Vatikan razkril, da ima v lasti več kot 5000 nepremičnin

Vatikan je prvič razkril vsa svoja imetja po celem svetu, pri tem pa je pozabil na Vatikansko banko in vatikanske muzeje.
Fotografija: Papež Frančišek je po finančnem škandalu zaostril zadeve. foto: MAX ROSSI/REUTERS Pictures
Odpri galerijo
Papež Frančišek je po finančnem škandalu zaostril zadeve. foto: MAX ROSSI/REUTERS Pictures

Nedavno je Vatikan, pravzaprav prvič v svoji zgodovini, izdal podrobno poročilo, v katerem razkrivajo, da ima Sveti sedež v lasti več kot 5000 nepremičnin po celem svetu.
image_alt
Donald Trump donacije porabil za lastne stroške

Nepremičnina v Londonu predmet sojenja


Proračun za leto 2020 Uprave za dediščino Svetega sedeža (APSA), ki upravlja nepremičnine in naložbe Vatikana, je pokazal, da ima Vatikan v lasti 4051 nepremičnin v Italiji in 1120 razpršenih po celem svetu, med drugim v Parizu, Ženevi, Laussani in Londonu. Ravno slednji pa je predmet razprave na nedavnem velikem sojenju.
Trg sv. Petra v Vatikanu. Foto: SABINA ŠEGULA/Delo
Trg sv. Petra v Vatikanu. Foto: SABINA ŠEGULA/Delo

Sodni postopek se vrti okrog nekdanjega skladišča Harrods v londonski prestižni soseski South Kensington. Sveti sedež je stavbo kupil pred več kot desetimi leti z namenom, da skladišče preuredijo v razkošna stanovanja. Takratna naložba je Vatikanu povzročila veliko finančno izgubo, poročajo tuji mediji.
 

Obtožen tudi vplivni kardinal Becciu


V sojenju obtoženim, med njimi tudi nekdaj zelo vplivnemu kardinalu Giovanni Angelo Becciuju, očitajo poneverbe, pranje denarja, prevare, izsiljevanja in zlorabe položaja. Vsi obtoženi očitke na svoj račun zavračajo, poroča STA.
image_alt
Tokio zaradi olimpijskih iger v milijardne izgube

Po škandalu papež zaostril nadzor denarja


Stavba naj bi bila po besedah vodje vatikanskega sekretariata za gospodarstvo očeta Juan Antonia Alvesa kmalu prodana, sojenje pa naj bi bilo prelomnica, ki dokazuje močno načeto finančno kredibilnost Vatikana.

Papež Frančišek je zaradi tega finančnega škandala močno zaostril nadzor nad vatikanskim denarjem. Med drugim je vzel pooblastila državnemu sekretariatu in jih dodelil Upravi za dediščino Svetega sedeža.
 

14 odstotkov Vatikanskih nepremičnin se oddaja po tržni ceni


Med pandemijo je Sveti sedež stroške močno znižal, saj so zmanjšali dogodke in dejavnosti ter skrčili proračun za svoje diplomate po vsem svetu. Proračunski primanjkljaj Vatikana je lansko leto znašal 66,3 milijona evrov, kar je še vedno bolje, kot so predvidevali.
Sveta maša v baziliki svetega Petra. Foto: Giampiero Sposito / Reuters
Sveta maša v baziliki svetega Petra. Foto: Giampiero Sposito / Reuters

Približno 50 milijonov evrov proračuna je izviralo iz Petrovega novčiča. Gre za sklad za financiranje vatikanskih dobrodelnih organizacij, iz katerega lahko Vatikan črpa, če je to potrebno, in iz katerega so bila v prej omenjenem finančnem kriminalu sredstva zlorabljena.
image_alt
Nejasna resnica o roku uporabe živil

Nedavna razkritja Vatikana glede imetja so bila obsežna, a vendar niso vključevala proračuna za Vatikan, Vatikansko banko ter muzeje v državi, poročajo tuji mediji. Poročilo še razkriva, da naj bi se 14 odstotkov nepremičnin, ki jih ima Vatikan po vsem svetu, oddajalo po tržnih cenah za financiranje Vatikana in njegovega dobrodelnega dela, medtem, ko se druge oddajajo pod tržno ceno ali pa jih uporabljajo kardinali in upokojeni vatikanski uradniki.

Več iz rubrike