra, kar pomembno vpliva na gospodarsko sliko držav.

Z vse daljšo povprečno življenjsko dobo so številni upokojenci dobrega zdravja, polni energije in ideja o tem, da bi se povsem umaknili iz delovnega okolja, jim je tuja. Tako ostanejo mnogi v delovnem okolju tudi ob izpolnitvi pogojev za upokojitev ali pa se lotijo drugih delovnih izzivov, ki jim izpolnjujejo življenje. Japonska vlada si še posebej prizadeva, da bi upokojene Japonce zadržala v delovnem okolju.

image_alt
Podjetja z najbolj zadovoljnimi zaposlenimi

Kot poroča Deutsche Welle, je že četrtina Japoncev starejših od 65 let, ta delež pa naj bi se v naslednjih 15 letih povečal že na eno tretjino. Prebivalstvo Japonske naj bi se tako staralo dvakrat hitreje kot prebivalstvo Nemčije in štirikrat hitreje kot prebivalstvo Francije.

Želja pomagati skupnosti in občutek notranje izpopolnjenosti

Atsuko Kasa, 68-letna Japonka, je za Deutsche Welle dejala, da ji je misel o tem, da bi v kratkem prenehala delati, precej tuja. Trenuno dela v centru Silver Jinzai in namerava s tem nadaljevati, dokler bo lahko. Pošali se, da je še premlada, da bi se upokojila.

image_alt
Odraščala v revščini, danes zasluži 10 milijonov dolarjev letno

Kasa je bila nekoč zaposlena v računovodskem oddelku kozmetičnega podjetja. Po upokojitvi jo tradicionalne dejavnosti njenih vrstnikov, kot so vrtnarjenje, druženje s prijatelji in skrb za vnuke, niso zanimale. Želela se je vrniti v delovno okolje in pomagati skupnosti, del katere je. Zdaj dela v skupini za podporo invalidom v Yokohami, kjer pomaga pri pripravi obrokov. Ker s svojim delom pomaga drugim, jo to notranje izpopolnjuje.

»Ko sem se začela starati, sem spoznala, da postaja moj svet vse manjši. Ker sem želela osmisliti svoje življenje, sem se lotila dela, s katerim lahko pomagam drugim. Nimam nekih posebnih sposobnosti, vendar pri delu vedno uporabljam sočutje in srce,« je za Deutsche Welle svojo odločitev za vrnitev v delovno okolje pojasnila Kasa.

Atsuko Kasa. Foto: Julian Ryall / Deutsche Welle
Atsuko Kasa. Foto: Julian Ryall / Deutsche Welle

Organizacija, ki povezuje upokojence in delodajalce

Kasa je zaposlena znotraj organizacije Silver Jinzai, v katero je vključenih približno 700.000 upokojencev. Organizacija je bila ustanovljena leta 1975 v Tokiu, njeno poslanstvo pa je upokojence vključiti nazaj v delovno okolje. Povezuje se z delodajalci, ki jim lahko to omogočijo. Nekateri starejši si želijo z delom priti do dodatnega zaslužka, večini pa je najpomembnejše to, da se počutijo aktivne in naredijo nekaj dobrega za druge, še navaja Deutsche Welle.

Število upokojencev, ki se odločajo za delo, naj bi se iz leta v leto povečevalo. Takao Okada, predsednik organizacije, je dejal, da je najstarejša oseba, ki je pri njih še delovno aktivna, stara kar 100 let.

»Vedno več je ljudi, ki so zdravi in zelo motivirani za delo. Obstajajo številni razlogi, zakaj si želijo naši člani delati še naprej. Nekaterim so motivacija finance, številni pa si želijo ohraniti svoje zdravje, prispevati k družbi in kar najbolje izkoristiti svoje izkušnje in veščine,« je za Deutsche Welle razložil Okada.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Kot je še dodal Okada, delajo upokojenci prek organizacije največ 20 ur na teden. Delajo kot čistilci, vrtnarji, receptorji, mizarji, pomočniki za nego otrok ali kot oskrbniki starejših. Nekateri se ukvarjajo z digitalnim oblikovanjem, spet drugi pomagajo pri zbiranju odpadkov na mestnih ulicah. Povprečna urna postavka za delo znaša 870 jenov, kar je 6,7 evra.

Poleg številnih prednosti, ki jih ima izvajanje programov za starejše, gre hkrati za reševanje problematike v državi. Na Japonskem se namreč zaradi hitrega staranja prebivalstva srečujejo z vse večjim pomanjkanjem delavcev. Analitiki trdijo, da naj bi se problematike v naslednjih letih še krepila.

image_alt
Ključne veščine, ki jih bodo delodajalci iskali v prihodnje

Število članov organizacije Silver Jinzai naj bi se v zadnjih mesecih zmanjšalo

Pri Japan News poročajo, da trend zaposlovanja prek Silver Jinzai v zadnjih mesecih nekoliko upada. Po podatkih Nacionalnega združenja srebrnih kadrov je bilo v organizacijo ob koncu leta 2020 včlanjenih 698.000 članov, kar je 17.000 ljudi manj kot leto prej.

Pomemben vpliv je imelo širjenje covida-19, zaradi česar so se starejši izogibali prisotnosti v delovnem okolju. Poleg tega pa si podjetja in vlada prizadevajo, da starostnike čim dlje časa zadržijo na obstoječem delovnem mestu, tudi ko ti že izpolnijo pogoje za upokojitev.

Več iz rubrike