Podjetniške zgodbe: Inštitut Medius

Mateja Lenarčič: »Notranje zadovoljstvo in izpopolnjenost – to je zame pravi uspeh.«
Fotografija: Mateja Lenarčič, Foto: osebni arhiv
Odpri galerijo
Mateja Lenarčič, Foto: osebni arhiv

Poslanstvo inštituta Medius je prispevati k transformaciji odnosov in spodbujati kulturo organizacij, v katerih bodo odnosi temeljili na spoštovanju, razumevanju, empatiji in dialogu. Medius pomaga ljudem razvijati veščine in znanja za lažje obvladovanje stresa ter za soočanje z raznovrstnimi izzivi in izboljšanje psihofizičnega zdravja.
 
Za Mediusom stoji Mateja Lenarčič, ki je po izobrazbi magistrica ekonomskih znanosti. Več kot 20 let je delovala v poslovnih vodah; od tega 15 let v mednarodnih korporacijah na področju vodenja, notranje revizije, svetovanja, izboljšav organizacije in procesov poslovanja, korporativnega upravljanja, upravljanja s tveganji in na drugih področjih.

Pred leti se je Mateja Lenarčič tako v delovnem okolju kot v zasebnem življenju soočala s številnimi stresnimi situacijami, zaradi česar sta bila načeta njeno zdravje in dobro počutje. Pomagala si je s praksami čuječnosti in izvajanjem tehnik MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction), ki so v njeno življenje prinesle številne pozitivne spremembe. Ob izkušnjah, kako pomembna so ta znanja za zadovoljstvo, zdravje in kakovost življenja, se je v njej prebudila močna želja in namera predati te tehnike in orodja tudi drugim.
image_alt
Podjetniške zgodbe: družinsko podjetje MIGI

Lenarčičeva v okviru inštituta Medius izvaja predavanja, delavnice in treninge MBSR za podjetja, tečaje čuječnosti za posameznike, delavnice »mindful dialogue« ter individualna svetovanja in tečaje s področja obvladovanja stresa. Nanjo se obračajo vodje, zaposleni, študentje, upokojenci ter organizacije. Kot pojasnjuje, je MBSR eden najučinkovitejših programov za obvladovanje stresa, izboljšanje počutja in psihofizičnega zdravja s pomočjo čuječnosti, ki naj bi bil hkrati edini znanstveno raziskan program. Razvili so ga na Medicinski fakulteti Univerze Massachusetts v ZDA.

Lenarčičeva je razložila, kje je pridobivala potrebna znanja, kako so potekali njeni podjetniški začetki, do kakšnih sprememb na področju počutja je po njenih opažanjih prišlo na delovnih mestih v času epidemije, do katerih lekcij je prišla na svoji poslovni poti in kaj po njenem mnenju potrebuje podjetnik, da bi bil lahko uspešen.

Kje ste pridobivali potrebna znanja?

Med drugim sem na IEDC Bled opravila Effective Leadership Program. Sem Certificirana MBSR učiteljica na University of Massachusetts, Medical School v ZDA in na Institute for Mindfulness-Based Approaches v Berlinu v Nemčiji. Za vodenje programov MBSR sem se izobraževala pri najstarejših in najbolj izkušenih inštitutih za usposabljanje MBSR učiteljev. Sem tudi certificirana učiteljica joge. Opravila sem več tečajev budistične theravada meditacije, izobraževanje iz transakcijske analize, izobraževanje za mediatorko in podobno.
Mateja Lenarčič, Foto: osebni arhiv
Mateja Lenarčič, Foto: osebni arhiv

Kako so potekali podjetniški začetki? Kaj je bilo najtežje?

Najtežje se je bilo odločiti in opustiti določene navade; Pustiti za seboj navidezno varnost in menedžersko kariero. Ko sem spoznala, kaj lahko naredim, da izrazim svoje kvalitete, potenciale, samo sebe, sta bila potrebna le še odločitev in delovanje. V službi sem dala odpoved. Poslovila sem se od vodstvene funkcije v mednarodni korporaciji. Za svoj poslovni in osebni razvoj sem morala iti po svoji poti.

Zakaj je dobro počutje na delovnem mestu tako pomembno? Se tega kot družba dovolj dobro zavedamo?

