Mlada milijonarka se namerava upokojiti pri 42 letih

Mia Pham je ugotovila, da ji služba ne prinaša sreče, zato se želi zelo mlada upokojiti. Cilj namerava doseči s pomočjo nekaj preprostih trikov.
Fotografija: Mia Pham. Foto: Posnetek zaslona/Insider
Odpri galerijo
Mia Pham. Foto: Posnetek zaslona/Insider

Mia Pham je stara 38 let in po poklicu zvezna uradnica. Že pred prvo zaposlitvijo si je zadala cilj, da ne bo dolgo delala, temveč se bo mlada upokojila.

Mia namerava skupaj z možem zapustiti delovno mesto čez štiri leta, ko bo stara 42 let, on pa 48. Prosti čas nameravata izkoristiti za potovanja in uživanje v družinskem življenju.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Določene življenjske izkušnje so jo privedle do tega, da je razmišljanje o zgodnji upokojitvi okrepila in začela z varčevanjem. Mia ima namreč na svojem računu privarčevanih že skoraj milijon evrov, družinsko neto premoženje pa je ocenjeno na nekaj manj kot dva milijona evrov, navaja Insider.

Phamova je za Insider podelila nekaj nasvetov in trikov, na kakšen način namerava doseči cilj.

image_alt
Od skromnih začetkov do 1,7 milijarde evrov vrednega podjetja

Zgodaj začnite vlagati

Mia se je za osebne finance začela zanimati že v srednji šoli, a ker ni imela nikogar, ki bi jo usmerjal, je ostalo le pri teoriji v njeni glavi. Med študijem pri uri računovodstva je dobila priložnost, da je profesorju predstavila svoje ideje glede vlaganja in tako dobila potrditev, da razmišlja pravilno.

Phamova nameravata kot mlada upokojenca predvsem potovati. Foto: Thinkstock/Getty Images/iStockphoto
Phamova nameravata kot mlada upokojenca predvsem potovati. Foto: Thinkstock/Getty Images/iStockphoto

»Odraščala sem v priseljeni družini in bila prva, ki je šla na fakulteto, zato nihče v moji družini ni vlagal v delnice. Mama je celo mislila, da gre za igre na srečo,« je povedala Mia.

Na začetku je vložila malo denarja, nato pa postopoma povečevala svoje prispevke. S pomočjo obrestnega obrestovanja je vrednost hitro narasla.

Povečajte stopnjo investiranja

Kljub temu da je začela zgodaj vlagati, je šele leta 2017 močno povečala svoje prispevke. V tistem času se je začela še bolj izobraževati, hkrati pa je iskala dodatne informacije, kar jo je privedlo do gibanja FIRE (finančna neodvisnost / zgodnja upokojitev).

Značilnost sledilcev gibanja je, da veliko varčujejo, načrtujejo in pametno investirajo, da se lahko že v mladih letih finančno osamosvojijo in upokojijo. Po upokojitvi pa živijo skromno, a svobodno življenje, navaja Insider.

image_alt
Od brezdomca do ustanovitelja več milijard vredne luksuzne znamke

Mia se je odločila tudi, da bo maksimalno izkoristila pokojninski račun in denar naložila na borznoposredniški račun. Kot je povedala mlada milijonarka, vlaga predvsem v indeksne sklade, ima pa tudi delnice Berkshire Hathaway in delnice podjetja Apple.

Živite skromno

Preden sta se Phamova odločila, da se želita zgodaj upokojiti, sta varčevala denar za nakup sanjske hiše. Ko sta ugotovila, da več denarja prinesejo delnice kot nepremičnine, sta načrt spremenila. Namesto večje hiše sta kupila manjšo družinsko hiško, preostanek denarja pa vložila v delnice.

Na podoben način delujeta vsakič, ko želita kupiti večjo stvar. Ko sta potrebovala nov avto, sta namesto novega kupila rabljenega, pokvarjen štedilnik pa sta popravila kar sama. Ne samo, da se izogibata večjim izdatkom, ampak vedno iščeta tudi načine, kako zmanjšati stroške.

image_alt
Pustila redno službo, zdaj s hobijem zasluži 10.000 dolarjev mesečno

Redna motivacija je pomembna

Mia je na začetku svoje kariere zaslužila približno 34.000 evrov letno. Z leti je lepo napredovala, povečala pa se je tudi njena plača. »Z vsakim povišanjem sem povečala prispevke v pokojninski sistem, dokler ga nisem maksimalno izkoristila,« pravi Phamova. Namesto da bi dodatne prihodke porabila za razkošje, je denar raje investirala.

Kot je še povedala za Insider, je velikokrat pomislila, da bi bilo lažje preprosto zapravljati, vendar ji je spremljanje neto premoženja pomagalo ohraniti motivacijo.

image_alt
Huda bolezen kot navdih za ustanovitev uspešnega podjetja

»Ko sem pred nekaj leti začela slediti svojemu neto premoženju, je to pomenilo veliko razliko, saj imaš na voljo sredstva in cilj, za katerega si prizadevaš,« pravi Mia.

Po upokojitvi Phamova nameravata prvih 20 let živeti od privarčevanega denarja, nato pa bosta izkoristila državno pokojnino, ki jima bo izplačana po dopolnjenem 62. letu starosti. »Če naju starši ne bodo finančno potrebovali, upava, da bova lahko z otroki potovala,« je zaključila Mia.

Več iz rubrike