Ray Dalio: Prepoznavanje svojih slabosti je najhitrejša pot do uspeha

Milijarder Ray Dalio deli nasvete iz svoje knjige, kako doseči uspeh s pomočjo svojih napak.
Fotografija: Milijarder Ray Dalio deli nasvete kako postati uspešen. Foto: NurPhoto/Getty Images
Odpri galerijo
Milijarder Ray Dalio deli nasvete kako postati uspešen. Foto: NurPhoto/Getty Images

Raj Dalio je na svojem Twitter profilu delil nekaj nasvetov iz svoje knjige Principles: Life and work, ki jo je napisal leta 2017. Knjiga govori o tem, kako se učiti iz svojih napak in doseči uspeh. »Vsakdo ima slabosti, ki se po navadi razkrijejo v vzorcih napak, ki jih delajo,« je zapisal na svojem profilu. Dalio meni, da je pot do uspeha najhitrejša, če si priznamo napake in iz njih potegnemo najboljše.
image_alt
Odkrivamo talente: Rok Kržič

Ključno je prepoznavanje napak


Eden izmed nasvetov svetovnega milijarderja in uspešnega vlagatelja, je opazovanje vzorcev svojih napak, da lahko ugotovimo, ali so plod slabosti. Ljudje smo si različni, zato imamo tudi vsi različne slabosti, ki zahtevajo različne metode. Ključno pri doseganju teh ovir je, da napake prepoznamo, je prepričan Dalio.
Prej kot bomo priznali svoje napake, prej bomo našli pot navzgor. Foto: spukkato/Getty Images/iStockphoto
Prej kot bomo priznali svoje napake, prej bomo našli pot navzgor. Foto: spukkato/Getty Images/iStockphoto

Zaradi napake izgubil skoraj vse


V svoji knjigi je bil odkrit tudi glede lastnih napak v poslovnem svetu. Dalio je leta 1975 je ustanovil družbo Bridgewater Associates, ki je danes največji hedge sklad na svetu. Večji neuspeh je doživel, ko je leta 1982 vse stavil na veliko recesijo, ki ni nikoli prišla.
image_alt
Vse se začne in konča v glavi

Ker so bili trgi zelo turbulentni, je verjel, da je ameriško gospodarstvo zašlo v krizo. Kmalu se je izkazalo, da se je motil in svojo napako drago plačal. Zaradi velikih izgub je bil primoran odpustiti vse takratne zaposlene v družbi Bridgewater.
 

Ponižnost mu je dala možnost spremembe


Kot je zapisal v svoji knjigi, si je takrat moral od očeta izposoditi 4000 dolarjev, da je lahko plačal tekoče račune. Kljub temu da ga je napaka stala skoraj vse, kar je zgradil v podjetju, pravi, da se je veliko naučil.

»Ta neuspeh je bil ena najboljših stvari, ki so se mi zgodile,« je povedal Dalio. Kot je še zapisal v svoji knjigi, mu je ponižnost dala možnost, da je uravnotežil svojo agresivnost in preusmeril svojo miselnost.
image_alt
Kako ohranjati mentalno energijo in krepiti jasnost uma

Napake moramo izkoristiti sebi v prid


Kot meni lahko vsak enkrat pride do te točke v življenju. Lahko se zgodi, da izgubimo nekaj, kar nam veliko pomeni ali pa da zbolimo. Pomembno je, da se zavedamo, da vedno obstaja rešitev in pot za naprej, pravi Dalio. Treba se je umiriti, prepoznati napake in se iz njih čim več naučiti.
June 24, 2019; Los Angeles, CA, USA; Dallas Mavericks guard Luka Doncic poses with owner Mark Cuban following his award for Rookie Of The Year at the 2019 NBA Awards show at Barker Hanger. Mandatory Credit: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports
June 24, 2019; Los Angeles, CA, USA; Dallas Mavericks guard Luka Doncic poses with owner Mark Cuban following his award for Rookie Of The Year at the 2019 NBA Awards show at Barker Hanger. Mandatory Credit: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Dalio pa ni edini milijarder, ki svetuje, da smo glede svojih napak vedno iskreni. Lastnik košarkaškega kluba Dallas Maverick, Mark Cuban je v intervjuju za Amazon Insights for Entrepreneurs dejal, da je najpomembnejše prepoznati šibke točke svojega podjetja, da ga lahko izboljšate, preden te slabosti izkoristi konkurenca.

Več iz rubrike