V polovici izdelkov za ličenje našli nevarne kemikalije

Nedavna študija je razkrila, da velik del izdelkov za ličenje vsebuje nevarne snovi.
Fotografija: Foto: Vadim Guzhva / Gettyimages
Odpri galerijo
Foto: Vadim Guzhva / Gettyimages

Izdelki za ličenje so vsakodnevni spremljevalci številnih žensk. Pomagajo zakriti nekatere nepravilnosti in poudariti lepše dele obraza. Kljub temu da jim uporabnice večinoma zaupajo, se v številnih izdelkih nahajajo snovi, ki niso tako nedolžne.

V nedavni študiji so znanstveniki preučevali izdelke za ličenje, ki so na voljo v ZDA in Kanadi. Šlo je za šminke, rdečila, maskare in podobne izdelke. V kar polovici testiranih izdelkov so odkrili PFAS spojine. Gre za polifluoroalkilne snovi, med katere štejemo ftalate, parabene in fluorinirane sestavine. Tovrstne kemikalije naj bi bile zelo obstojne in bi se lahko v telesu zadržale celo več let. PFAS spojine v telesu lahko vplivajo na povišano raven holesterola, povzročajo težave s ščitnico in druga obolenja, navajajo pri Science News.
image_alt
Bližamo se vrhuncu inflacije, a ta naj ne bi še izginila

Parabeni so sicer kot konzervansi uporabljeni pri izdelavi številnih ličil. Pri uporabnicah naj bi lahko povzročili celo raka dojk. Ftalati predstavljajo sestavino nekaterih dišav. Ugotovljeno je bilo, da bi lahko negativno vplivali na delovanje hormonov.
 

Največja nevarnost vsebnosti kemikalij pri dolgo obstojnih izdelkih


Fizik Graham Peaslee z univerze Notre Dame v ameriški zvezni državi Indiani je s sodelavci ob pregledu 200 kozmetičnih izdelkov na območju ZDA in Kanade ugotovil, da kar 52 odstotkov preučevanih izdelkov vsebuje visoko koncentracijo fluora, ki kaže na prisotnost PFAS.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Visoka koncentracija fluora je bila evidentirana, če je bilo v izdelku vsaj 0,384 mikrogramov fluora na kvadratni centimeter izdelka, razprostrtega na kosu papirja. Največja verjetnost za vsebnost nevarnih kemikalij naj bi se pokazala pri bolj obstojnih izdelkih; pri vodoodporni maskari, tekoči šminki in tekoči podlagi.
 
vrsta ličil Število testiranih izdelkov Delež izdelkov z visokim deležem fluora
ŠMINKE IN GLOSI 60 55 %
Tekoče šminke 42 62 %
KREMNE IN TEKOČE PODLAGE 43 63 %
KOREKTORJI 11 36 %
RDEČILA IN BRONZERJI 30 40 %
MASKARE 32 47 %
Vodoodporne maskare 11 82 %
DRUGI IZDELKI ZA OČI 43 58 %
VSA PREUČEVANA KOZMETIKA 231 52 %
Vir: Science News

Peaslee je dejal, da točna zdravstvena tveganja, ki so povezana z vsebnostjo spojin PFAS, še niso povsem znana. PFAS se lahko v telesu razgradijo na druge PFAS, kot je perfluorooktanojska kislina, ki jo povezujemo z rakom in nizko porodno težo, še navajajo avtorji študije.
image_alt
Kam na potovanje septembra?

Več iz rubrike