Trump zaradi milijardnega dolga prodaja svoj luksuz

Pandemija je močno prizadela ameriškega mogotca Donalda Trumpa, ki zdaj zaradi velikega dolga prodaja svoje nepremičnine, pogodbe in vse kar mu pride pod roke.
Fotografija: Donald Trump želi zaradi izgube milijarde dolarjev prodati prestižni hotel Washington. Foto: LEAH MILLIS/REUTERS
Odpri galerijo
Donald Trump želi zaradi izgube milijarde dolarjev prodati prestižni hotel Washington. Foto: LEAH MILLIS/REUTERS

Donald Trump je včasih veljal za enega izmed najbogatejših Zemljanov, vendar je med pandemijo, tako kot nekateri drugi, izgubil kar nekaj premoženja. Že v času predsedovanja ZDA naj bi se njegovo premoženje zmanjšalo za milijardo dolarjev, kar ga je na Forbesovi lestvici milijarderjev potisnilo navzdol za 300 točk.
image_alt
Gromozanska ekonomska škoda »Trumpove vojne«

Trumpovo premoženje trenutno ocenjeno na manj kot 2,5 milijarde

 
Njegove načrte po ponovnem vzponu na lestvici najbogatejših je prekrižala pandemija covida-19. Številni njegovi hoteli so bili zaprta, zato ni bilo dobička. Vrednost nepremičnin, ki jih je želel prodati, pa je močno padla. Trenutno je Trump vreden nekaj več kot 2,4 milijarde dolarjev, kar ga postavlja na 1299 mesto na Forbesovi lestvici milijarderjev.

Velika porota preverja Trumpove finance


Končno so se pokazali znaki okrevanja gospodarstva, zato se je nekdanji predsednik ZDA odločil, da je čas, da si povrne vsaj nekaj izgubljenega bogastva. Rad bi prodal svoj ljubljeni luksuzni hotel v Washingtonu, še posebej zdaj, ko je prišlo na dan, da je bila oblikovana velika porota, ki preverja Trumpove finance.
image_alt
Hiše na Japonskem naprodaj že za 400 evrov

Po koncu predsedovanja ni bilo več »pravih« gostov

 
Prestižni hotel, zgrajen v starem poslopju ameriške pošte, so odprli leta 2016, tik preden je Trump postal ameriški predsednik. Po pričevanju poznavalcev so od takrat naprej hotel polnili lobisti in diplomati, ki so želeli uslugo Bele hiše. Po političnem padcu Trumpa pa ni nobenega razloga več, da bi hotel še naprej polnili lobisti, so bili mnenja nekateri strokovnjaki že, ko se je Trump prvič odločil, da bo hotel prodal. Takrat mu je načrte prekrižal začetek pandemije covida-19, saj je zaradi ukrepov vrednost nepremičnine močno padla.
 
Trump International hotel Washington DC je bil predmet prodaje že dve leti nazaj. Foto: Shutterstock
Trump International hotel Washington DC je bil predmet prodaje že dve leti nazaj. Foto: Shutterstock

Hotel sicer ni v lasti Trumpovih, ampak imajo 10-letno najemno pogodbo. Zdaj jo želijo prodati in upajo, da jim bo v drugo uspelo. Eric, sin Donalda Trumpa, ki je podpredsednik Trumpove organizacije, meni, da je odločitev pravilna iz več razlogov.
 

»Gre za konflikt interesov«

 
Razkošni hotel z 253 sobami je imel leta 2018, 41 milijonov dolarjev prihodkov. Po končanem predsedovanju Trumpa so pričakovali, da bo hotel začel poslovati z izgubo, zato so ga želeli prodati, menijo strokovnjaki. Takratna prodaja je dvignila veliko prahu, saj so bili nekateri prepričani, da gre za konflikt interesov. Morebitni kupci bi namreč lahko za proti uslugo Bele hiše ponudili privlačno ceno.
image_alt
Znanstveniki predstavili podkožni mikročip, ki ga vsadijo z injekcijo

Zakaj je Trump želel prodati hotel, ko je bil ta najbolj uspešen?

 
Dve leti nazaj je Trump International hotel Washington DC prejel najprestižnejšo nagrado kar jih obstaja – Forbesovo nagrado pet zvezdic. Zato so bili nekateri presenečeni, da želijo Trumpovi najemno pogodbo prodati ravno v času, ko je hotel najbolj sijal. Takratnim kritikom je napoved prodaje potrdila, da je Trump pod velikim finančnim pritiskom in da se želi rešiti nekaterih obtožb.
 

Letos upajo, da bo prodaja uspešna


Donald Trump se je odločil, da bo ponovno poskusil prodati omenjeni hotel, ker so se proti njemu začele vrstiti razne obtožbe, pravijo poznavalci. Trumpova organizacija je najela borznoposredniško družbo Newmark Group, s katero upajo, da bo prodaja uspešna.
donald trump je prepričan da je velika porota politični lov na čarovnice. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS
donald trump je prepričan da je velika porota politični lov na čarovnice. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS

Glede velike porote je Trump v nedavni izjavi za javnost povedal, da gre za politični lov na čarovnice, zrežiran s strani demokratov. »To je žalitev za skoraj 75 milijonov volivcev, ki so me na predsedniških volitvah podprli,« je dejal. Enak stavek je uporabil za odgovor na vprašanje, zakaj mu je Facebook do leta 2023 blokiral račun.

image_alt
Nova študija razkriva, da je bil lockdown napačna poteza

Več iz rubrike