Hiše na Japonskem naprodaj že za 400 evrov

Hiše v japonskem podeželskem mestu Negano je možno kupiti zgolj za nekaj 100 evrov. Lokacija se lahko pohvali z lepo naravo in bližino Tokia.
Fotografija: Negano, FOTO: Kouki Kuriyama
Odpri galerijo
Negano, FOTO: Kouki Kuriyama

Med pandemijo covid-19 se je vse bolj začelo uveljavljati delo od doma. Vse kaže na to, da se bo trend nadaljeval tudi v prihodnje. To s sabo prinaša tudi večjo fleksibilnost pri izbiri kraja za življenje. Vedno več ljudi se tako odloča, da se iz mesta preselijo na podeželje in si s tem zagotovijo bolj umirjeno okolje za bivanje in bližino narave.
image_alt
Ajpes pričakuje bistveno več plačilne nesposobnosti

Hiše na japonskem podeželju so naprodaj že za 400 evrov. Za postavitev tako ugodnih cen so se odločile lokalne oblasti, saj si želijo zapolniti prazne stanovanjske objekte. Število tamkajšnjih prebivalcev se namreč vztrajno zmanjšuje, poroča VICE World News.

Lokalne oblasti so v reševanje te problematike v zadnjih letih vložile milijone; v obnovitvena dela, sprostitev prostorskih omejitev, nekatere stavbe pa so prebivalcem tudi podarili.

V lanskem letu naj bi kar 361.000 Japoncev zapustilo Tokio in se preselilo na podeželje, kar je 2,56-odstotna rast glede na leto 2019. V letu 2018 naj bi bilo na Japonskem več kot 8 milijonov zapuščenih domov, kar v primerjavi z letom 2013 predstavlja 3,2-odstotno rast, navaja VICE World News.
 

Na japonskem podeželju vse večje število zapuščenih domov


Hiše v japonskem podeželskem kraju Negano so naprodaj že za 400 evrov. S tem zneskom je možno kupiti objekt s sedmimi sobami in velik vrt.

Kenji Nishimaki, svetovalec za emigracijo in naseljevanje v Neganu, je dejal, da je Negano odličen kraj za bivanje. Lokacija se lahko pohvali s čudovito naravo, do Tokia pa je zgolj ura in pol vožnje z vlakom.

Domovi, ki so na prodaj, so včasih pripadali lastnikom, ki so preminuli ali se odselili. Z upadanjem števila prebivalcev na Japonskem je takih objektov na podeželju čedalje več.

Da bi vlada čim prej poskrbela za naselitev zapuščenih domov, je pod geslom »živimo v Neganu« ustvarila tudi spletno stran, kjer je možno preveriti seznam zapuščenih stanovanjskih objektov. Vlada lahko zagotovi do 4000 evrov za obnovo domov v mestih in do približno 7500 evrov za obnovo hiš na podeželju.
image_alt
Micrososft: Kitajska bo z umetno inteligenco nadzorovala svet

Prodaja praznih stanovanjskih objektov je sicer čedalje bolj v porastu po številnih koncih sveta, kjer se soočajo s starajočim prebivalstvom.
 

Več iz rubrike