ZDA največ denarja dolgujejo same sebi

Finančni dolg ZDA znaša 28.000 milijard dolarjev, od tega je skoraj polovico osmim državam. Petino ZDA dolgujejo same sebi.
Fotografija: Finančni dolg ZDA znaša 28.000 milijard dolarjev. Foto: EVELYN HOCKSTEIN/REUTERS
Odpri galerijo
Finančni dolg ZDA znaša 28.000 milijard dolarjev. Foto: EVELYN HOCKSTEIN/REUTERS

Leta 1989 je newyorški nepremičninski vlagatelj Seymour Durst porabil 120.000 dolarjev za postavitev tako imenovane nacionalne dolžniške ure na Times Squaru. Namen te ure je bil slediti natančnim zneskom denarja, ki si ga je ameriška zvezna vlada izposojala. Takrat je največji znesek znašal 2700 milijard dolarjev, še višje pa se je številka povzpela ob finančni krizi leta 2008, ko je dolg znašal 10.000 milijard dolarjev. Do junija 2021 je ura pokazala največ doslej, in sicer 28.000 milijard dolarjev dolga. 

Vendar to ne pomeni, da ZDA svojim upnikom dolguje vseh 28.000 milijard dolarjev, razlagajo strokovnjaki. Več kot 20 odstotkov državnega dolga namreč nastane zaradi sredstev, ki jih ameriška vlada dolguje sama sebi, predvsem za skrbniške sklade za socialno in zdravstveno varnost. Junija tega leta naj bi samo ta dva skrbniška sklada predstavljala približno 24.000 milijard dolarjev dolga.
 

Komu so ZDA dolžne največ denarja? 


ZDA si denar – tako kot ostale države – izposojajo prek obveznic. Obveznica ni pravzaprav nič drugega kot posojilo, oziroma način zadolževanja. Naslednje države so po poročanju ameriškega ministrstva za finance glavne upnice ZDA: 
image_alt
Svet potrebuje nova orodja v boju proti neenakosti

Tajvan

Majhna otoška država ves svoj denar zasluži z izvozom blaga v Evropo, ZDA in na Kitajsko, zato je precej odvisna od svetovnega gospodarstva. Da se zavarujejo pred slabimi časi, tajvanski vlagatelji vložijo svoj denar v najvarnejše vrednostne papirje na svetu – ameriški dolg. Trenutno ta znaša 234 milijard dolarjev.
Tajvan, država najbolj znana po izvrstni kulinariki. Foto: SHUTTERSTOCK Photo
Tajvan, država najbolj znana po izvrstni kulinariki. Foto: SHUTTERSTOCK Photo

Belgija

Belgija je že nekaj časa uveljavljena kot ena najbolj živahnih mednarodnih bančnih središč. Bančni računi v tej državi so v preteklosti ponujali visoko stopnjo tajnosti, leta 2011 pa se je to spremenilo, ko je belgijska vlada začela razkrivati podatke o računih zaradi izboljšanja davčne preglednosti. Ker ima Belgija status davčne oaze, je priljubljeno mesto za 'nakup' ameriškega dolga. Trenutno ta znaša 234,8 milijarde dolarjev. 
image_alt
Škandal: V javnost pricurljali podatki o podli igri vladnih organov

Brazilija

Deveto največje svetovno gospodarstvo po podatkih Svetovne banke je eksplozivno rast doživelo okoli leta 2010, s spodbudo velikih naložb Kitajcev. Tega leta je Kitajska z Brazilijo podpisala donosne trgovinske sporazume za nakup ogromnih količin surovin, kot sta na primer železova ruda in surova nafta. Poleg tega so Kitajska podjetja v Braziliji zgradila ogromne tovarne, kmetije in proizvodne obrate. 
Leta 2010 je Brazilija zabeležila 7,5-odstotno rast BDP. Foto: Shutterstock
Leta 2010 je Brazilija zabeležila 7,5-odstotno rast BDP. Foto: Shutterstock

Leta 2010, ko se je ostalo svetovno gospodarstvo po recesiji še vedno pobiralo, je Brazilija zabeležila impresivno 7,5-odstotno rast BDP. Kmalu po tem pa je začelo gospodarstvo zavirati. 

Leta 2015 je bila stopnja rasti negativna 3,6-odstotka, do leta 2019 se je ta povečala na (le) 1,1 odstotka-deloma tudi zaradi kitajskega ohlajanja gospodarstva. Po poročanju tujih medijev naj bi znesek ameriškega dolga do Brazilije aprila 2021 znašal 255,3 milijarde dolarjev.

