Odkrivamo talente: Rok Kržič

Rok Kržič: »Dober osebni trener mora imeti predvsem dobro energijo, ljudje se morajo ob njem dobro počutiti. Samo opravljena licenca ni dovolj«.
Fotografija: Rok je prvi vadbeni center odprl za domačo hišo. Foto: Mirta Zajc/Jeklarna.si
Odpri galerijo
Rok je prvi vadbeni center odprl za domačo hišo. Foto: Mirta Zajc/Jeklarna.si

Rok Kržič je osebni trener, magister inženir prehrane in lastnik dveh vadbenih centrov, Jeklarna Vrhnika in Jeklarna Ljubljana. Njegova filozofija je pomagati ljudem, da s pomočjo aktivnega in zdravega življenjskega sloga ter z željo po nenehni rasti na fizičnem in mentalnem področju postanejo najboljša verzija samega sebe.
image_alt
Podjetniške zgodbe: Inštitut Medius

Fitnes, kot pravi, mu daje veliko. Stalno telesno pripravljenost, dobro počutje in samozavest privošči tudi drugim, zato se je že kot mlad fant odločil, da postane osebni trener. Pridobil je licenco za inštruktorja fitnesa in na domačem dvorišču postavil fitnes na prostem. Kmalu se je izkazalo, da je vedno več ljudi želelo trenirati pod njegovim okriljem, zato mu ni preostalo drugega, kot da odpre čisto pravi fitnes center. Med pandemijo covida-19, ko so se mnogi vadbeni centri zaprli, je Rok videl priložnost in poiskal način, da razširi svoje podjetje ter odpre nov vadbeni center v Ljubljani.

Za Svet Kapitala nam je zaupal, kaj mora imeti dober osebni trener, s kakšnimi izzivi se srečuje pri vsakodnevnem vodenju 11 -članske ekipe, zakaj med pandemijo ni zaprl svojega podjetja in kakšne so njegove ambicije v prihodnje.


Vaša življenjska pot je že od nekdaj povezana s športom. Kdaj ste se odločili, da bo šport vaš poklic in zakaj ravno fitnes?


Ja, res je, s športom se ukvarjam že od malih nog. Ko sem bil star 6 let, sem začel trenirati košarko, vztrajal sem nekje do 18 leta. Vmes sem poskusil še druge športe, na koncu pa sem se odločil za fitnes. Kot vsak mlad fant, sem si takrat želel bolj postavnega, mišičastega telesa.
Individualna vadba v Jeklarni. Foto: Jeklarna.si
Individualna vadba v Jeklarni. Foto: Jeklarna.si

Nato se je pot nadaljevala v smer, da me je vedno več ljudi, ki so imeli težave s prekomerno težo, ali pa so samo želeli spremeniti svoj življenjski stil, prosilo za pomoč. Ker sem ugotovil, da to zelo rad počnem, sem kmalu opravil licenco za fitnes trenerja in spremenil smer študija iz gradbeništva na prehrano, ki je s fitnesom zelo povezana. Fitnes je postal moj način življenja, všeč mi je, da sem ves čas v dobri telesni pripravljenosti in da se dobro počutim.
 

Kaj mora imeti dober osebni trener?


Vsak trener, ki zna pomagati svojim strankam dosegati rezultate, ki si jih želijo, je dober osebni trener. Od posameznika je odvisno kakšen način treniranja oz. kakšen pristop mu najbolj odgovarja, da bo na sebi naredil spremembe in dobre rezultate. V splošnem pa velja, da mora imeti osebni trener dobro energijo, ljudje se morajo ob njem dobro počutiti. Samo opravljena licenca ni dovolj. Stranki mora znati prisluhniti, ji nuditi neko oporo in prilagoditi treninge glede na njeno počutje. 

 
image_alt
Odkrivamo talente: Anita Česnik Mažgon

Kdaj ste odprli prvi fitnes center in kakšen je bil začetni vložek?

 
Zgodba Jeklarne se je začela že mnogo prej, ko smo leta 2006 s prijatelji za hišo postavili fitnes na prostem. Tam smo imeli nekaj jeklenih uteži, traktorske gume, drogove za plezanje in dvigovanje. V zimskem času smo takrat hodili v druge fitnese in že takrat sem si želel, da bi nekoč imel svoj prostor, kjer bi lahko trenirali celo leto. Uradno sem svoj prvi vadbeni center odprl leta 2017.  Začetni vložek je bil tam nekje med 40.000 in 50.000 evri.
 

Kaj je tista dodana vrednost vašega fitnes centra, oziroma s čim privabite nove stranke in obdržite stare?

V našem centru imamo zelo oseben odnos z vsako stranko. Vsakemu, ki pride do nas, želimo pomagati, da doseže svoj cilj. Ob prvem obisku si vedno vzamemo malce več časa, da spoznamo strankine želje, navade, cilje, šele nato ji lahko pravilno svetujemo.
Inštrukcije. Foto: Jeklarna.si
Inštrukcije. Foto: Jeklarna.si

Vsem skušamo že na prvem posvetu postaviti čim bolj realna pričakovanja. Ker je naša glavna vrednota dolgoročna skrb za zdrav življenjski slog, jim ne ponujamo hitrih rešitev, ki dolgoročno zanje ne bi bile učinkovite. Še ena dodana vrednost našega centra so usposobljeni trenerji, ki so med sabo zelo povezani. Vsi delamo po določenih protokolih, da lahko držimo visok nivo kakovosti.
 

