Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Med obnovo stare graščine so gradbeniki na severozahodu Francije odkrili 239 zlatih kovancev, katerih vrednost bi na dražbi lahko dosegla 300.000 evrov.
Fotografija: Skrinja zaklada. Foto: fergregory/Getty Images
Odpri galerijo
Skrinja zaklada. Foto: fergregory/Getty Images

Po poročanju CNN naj bi trije obrtniki med obnovitvenimi deli hiše v Bretaniji na severozahodu Francije našli zaklad, ki jih je presenetil. V notranjosti ene izmed sten so našli kovinsko škatlo, v kateri so bili zlati kovanci. Nekaj dni kasneje so na drugem predelu iste stavbe našli še torbico polno kovancev.
image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Točna vrednost bo znana konec septembra


Vseh 239 kovancev je bilo kovanih v času vladanja Ludvika XIII in Ludvika XIV, poročajo britanski mediji. Najstarejši najdeni kovanec naj bi bil iz leta 1638, največ pa jih je iz leta 1692. Med zbirko je še nekaj posebnih in redkih kovancev; med drugim zlati Louis s templjarskim križem, Zlati Louis z dolgim kodrom in Louis XIV iz Atelierja v Dijonu. Vrednost slednjega je ocenjena na 15.000 evrov, navaja CNN.

Redek kovanec iz leta 1646. Foto: Posnetek zaslona/CNN
Redek kovanec iz leta 1646. Foto: Posnetek zaslona/CNN
Dvorec je bil zgrajen v 13. stoletju, poznavalci pa ocenjujejo, da je bil v lasti bogatih trgovcev ali kmetov. Njeni zadnji identificirani stanovalci naj bi namreč izhajali iz 18. stoletja, poročajo britanski mediji.

Iroise Sea, ki se nahaja tik ob Bretaniji, je bilo v 17. stoletju živahno trgovsko območje, predvsem zaradi izvoza Bordeaux vina v Anglijo in žit v severno Evropo.
image_alt
Prihajajoča naftna kriza

Med letoma 1750 in 1850 je prišlo v regiji do finančne krize. Ta je bila deloma posledica širitve dokov v Normandiji. Razvoj ribiške industrije je kasneje zopet oživil lokalno gospodarstvo.

Na 29. septembra naj bi točno vrednost najdenih kovancev določili v dražbeni hiši Deloys v Angersu v Franciji. Zaklad bo razdeljen med tri gradbenike in dva lastnika dvorca, pri čemer naj bi vsaka skupina dobila polovico, poroča CNN.  
image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Američan našel več milijonov vreden kovanec


Če bo vrednost kovancev ocenjena vsaj na 300.000 evrov, si bodo gradbinci med sabo razdelili 150.000 evrov, torej bo vsak deležen 50.000 evrov. Zagotovo bodo dodatnega »zaslužka« veseli, a verjetno ne tako kot anonimnež, ki je lani odkril kovanec, vreden več milijonov.
image_alt
Evropska mesta, ki vam plačajo tudi 21.000 evrov za vselitev

Gospod iz Nove Anglije, čigar identiteta je še vedno neznana, je našel star zlatnik, ki je bil leta 1854 kovan kot denominacija petih dolarjev med »kalifornijsko zlato mrzlico«. Kovnica San Francisco je takrat izdelala 264 zlatnikov, po doslej znanih podatkih pa so se ohranili le trije. Kot četrti je zdaj potrjen še zlatnik gospoda iz Nove Anglije.

Kot poročajo mediji, naj bi zlatnik najditelj pokazal več zbirateljem in trgovcem, vendar so mu vsi rekli, da gre za ponaredek. Veljavnost kovanca je nato potrdila numizmatična organizacija NGC, ki je doslej preverila že več kot 40 milijonov redkih kovancev. Gospod je tako postal lastnik več milijonov evrov vrednega kovanca.
image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Več iz rubrike