Premoženje Slovencev se je v času epidemije povečalo

Globalno finančno premoženje se je med pandemijo povzpelo za 8,3 odstotka. Skladno z globalnimi trendi se je povečalo tudi bogastvo Slovencev.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Na svetovni ravni se je finančno premoženje v času pandemije covida-19 povečalo za 8,3 odstotka. S tem je doseglo novo najvišjo vrednost. Sočasno je prišlo tudi do povišanja finančnega premoženja Slovencev, kot je bilo ugotovljeno v poročilu družbe Boston Consulting Group.

Finančno premoženje Slovencev je bilo leta 2020 sedem odstotkov večje kot leto poprej. Na območju Vzhodne Evrope, kamor uvrščamo tudi Baltik in Rusijo, je prišlo do 12-odstotne rasti bogastva. V Zahodi Evropi je po drugi strani prišlo do štiriodstotne rasti.
image_alt
Gorenjska bogatejša za novo turistično ponudbo

Melanie Seier Larsen, izvršna direktorica in partnerica v Boston Consulting Group, je dejala, da trend porazdelitve premoženja v Sloveniji podoben kot v ostalih državah Vzhodne Evrope.
 

V naslednjih petih letih bo premoženje Slovencev naraščalo hitreje od globalnega povprečja


»Približno 45 odstotkov premoženja je v lasti gospodinjstev z manj kot 212.000 evrov,« je izsledke raziskave na ravni Slovenije komentirala Seier Larsenova.
Foto: Viafilms / Getty Images
Foto: Viafilms / Getty Images

Ugotovljeno je bilo, da imajo ultra bogati, katerih premoženje presega 85 milijonov evrov, v Sloveniji manjši delež celotnega premoženja (25 odstotkov) kot drugje v Vzhodni Evropi. Seier Larsenova je dodala, da so srednje premožni, ki imajo med 212.000 in 85 milijonov evrov premoženja, v Sloveniji nekoliko močnejši kot v drugih vzhodnoevropskih državah.

Poročilo navaja, da je bila rast finančnega premoženja v Sloveniji v zadnjih 20 letih skladna s svetovnimi povprečji, nekoliko pa je zaostala za vzhodnoevropskimi trendi. Pri Boston Consulting Group napovedujejo, da naj bi v obdobju naslednjih petih let premoženje Slovencev naraščalo nekoliko hitreje od globalnega povprečja. Vseeno naj bi se premoženje na ravni Vzhodne Evrope povečevalo nekoliko hitreje kot v Sloveniji.
image_alt
Mate Rimac: Zagreb bo prvo mesto na svetu z robotaksiji

Ocene kažejo, da naj bi se do leta 2025 v Sloveniji povečal delež tistih, ki imajo v rokah med 17 in več kot 85 milijonov evrov. Po drugi strani naj bi delež ljudi, ki imajo manj kot 212.000 evrov upadel s 45 na 43 odstotkov.

Globalni trendi kažejo tudi, da je Kitajska na dobri poti, da do konca desetletja prehiti ZDA kot državo z največjim deležem ultrabogatih.  
 

Več iz rubrike