Opozorila na »grozljiv« kolaps finančnega trga

Avtor knjige Bogati očka, revni očka svari vlagatelje, da so cene določenih finančnih instrumentov že nekaj časa prenapihnjene.
Fotografija: Mnogo različnih strokovnjakov meni, da so finančni trgi trenutno zelo nestabilni in precenjeni. Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Odpri galerijo
Mnogo različnih strokovnjakov meni, da so finančni trgi trenutno zelo nestabilni in precenjeni. Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Guru za osebne finance je zaskrbljen, da so vlagatelji preveč samozavestni glede rasti finančnega trga in premoženja niso zavarovali pred prihajajočim padcem. Na padec trga pa ne opozarja le Robert Kiyosaki, med mnogimi strokovnjaki je takšnega mnenja tudi zdravnik, ki je predvidel kolaps nepremičninskega trga leta 2008.
 

Opozorila se vrstijo že nekaj časa

 
Avtor več knjižnih uspešnic in ustanovitelj podjetij Rich Global in Rich Dad Company, že kar nekaj časa opozarja o prihajajoči krizi. Kiyosaki je za Yahoo Finance povedal, da ameriška vlada po globalni recesiji leta 2008 ni bistveno rešila problemov, temveč ustvarila več dolga. »Mislil sem, da bo covid-19 kaplja čez rob, ki bo sprožila krizo, toda vlada je na kup dolga nakopičila le še več dolga,« meni Kiyosaki in pojasnjuje, da vlada dolg ustvarja z razdeljevanjem denarne pomoči za ne delo in nenadzorovanim tiskanjem denarja.
 
Na socialnem omrežju Twitter je zapisal, da prihaja največja kriza v zgodovini, ki bo dolgo trajala, toda dobre novice so, da je to najboljši čas za obogateti, pravi. Kot zaščito proti krizi in »ničvrednemu« dolarju Kiyosaki svetuje nakup zlata, srebra in bitcoina. Dejal je še, da je kljub nedavnemu padcu optimističen glede kriptovalut, krizo pa vidi kot priložnost za poceni nakup. Ameriška centralna banka (Fed) pa vseskozi zatrjuje, da je obdobje visoke inflacije le prehodno in da že poteka pospešeno okrevanje od pandemije.
image_alt
ZDA največ denarja dolgujejo same sebi

Podobno opozarja mnogo uspešnih in izkušenih investitorjev

 
Mnogo različnih strokovnjakov meni, da so finančni trgi trenutno zelo nestabilni in precenjeni. Njihova mnenja so zbrali na spletni strani s finančnimi novicami Business Insider. Zdravnik, investitor in upravitelj finančnih skladov Michael Burry, je junija na svojem Twitter računu pojasnil, kaj se dogaja na trgu: »Največji špekulativen mehurček vseh časov in vseh stvari.« Objavil je vrsto opozoril, kmalu zatem pa mu je na vrata potrkala ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC), nakar je izbrisal vse objave in svoj Twitter račun.
 
Opozorilo, ki ga je napisal Michael Burry na Twitterju (ki je bilo pozneje izbrisano), Foto: @michaeljburry
Opozorilo, ki ga je napisal Michael Burry na Twitterju (ki je bilo pozneje izbrisano), Foto: @michaeljburry

Burry je bil eden izmed prvih, ki je (že leta 2005) odkril nepravilnosti v delovanju bank in celotnem finančnem sistemu, ter pravilno predvidel nepremičninsko krizo, ki se je dejansko zgodila leta 2008 in povzročila globalno recesijo. Tokrat je s prstom pokazal na podjetje Tesla, GameStop, bitcoin, dogecoin, Robinhood in pregret ameriški nepremičninski trg. Vse to naj bi bila podjetja ali finančna sredstva, ki so predmet špekulacij in bodo posredno vodila do »zloma vseh zlomov«.
 
Borza v Frankfurtu v Nemčiji, Foto: Reuters
Borza v Frankfurtu v Nemčiji, Foto: Reuters
Britanski vlagatelj in soustanovitelj ter glavni investicijski strateg družbe Grantham, Mayo in van Otterloo, Jeremy Grantham, je trenutni trg opisal kot »popolnoma razvit epski mehurček«. »Ko dosežemo takšno stopnjo očitnega super navdušenja, mehurček vedno poči, brez izjem in to v roku nekaj mesecev, ne nekaj let,« je pojasnil Grantham in dodal, da se bomo verjetno soočili z največjo izgubo vrednosti sredstev, ki smo jo kadarkoli doživeli.
 
Kevin O'Leary, poslovnež in eden izmed glavnih investitorjev v TV oddaji Shark Tank, je že aprila označil neizbežen padec delnic in obenem izpostavil poučno plat padca za investitorje začetnike. Poudaril je, da je kupovanje poceni delnic sicer zabavno, toda vedno sledi večja korekcija trga, kjer se lahko naučimo pomembnih lekcij. »Generacija, ki danes trguje, še nikoli ni doživela trajne korekcije trga. Ne vem, kdaj se bo zgodila, niti ne vem, kaj jo bo povzročilo, toda vem, da korekcija prihaja in da se bodo [začetniki] naučili svoje lekcije.«
image_alt
Donald Trump donacije porabil za lastne stroške

Več iz rubrike