Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih

Glede na nakazane trende naj bi se povpraševanje po teh poklicih v prihodnjih 10 letih še posebej povečalo.
Fotografija: Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Odpri galerijo
Foto: Jože Suhadolnik / Delo

S hitrim razvojem tehnologije in umetne inteligence je že v preteklih let prišlo do številnih sprememb na področju dela in povpraševanja po kadrih. S pojavom pandemije covida-19 so se začeli nakazani trendi odvijati še bistveno hitreje.

image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Komunikacija se je v precejšnji meri preselila na splet, spletno nakupovanje je doseglo nove razsežnosti, plačilne metode pa so postale čedalje bolj digitalizirane. Umetna inteligenca postaja nepogrešljivi del vsakodnevnega poslovanja številnih podjetij. Hkrati vse več pozornosti usmerjamo v izkoriščanje okolju prijaznejših virov energije, prebivalstvo pa se vse bolj stara. Na podlagi tega potreb po določenih poklicih skoraj ni več, medtem ko se povpraševanje po nekaterem kadru povečuje. Nastajajo tudi povsem novi poklici, ki jih pred leti še nismo poznali.

Na ameriškem uradu za statistiko dela (BLS) so se lotili preučevanja trendov in nastal je seznam poklicev, ki naj bi bili v naslednjih 10 letih še posebej v porastu. Kljub temu da se podatki nanašajo na razmere v ZDA, pa jih lahko do določene mere prenesemo tudi v naše okolje.

Foto: Jure Eržen / Delo
Foto: Jure Eržen / Delo

Povpraševanje po kadrih v sektorjih, ki jih je pandemija najbolj prizadela

Glede na analize BLS naj bi se v ZDA v prihodnjih 10 letih povpraševanje po kadru povečalo na 11,9 milijona dodatnih delovnih mest. Povečane potrebe po kadru naj bi se pojavile predvsem v sektorjih, ki jih je pandemija najbolj zaznamovala. Gre za pripravo hrane, storitvene in podobne dejavnosti. Do leta 2030 naj bi se v teh sektorjih odprlo 1,5 milijona novih delovnih mest.

image_alt
Kam bo poneslo ceno bitcoina?

Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih Pričakovana rast povpraševanja v odstotkih
serviser vetrnih turbin 68,2
medicinska sestra 52,2
monter solarnih sistemov 52,1
statistik 35,4
pomočnik fizioterapevta 35,4
analitik za informacijsko varnost 33,3
pomočnik za osebno nego 32,6
vodja zdravstvenih storitev 32,5
podatkovni znanstvenik 31,4
asistent zdravniku 31,0

Vir: Bureau of Labor Statistics

image_alt
V polovici izdelkov za ličenje našli nevarne kemikalije

Na lestvico sta se uvrstila poklica serviser vetrnih turbin in monter sistemov, ki delujejo s pomočjo sončne energije. V prihodnje lahko namreč pričakujemo, da bo postala raba obnovljivih virov energije vse bolj vpeta v naš vsakdan, saj si ves svet prizadeva za zmanjšanje škodljivih izpustov emisij.

image_alt
Zaposleni množično zapuščajo delovna mesta

Poklica analitik za informacijsko varnost in podatkovni znanstvenik bosta aktualna zaradi vse bolj množičnega prehoda na delo od doma. Kot je povedal Michael Wolf, vodja oddelka za statistiko na BLS, bodo podjetja z večjim deležem zaposlenih na daljavo več vlagala v programsko opremo in sisteme, ki omogočajo produktivnost v tovrstnem okolju. Dodal je, da bodo hkrati naraščale potrebe po zaščiti digitalnih informacij in podatkov.

Tudi potrebe po zdravstvenih storitvah naj bi se v prihodnje zaradi staranja svetovnega prebivalstva še povečale.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Več iz rubrike