Donald Trump donacije porabil za lastne stroške

Trump je zbiral donacije, da bi lahko izpodbijal izid zadnjih ameriških predsedniških volitev. Poznavalci mu očitajo, da denar porablja za lastne stroške.
Fotografija: Donald Trump z donacijami plačeval lastne stroške. Foto: Carlo Allegri/REUTERS
Odpri galerijo
Donald Trump z donacijami plačeval lastne stroške. Foto: Carlo Allegri/REUTERS

Donald Trump je lani ustanovil odbor za politično akcijo Save America (PAC), z namenom financiranja ponovnega pregleda glasovnic zadnjih predsedniških volitev.
image_alt
Vile, jahte, golf igrišča in politiki

Revizije trajale nekaj mesecev


Trump je po zadnjih ameriških volitvah trdil, da so mu bile le te ukradene in da so glasovnice neveljavne. V ta namen je v prvi polovici tega leta PAC zbral 75 milijonov dolarjev, zdaj pa mu poznavalci očitajo, da denar porablja za druge stvari.
Supporters of former U.S. President Donald Trump attend his first post-presidency campaign rally at the Lorain County Fairgrounds in Wellington, Ohio, U.S., June 26, 2021. REUTERS/Shannon Stapleton
Supporters of former U.S. President Donald Trump attend his first post-presidency campaign rally at the Lorain County Fairgrounds in Wellington, Ohio, U.S., June 26, 2021. REUTERS/Shannon Stapleton

Kot poroča The Washington Post naj ne bi nič od zbranega denarja dejansko porabili za obljubljena prizadevanja - da izpodbije izid lanskoletnih predsedniških volitev. Namesto tega je PAC financiral potne stroške, osebje in pravne stroške nekdanjega predsednika. Revizije - nekatere so trajale tudi nekaj mesecev - naj bi plačale neprofitne organizacije in določeni posamezniki, kot je nekdanji predsednik uprave Overstock Patrick Byrne.
image_alt
Nekdaj premožen tehnološki tajkun John McAfee naj bi umrl reven

Konec meseca bo razkrito, kam je šel denar


Skupina, ki je zahtevala revizijo v okrožju Fulton v državi Georgia, kamor spada tudi Atlanta, trdi, da so akcijo financirali z manjšimi donacijami. Torej, kam je šel ves denar, ki naj bi ga zbiral PAC, se sprašujejo poznavalci. Mogoče bo odgovor kmalu razkrit. Do 31. julija bo namreč skupina Save America morala objaviti vse podatke glede zbiranja in porabe sredstev.
 

Bo ali ne bo ponovno kandidiral?


Tuji mediji poročajo, da Trump večino zbranega denarja hrani za naslednje predsedniške volitve leta 2024. Svojim uslužbencem naj bi govoril, da namerava na naslednjih volitvah spet kandidirati, po drugi strani pa viri v njegovih krogih pravijo, da se zagotovo ne bo spustil v to dirko. Mu pa nekateri pomočniki svetujejo, naj prihrani denar za vmesne volitve leta 2022, da zbere volivce v podporo kandidatom, ki jih je Trump podprl.
image_alt
Trump zaradi milijardnega dolga prodaja svoj luksuz

Trumpov biograf in vztrajni kritik nekdanjega predsednika Tim O'Brien je za The Washington Post dejal, da je zbiranje sredstev verjetno najbolj donosna stvar, ki jo je Trump imel od denarnega toka, ki ga je priskrbela igralnica Plaza v Atlantic Cityju. »Trump je po tem, kar se je zgodilo po volitvah, ugotovil, da lahko s kandidaturo za predsednika veliko zasluži,« je prepričan O'Brien.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.