Švica

Kljub temu da je Švica majhna država, upravlja z več finančnimi sredstvi, kot katera koli druga država in že dolgo slovi kot zatočišče za bogate vlagatelje. Leta 2019 so imele švicarske banke 2700 milijard dolarjev premoženja v primerjavi s 24.000 milijardami dolarjev v ZDA, kar znaša 337.500 dolarjev na prebivalca v Švici in skoraj 76.000 dolarjev na prebivalca v ZDA. Švicarske banke so eden najzanesljivejših vlagateljev v ameriške obveznice trenutno je v ta namen naloženih 261 milijard dolarjev.
image_alt
Vzpon in propad digitalnih valut centralnih bank

Irska

Država, ki je najbolj znana po proizvajalcu piva Guinnessu, je zaradi nizkih stopenj davka na dohodek in nekaterih drugih mehanizmov, ki so podjetjem s sedežem na Irskem omogočali, da dobiček prerazporedijo v davčne oaze, zelo privlačna za številna podjetja. Ko je junija letos G7 napovedala spremembe glede najnižjega davka od dohodka pravnih oseb (ta naj bi bil po novem v višini 15 odstotkov), je bila Irska zelo proti. Trenuten dolg ZDA do Irske znaša 307 milijard dolarjev.

Združeno kraljestvo
Gospodarstvo v Veliki Britaniji je od ločitve od EU zelo negotovo. Foto: Jure Eržen/Delo
Gospodarstvo v Veliki Britaniji je od ločitve od EU zelo negotovo. Foto: Jure Eržen/Delo

Ameriški dolg do Velike Britanije je letos dosegel 443 milijard dolarjev. Združeno kraljestvo je šesto največje svetovno gospodarstvo, predvsem na račun storitvenega sektorja. Od leta 2020, ko se je velika Britanija ločila od Evropske unije, je njena gospodarska prihodnost zelo negotova, kar je povzročilo upočasnitev gospodarske rasti v državi.

Kitajska

Kitajska je drugo največje svetovno gospodarstvo in tudi država, ki je po lastništvu ameriških obveznic na drugem mestu. Trenutno dolg ZDA do Kitajskeznaša 1100 milijard dolarjev. Nekateri se sprašujejo, ali je za ameriško gospodarstvo smiselno, da si je tolikšen del denarja izposodila prav od največje tekmice.
Če pade dolar, pade juan. Foto: PETAR KUJUNDZIC/REUTERS Pictures
Če pade dolar, pade juan. Foto: PETAR KUJUNDZIC/REUTERS Pictures

V primeru, da bi Kitajska prodala dolžniške vrednostne papirje, bi lahko s tem povzročila razvrednotenje dolarja, menijo strokovnjaki. Vendar bi s tem Kitajska škodovala tudi sama sebi. Kitajci so namreč skoraj polovico denarnih rezerv vložili v ameriški dolg in ravno donosnost teh naložb delno spodbuja kitajsko gospodarsko rast. Če bi padel dolar, bi padel tudi juan.

Japonska

Največja ameriška upnica je Japonska, znesek dolga pa znaša 1200 milijard dolarjev. Kljub slabemu gospodarskemu letu 2020, ko je pandemija oškodovala vsa gospodarstva na svetu, je Japonska finančno še vedno zelo stabilna država. 
image_alt
Premoženje Slovencev se je v času epidemije povečalo

Ponaša se s tretjim največjim BDP-jem na svetu in zelo nizko stopnjo brezposelnosti (marca 2021 je znašala le 2,6 odstotka). Japonski državljani imajo v lasti 90 odstotkov dolga svoje države le 10 odstotkov dolga je v rokah tujcev. Za primerjavo: ZDA ima več kot 40 odstotkov dolga v lasti tujih vlagateljev, kar je veliko bolj tvegano. 

ZDA

Največji ameriški dolg pripada, kar državi sami. Trenutno ta znaša 6200 milijard dolarjev. Čeprav se zdi nesmiselno vlagati v državo, ki že ima ogromen dolg, pa tukaj ne gre za tvegano naložbo, razlagajo strokovnjaki. Medtem ko zvezna vlada izgubi na tisoče dolarjev za plačilo svojih dolgov, ZDA v resnici nočejo zamujati s plačili. Na ta način bi padla Ameriška kreditna ocena in cvetoči trg ameriškega dolga bi presahnil.

Več iz rubrike