S kakšnimi izzivi se srečujete ob vodenju lastnega centra in kaj zahtevate od vaših zaposlenih?

Ko sem se zavedal, da se sam ne morem več kakovostno posvečati vsem strankam, sem moral zaposliti dodatne trenerje. Ker sem želel, da so stranke zadovoljne, je bil to kar izziv. Hkrati sem se moral soočiti z dejstvom, da nisem več samo trener, ampak tudi lastnik.
image_alt
Zlati podjetniški nasveti ameriškega milijarderja

Odkar pa smo odprli dodatno lokacijo v Ljubljani in nas je vseh trenerjev 12, mi pravi izziv predstavlja uspešno vodenje celotne ekipe in hkrati nuditi enak nivo kakovostnih storitev na obeh lokacijah. Od zaposlenih pričakujem sodelovanje, korektnost in da se redno izobražujejo. Veliko imamo tudi internih izobraževanj, kjer delamo, ne samo na strokovni, ampak tudi na osebni rasti. 
 

Industrija osebnega trenerstva je v zadnjem času v razcvetu. Včasih se nam zdi, da lahko že vsak postane fitnes trener. Kaj menite o tem?


Res je industrija osebnega trenerstva je zelo v porastu. Po eni strani je to super, ker to pomeni, da so se ljudje začeli zavedati, da današnji življenjski stil ne omogoča dovolj telesne aktivnosti, zaradi česar trpi naše počutje in zdravje. Po drugi strani pa to predstavlja problem, ker lahko dejansko skoraj vsak postane osebni trener.

Dolžnost vsake stranke je, da se o trenerju prej pozanima, da začuti njegovo energijo, se dogovori za nekaj uvodnih treningov, se mogoče pozanima pri drugih vadečih, kakšen je izbrani trener. Trener, ki stranki iz določenih razlogov ne ustreza, ji na dolgi rok ne more koristiti.
Pravilno izvajanje vaj je pomembno. Foto: Jeklarna.si
Pravilno izvajanje vaj je pomembno. Foto: Jeklarna.si

Pandemija covida-19 in z njo povezani ukrepi so zaprli tudi fitnes centre. Kako ste se soočili s tem?


Ja, ukrepi pandemije so lansko leto zelo otežili poslovanje. Tukaj smo bili primorani iskati druge rešitve. Med prvim lockdownom, ko so se morali fitnesi zapreti, smo hitro našli rešitev in vadbe ponudili preko spleta. Odziv strank je bil odličen, kar je bil dober kazalnik, da imamo zveste stranke.

Ves čas smo spremljali, kako se ukrepi spreminjajo, kaj se lahko izvaja, kaj ne. Kmalu smo lahko izvajali individualne treninge in treninge za člane iz istega gospodinjstva. Kasneje so se ukrepi že bolj omilili in smo lahko izvajali treninge za manjše skupine ljudi. Čeprav je bil vse skupaj velik izziv, smo se ob tem veliko naučili, se s strankami še bolj povezali,  in lahko na situacijo gledam kot na pozitivno stvar.
image_alt
Pogovor brez kravate: Michele Leonardi, izvršni direktor IBM Slovenija

Veliko malih podjetnikov je moralo zaradi posledic pandemije zapreti svoje podjetje, vi pa ste pred kratkim odprli še en fitnes center. Vam je to uspelo kot posledica dobrega poslovanja še pred pandemijo?


Čeprav nas je pandemija prizadela, smo v zadnjem letu vseeno uspešno poslovali. Malo tudi na račun državne pomoči. Poleg tega smo se z najemodajalcem zmenili, da nam je znižal najemnino. Z ustreznimi prilagoditvami smo poskrbeli, da smo dobili dovolj prihodkov. Nekaj smo imeli privarčevanega denarja še iz prejšnjih let, nekaj pa so prispevali zunanji investitorji. Nekateri fitnesi so se začeli zapirati, mi pa smo v dani situaciji videli priložnost, da tvegamo in odpremo nov vadbeni center. In danes mi ni žal. 

Dva fitnes centra, ogromno zadovoljnih in zvestih strank, stalno povpraševanje. Zdi se, kot da si več ne bi mogli želeti. Ali pač? Kakšni so vaši cilji v prihodnosti?


Trenutno je glavni cilj, da se v obeh vadbenih centrih zapolnijo vse kapacitete. Na Vrhniki se trenutno ukvarjamo s selitvijo na novo, večjo lokacijo, kjer nas čakajo novi izzivi. Najprej moramo speljati, kar smo si zadali, nato pa bomo verjetno razmišljali o dodatni lokaciji. Ambicije so visoke, trenutno pa je fokus predvsem, da izpopolnimo oba vadbena centra. 
image_alt
Podjetništvo kot igra

Kdo je vaš vzornik?


Moj glavni vzornik je košarkar Kobe Bryant. Ne samo zaradi velikih dosežkov, temveč predvsem zaradi pristopa do profesionalnega športa in njegove mentalitete. Od njega se lahko človek veliko nauči, tako na področju športa, kot o življenju nasploh. 

Več iz rubrike