Pustila redno službo, zdaj s hobijem zasluži 10.000 dolarjev mesečno

Emilina Lomas je pustila redno službo, da bi lahko iz hobija razvila kariero. Danes zasluži 10.000 dolarjev na mesec.
Fotografija: Emilina Lomas. Foto: Posnetek zaslona/Make it
Odpri galerijo
Emilina Lomas. Foto: Posnetek zaslona/Make it

Sanjska služba je danes bolj dosegljiva, kot se mogoče zdi. Če je še včasih veljalo, da le redna služba v močnem državnem podjetju lahko zagotovi brezskrbno prihodnost, je danes miselnost povsem drugačna.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Ljudje se vedno bolj zavedajo, da več kot redni zaslužek pomeni svoboda in možnost, da lahko opravljamo delo, ki nam omogoča rast ter nas izpopolnjuje. Če nam uspe hobi spremeniti v donosen posel, pa je še toliko bolje.

Emilina Lomas je leta 2017, pri svojih 23 letih, pustila delo svetovalke v podjetju Fortune 500. Njena letna plača je znašala 40.000 dolarjev, kljub temu pa s kariero ni bila zadovoljna.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Nekega dne se je odločila, da je čas za spremembo. Ko je ugotovila, da bi lahko služila s tem, kar najraje počne, je pustila redno službo, brez rezervnega načrta in dodatnega denarja. Vedela je samo, da želi svojo strast do fitnesa in zdrave prehrane spremeniti v kariero.

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Socialna omrežja so preplavljena z vplivneži, še posebej na področju wellnessa, kar pomeni, da je konkurenca zelo velika. Emilini to ni vzelo poguma, temveč se je še bolj potrudila, da bi pritegnila sledilce. Na njeno presenečenje je začela zelo hitro pridobivati nove oboževalce. V roku pol leta je njihovo število naraslo prek 10.000.

Uspeh je prinesel nova poznanstva in posledično nove poslovne vezi. Veliko podjetij jo je začelo »snubiti«, da bi začela zanje pisati spletne vsebine na področju fitnesa in zdrave prehrane. Ugotovila je, da ji gre pisanje zelo dobro od rok in da je lahko od tega dobro plačana.

image_alt
Štiridnevno križarjenje za 120 evrov

Danes pravi, da je bila odločitev, da zapusti redno službo in postane samostojna piska vsebin, njena najboljša odločitev v življenju. Spletna stran Make it navaja nekaj njenih nasvetov, kako kot freelancer povečati svoj zaslužek.

Treba je izstopati

V dobi poplave spletnih influencerjev je zelo pomembno, da izstopate, meni Emilina. Sama je skrbela za dosledno prisotnost na Instagramu in da je s pravim slogom privabila prave stranke.

image_alt
Slovenija med najbolj ugodnimi državami za upokojitev

Video predstavitev

Po podatkih portala Fiverr naj bi samostojni podjetniki, ki v svoj profil vključijo videoposnetek, dobili 220 odstotkov več naročil, pravijo poznavalci. Emilina predlaga, da v videu govorite o izdelkih in storitvah, temah in vprašanjih, povezanih z vašo panogo. Videoposnetek naj bo kratek, informativen in enostaven. Zvok in slika morata biti jasna, ozadje pa ne moteče. Priporočljivo je tudi, da v vsebino vključite nekaj humorja, razlaga Emilina.

Začetna nižja cena

Pomembno se je zavedati, da ste lahko na začetku korak pred konkurenco le, če močno znižate ceno. Tako boste privabili stranke in jim omogočili, da vas spoznajo. Kasneje, ko dobite nekaj dobrih ocen, lahko začnete ceno postopoma zviševati, navaja Make it.

image_alt
Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih

Dobre reference so pomembne

Poslovna sodelovanja se vedno sklepajo na podlagi referenc. Boljše kot bodo, več kot boste imeli izkušenj, bolj uspešna podjetja bodo z vami sodelovala, pravi Emilina. Poskrbite tudi za redna izobraževanja, s katerimi boste lahko dokazovali svoje znanje.

Več iz rubrike