Dobro počutje je posledica organizacijske kulture, ki temelji na spoštovanju, zaupanju, sprejemanju drugačnosti, kjer so odnosi korektni in temeljijo na dialogu in vrednotah, ki jih živimo. V takem okolju so zaposleni zavzeti, produktivni in tudi bolj kreativni. Pomembno je, da se zaposleni počutijo slišane, spoštovane, vključene v odločanje, kar vodi do več sodelovanja in angažiranosti. Zadnje raziskave kažejo, da so ravno čuječnost, razumevanje in spoštovanje bistvene kvalitete uspešnega vodenja in delovanja v podjetju. Vsak posameznik lahko pripomore k temu, da se bomo tega začeli zavedati tudi na ravni družbe.
 
Do kakšnih sprememb na področju počutja na delovnem mestu in medsebojnih odnosov je po vaših opažanjih prišlo v času razglasitve epidemije?

V številnih organizacijah je prišlo do preobremenjenosti in prenasičenosti, negotovosti in strahu pred izgubo zdravja, službe, prihodkov, stalnih stresnih reakcij, občutkov ogroženosti, nepovezanosti in izoliranosti, stisk in razdvojenosti ljudi ter delitev na tiste z maskami in brez, cepljene in necepljene ipd. Tam, kjer so bili odnosi že prej v krizi, se je to še potenciralo. Verjamem pa, da bomo sčasoma prerasli to razdvojenost in jo transformirali v sodelovanje, empatično sobivanje, spoštovanje, razumevanje in delovanje v dobro.
Mateja Lenarčič, Foto: osebni arhiv
Mateja Lenarčič, Foto: osebni arhiv
 
Kateri so največji izzivi, s katerimi se spopadate pri svojem delovanju?

Prva leta ustvarjanja svoje poti res niso najlažja, saj sem začela iz nule in povsem spremenila področje dela. Na začetku so potrebni kar precejšnji vložki časa in energije. Še posebej pri vseh teh omejitvah t.i. korona ukrepov je nam samozaposlenim zares težko delovati tako, kot bi želeli. Virus negativnosti, strahu, kontrole in omejitev se je v družbi zelo razpasel. Vse te omejitve puščajo sledi. A v sebi ohranjam zaupanje in svojo energijo usmerjam v dobro. In vsakič znova je neprecenljiva izkušnja ter sem hvaležna, da sem lahko v podporo, ko mi stranke zaupajo, kako jim ti treningi in tehnike pomagajo.

Kaj po vašem mnenju podjetnik potrebuje, da bi bil lahko uspešen na svoji poti?

Najprej je treba spoznati, kateri so naši talenti, v čem smo dobri, kje lahko izrazimo svoje kvalitete in potenciale, kaj nam je pomembno, nas osmišlja, daje notranje zadovoljstvo, kaj nam je izziv, nas resnično zanima, kje nam zavibrira srce, kje čutimo energijo. Začutiti, na katerem področju lahko izražamo sebe, svojo avtentičnost in osebno integriteto. Nato se je treba lotiti testiranja in eksperimentiranja. Šele izkušnje nam dajo pravi odgovor, iz njih se učimo. Biti vztrajni in potrpežljivi, da ne obupamo pri prvi oviri. Imeti disciplino in hkrati dobrohotnost do sebe. Pomembno je, da živimo to, kar delamo. Notranje zadovoljstvo in izpopolnjenost - to je zame pravi uspeh.
image_alt
Strast do avtomobilov jo je pripeljala do 14,4 milijona evrov
 
Katere so največje lekcije, ki ste jih pridobili tekom poslovanja?

Da poslušam najprej sebe, si dovolim slišati svoje telo, srce, šele potem koga drugega. Četudi boli, resnica osvobaja, ko jo sprejmem. Resnica vedno najde pot na površje. Včasih je bolje ravnati po principu »bolje biti srečen, kot dokazovati drugim, da imaš prav«. Stik s sabo prinese spoznanje, mi vrne notranjo moč in pogum. Najlepše stvari se zgodijo takrat, ko zapustim cono udobja. Perfekcionizem je kvečjemu ovira. Strah ne more vplivati name, če se z njim ne identificiram. Ko sledim sebi, sem vedno na pravi poti.


 

Več iz rubrike