Bližamo se vrhuncu inflacije, a ta naj ne bi še izginila

Cene življenjskih potrebščin neutrudno rastejo, toda nekje se morajo ustaviti.
Fotografija: Simbolična fotografija. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. Foto: Getty Images

Strokovnjaki menijo, da se z zmanjšano rastjo cen goriva bližamo vrhuncu inflacije, ki se meri z indeksom cen življenjskih potrebščin (CPI) oziroma smo morda že na vrhu.
 

Rast cen je prisotna na vseh trgih

 
Delnice so blizu rekordnih vrednosti, cene stanovanj naraščajo in inflacija divja, poroča ameriški CNN Business. Pandemija covida-19 je pripomogla k ustvarjanju finančnega okolja, na katerega vpliva nenavadna in morda nevzdržna rast cen premoženja. Hitra ohladitev gospodarstva spomladi 2020 je privedla do kratke, a boleče recesije. Toda ponovno odprtje države je povzročilo velik razcvet in rast cen, navajajo različni mediji, tako v Ameriki kot tudi drugod po svetu.
 
image_alt
Hrvaška že razmišlja o jesenski inflaciji

Kljub temu obstajajo znaki, da bi lahko gospodarstvo in trg kmalu dosegla najvišjo raven, za skoraj vse. Strokovnjaki menijo, da bi se vlagatelji in potrošniki morali pripraviti na možnost, da se bo gospodarstvo končno začelo umirjati v drugi polovici leta 2021 in v letu 2022, še posebej, če bodo težave povzročale nove različice covida-19. Glede na rezultate, ki jih je zbrala ameriška družba za finančne podatke FactSet, so razmerja med ceno in dobičkom za delnice precej nad pet in desetletnim povprečjem. Delnice lahko napredujejo težje, saj so vrednotenja podjetij dražja, rast zaslužka pa se neizogibno manjša.
 
Kupna moč denarja se manjša.  Foto: Shutterstock
Kupna moč denarja se manjša.  Foto: Shutterstock
Analitiki medtem menijo, da se je zaslužek za borzni indeks S&P 500 v drugem četrtletju povečal za skoraj 90 odstotkov glede na isto obdobje lani. Toda to bo verjetno najvišja stopnja rasti v bližnji prihodnosti. Rast dobička naj bi v tretjem četrtletju padla na 28 odstotkov, v četrtem na 21 odstotkov, v letu 2022 pa se pričakuje le 9,5 odstotka rasti indeksa, navaja CNN Business.
 

Morebiten vrh inflacije 

 
Julija se je prodaja novih nepremičnin v ZDA zmanjšala in če se bo trend nadaljeval, je pričakovati tudi padec cen. Toda vsak opazen padec cen nepremičnin lahko negativno vpliva ​​na širše gospodarstvo. Namreč, po podatkih Nacionalnega združenja graditeljev domov (NAHB), prodaja nepremičnin predstavlja približno 15 do 18 odstotkov celotnega BDP-ja Amerike. V Sloveniji pa je bilo še nedavno povpraševanje po nepremičninah večje od ponudbe, zaradi česar so cene vedno višje, kot smo že pisali.
 
image_alt
Poročilo o nepremičninskem trgu ne preseneča

Toda potencialen vrhunec širšega gospodarstva ni nujno slaba novica. Inflacija bi lahko v naslednjih nekaj mesecih predstavljala manjši problem. Eric Winograd, višji ekonomist pri investicijskem podjetju AB (AllianceBernstein), je v nedavnem poročilu opozoril, da smo z umiritvijo rasti cen goriva verjetno na vrhuncu CPI ali blizu njegovemu vrhu. Cene drugega blaga in storitev, ki so se zaradi zmanjšane ponudbe in hitro povečanega povpraševanja močno zvišale, se tudi lahko kmalu ohladijo.
 
Glavni strateg za upravljanje premoženja pri banki BMO Harris, Yung-Yu Ma, prav tako meni, da bomo lahko kmalu prešli vrh inflacije, kar pa ne pomeni, da bo popolnoma izginila, še piše CNN Business. »Nočemo biti zasidrani v pred pandemične norme. To je novo okolje in v marsičem bodo stvari zelo različne. Inflacija bi lahko bila vztrajna še nekaj časa,« je dejal Ma.
image_alt
Dolar efekt: Današnje dogajanje je zadnje v nizu padajočih domin

Več iz rubrike