Nekdaj premožen tehnološki tajkun John McAfee naj bi umrl reven

Po tem, ko je John McAfee v španskem zaporu storil samomor, se mnogi sprašujejo, ali je pred smrtjo res bankrotiral.
Fotografija: Mnoge nepremičnine in jahte naj bi skrival pod drugimi imeni. Foto: Alexandre Meneghini/REUTERS
Odpri galerijo
Mnoge nepremičnine in jahte naj bi skrival pod drugimi imeni. Foto: Alexandre Meneghini/REUTERS

Kontroverzni tehnološki tajkun, John McAfee je prejšnji mesec v španski zaporniški celici storil samomor. Vse od njegove smrti se pojavljajo vprašanja, ali je res umrl popolnoma brez denarja.
image_alt
Ray Dalio: Prepoznavanje svojih slabosti je najhitrejša pot do uspeha

Dolžan tudi prijatelju


Da je bil popolnoma brez denarja, ko je umrl trdi tudi njegov prijatelj in pisatelj, s katerim je izumitelj ene najbolj znanih protivirusnih programskih oprem pod imenom McAfee, veliko sodeloval. Več kot 100 milijonov naj bi namreč porabil za »bizarne« nepremičnine, ki jih je rad kupoval.

Malo pred smrtjo je McAfee na svojem Twitter profilu objavil, da nima skritega denarja in da je ostal brez vsega. Mark Eglinton, pisatelj, ki je z McAfeejem sodeloval pri pisanju knjige »No Domain: The John McAfee Tapes« je za DailyMail povedal, da verjame, da je bil McAfee res brez denarja, ko je umrl. »Ni si mogel privoščiti niti, da mi plača za delo,« je še dejal pisatelj.
McAfee s svojo ženo. Foto: officialmcafee/twitter
McAfee s svojo ženo. Foto: officialmcafee/twitter

Očitajo mu davčno utajo


Poznavalci so prepričani, da je imel McAfee veliko razlogov, da je skrival svoje bogastvo. Ameriški uradniki mu namreč očitajo, da od leta 2014 do 2018 ni vložil davčnih napovedi, kljub temu da je služil milijone, predvsem s promocijami kriptovalut, za katere je opravljal 'svetovalna' dela. Veliko je zaslužil tudi z govorniškimi nastopi in prodajo pravic za dokumentarec o njegovem življenju, poročajo ameriški mediji.

Njegova najvišja neto vrednost je bila ocenjena na 100 milijonov dolarjev, večino bogastva pa naj bi prejel na račun prodaje svojega deleža v podjetju McAfee.
image_alt
Česar ne delite, ne morejo uporabiti

Nepremičnine moral prodati z izgubo


John McAfee je veliko služil z govorniškimi nastopi. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS
John McAfee je veliko služil z govorniškimi nastopi. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS
Eglinton trdi, da se je z McAfeejem veliko pogovarjal vse od leta 2019, ko se je začel skrivati pred ameriškimi oblastmi. V dolgih pogovorih naj bi McAfee pisatelju povedal veliko zanimivih stvari, med drugim tudi kam je šel ves njegov denar. »Prej bi rekel, da bi McAfee lagal, da ima veliko denarja, kot pa da ga nima,« je za DailyMail povedal Eglinton.

Problem je bil, da je kupoval in gradil nepremičnine, ki jih je potem prodal z izgubo. Med drugim je imel v lasti velike dvorce in zgradbe v Belizeju, Koloradu in na Havajih. Zaradi recesije so se vrednosti nepremičnin močno znižale, a ker je za svoj drag življenski stil potreboval denar, jih je moral prodati z veliko izgubo, trdi pisatelj. 

Skrival kriptovalute in pod drugimi imeni kupoval jahte in nepremičnine


Sodni dokumenti kažejo, da je bil tehnološki tajkun davčni upravi dolžan več kot 4,2 milijona dolarjev. Poleg tega je tudi ameriška komisija za vrednostne papirje (SEC) trdila, da je McAfee skrival, da je bil za promocije kriptovalut plačan več kot 23 milijonov dolarjev.
image_alt
Švica postala najbolj konkurenčna poslovna država na svetu

Svoje premoženje naj bi skrival preko zapletenih shem, vključno z vzdrževanjem uporabniških računov kriptovalut pod drugimi imeni. Nak enak način naj bi skrival tudi nepremičnine in jahte, pišejo tuji mediji.

»Ameriški uradniki trdijo, da skrivam kriptovalute, vendar jih ne. In vseeno mi je, če mi ne verjamejo,« je v eni izmed zadnjih objav na Twitter profilu zapisal McAfee.

Več iz rubrike