Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Revščini v pokoju se lahko izognemo z dodatnim varčevanjem. Vprašanje je le, koliko moramo privarčevati, da si zagotovimo dostojno življenje po upokojitvi.
Fotografija: Varčevanje v nogavici. Foto: shutterstock
Odpri galerijo
Varčevanje v nogavici. Foto: shutterstock

Dejstvo je, da imamo v Sloveniji težave s pokojninsko blagajno, ki ne more zagotavljati dostojne pokojnine. Koliko bi sploh potrebovali, da bi lahko rekli, da gre za udobno upokojitev?
image_alt
Opozorila na »grozljiv« kolaps finančnega trga

Vsaj 12,6 odstotka plače na stran


Po mednarodnih standardih naj bi upokojenec povprečno potreboval približno 70 odstotkov prihodkov pred upokojitvijo, da bi lahko ohranil enak življenjski slog. Torej bi morali mladi ob prvi zaposlitvi na stran dajati kar 12,6 odstotka svoje letne plače, oziroma vsaj štiri tisoč evrov na leto.
Revščini v pokoju se lahko izognemo z varčevanjem. Foto: Getty Images/iStockphoto
Revščini v pokoju se lahko izognemo z varčevanjem. Foto: Getty Images/iStockphoto

Povprečna javna pokojnina v Sloveniji znaša le 60 odstotkov povprečne plače, kar pomeni, da večina upokojencev nima dovolj prihodkov za udobno življenje po upokojitvi. Razmere se še slabšajo, zato je dodatno varčevanje potencialna rešitev, če želimo imeti vsaj približno dovolj prihodkov za dostojno staranje.
 

Britanci 18 odstotkov, Američani 14


Po poročanju mednarodnega centra za dolgoživost morajo mladi v Veliki Britaniji na stran dajati 18 odstotkov letne plače, če si želijo zagotoviti dovolj prihodkov v tretjem življenjskem obdobju. Podobno velja tudi za Američane. Ti naj bi za dodatno pokojninsko varčevanje namenili vsaj 14 odstotkov neto plače.
image_alt
Vatikan razkril, da ima v lasti več kot 5000 nepremičnin

V povprečju si Američani zamišljajo, da za udobno upokojitev potrebujejo milijon dolarjev privarčevanega denarja. Strokovnjaki so mnenja, da je to lahko dovolj velik znesek, vendar samo ob izbiri pravilne strategije varčevanja, ki bo, ne samo zagotovila dodatna sredstva, ampak tudi zaščitila prihranke pred »izsušitvijo«.
 

Pravilo štirih odstotkov


Varčevanje nam lahko prinese lepšo prihodnost. Foto: Shutterstock
Varčevanje nam lahko prinese lepšo prihodnost. Foto: Shutterstock
Ena izmed strategij, ki jo uporabljajo Američani, je pravilo štirih odstotkov, ki pravi, da lahko v prvem letu upokojitve dvignete štiri odstotke svojih prihrankov. Torej, če ste privarčevali milijon evrov, boste lahko po prvem letu dvignili 40.000 evrov, bodisi v enkratnem znesku ali pa v mesečnih izplačilih. Seveda pa bi morali v nadaljnjih letih upokojitve znesek dviga prilagajati glede na inflacijo. Dobra stran te strategije je, da je zasnovana tako, da zagotavlja, da bodo vaša sredstva trajala tudi do 30 let.

Če želite slediti tej strategiji, si lahko cilj pokojninskega varčevanja izračunate tako, da zahtevani mesečni dohodek pomnožite s 25. Seveda pa obstaja več kalkulatorjev, s katerim si lahko izračunate pokojninski prihranek, vendar se je treba zavedati, da pravilnega izračuna ni oziroma je ta odvisen od življenjskih potreb vsakega posameznika.

Strokovnjaki priporočajo, da se varčevanje za starost začne čim prej. 
image_alt
Ob povprečni slovenski plači je mogoče (pri)varčevati. Kako?

Več iz rubrike