Tokio zaradi olimpijskih iger v milijardne izgube

Poletne olimpijske igre bodo po nekaterih ocenah zahtevale mnogo več vložka, kot je bilo sprva predvideno.
Fotografija: Teniški dvoboj pred praznimi tribunami, Tokio 2021. Foto: Giuseppe Cacae/AFP
Odpri galerijo
Teniški dvoboj pred praznimi tribunami, Tokio 2021. Foto: Giuseppe Cacae/AFP

Mednarodni olimpijski komite (MOK) ima visoke zahteve glede stadionov in infrastrukture za mesto, ki gosti olimpijske igre (OI). Običajno so potrebne celovite prenove ali celo novogradnje določenih objektov, poleg tega pa se gostujoče mesto želi obiskovalcem pokazati v najboljši luči. Gostujoče mesto torej običajno utrpi velike finančne izgube, kljub obiskovalcem in gledalcem. Nedavne ankete kažejo, da 83 odstotkov Japoncev ne podpira letošnjih iger v Tokiu.
image_alt
Za olimpijske vstopnice odštel bogastvo, a na tribune ga ne spustijo

Ekonomija olimpijskih iger

 
Mesta, ki želijo gostiti OI, morajo najprej investirati milijone dolarjev samo za organizacijo in pripravo načrta, da lahko sploh sodelujejo v izboru za potencialnega kandidata. Po nekaterih podatkih naj bi mesta zgolj za to ponudbo odštela okoli 100 milijonov dolarjev. Ko, oziroma, če je mesto izbrano za gostitelja, ima na voljo skoraj celo desetletje, da se pripravi na naval atletov, gledalcev in turistov, navaja neodvisni Svet za zunanje zadeve (CFR).
 
Obnavljanje stadiona za olimpijske igre, julij 2019, Foto: Reuters
Obnavljanje stadiona za olimpijske igre, julij 2019, Foto: Reuters

Običajno morajo mesta obnoviti ali zgraditi nove, dovolj velike in napredne športne stadione, na katerih bodo sploh tekmovali olimpijci. Poleg tega športniki potrebujejo še posebno olimpijsko vas, MOK pa zahteva, da ima mesto, ki gosti poletne igre, na voljo tudi več kot 40 tisoč hotelskih sob. Mesto želi napraviti dober vtis na sto tisoče turistov, zato se običajno lotijo obnavljanja cest in prometnih povezav, železniškega prometa in letališč. Seveda vsemu temu pripade še ogromno obnov in novogradenj, s katerimi želi gostiteljsko mesto pritegniti pozornost sveta.
 
Olimpijski logo, Foto: Delo
Olimpijski logo, Foto: Delo
Javno znano je, da imajo mesta, ki gostijo OI, velike denarne izgube in posredno povzročijo večjo zadolženost mesta in njegovih prebivalcev. Zakaj si torej mesta in države sploh želijo gostiti OI? Veliko večino nastalih stroške upravičujejo s povečanim turizmom, ne le v času dogajanja, temveč tudi leta kasneje. Sicer naj bi bil Los Angeles edino mesto, ki je dejansko ustvarilo dobiček od turizma v času dogajanja iger (leta 1984), v veliki meri le zaradi že obstoječe infrastrukture.
 
Različne raziskave kažejo, da se v času iger res ustvari veliko novih delovnih mest in poveča turizem. Toda ni jasnih podatkov o tem, da bi se zaradi iger drastično izboljšala ekonomija mesta v prihodnosti, na katero sicer vpliva še mnogo drugih dejavnikov in neznank. Dejstvo je, da se dogajanje iger seli iz mesta v mesto vsake štiri leta, v tem času pa je težko nadomestiti milijardne izgube. Barcelona je igre gostila leta 1992 in velja za uspešno zgodbo o ustvarjanju dolgoročnega turizma. Po koncu iger se je povzpela iz 11. mesta na šesto najbolj priljubljeno turistično destinacijo v Evropi. Po drugi strani pa so London, Peking in Salt Lake City doživeli padec turizma po končanih olimpijskih igrah.
image_alt
Športna senzacija: 17-letnik podira svetovne rekorde Usaina Bolta

Poletne igre v Tokiu

 
Sicer so se igre zaradi pandemije covida-19 zamaknile za eno leto, toda obiskovalcem še vedno ne dovolijo na stadion. Prazni stadioni bodo organizatorje prikrajšali vsaj za 800 milijonov dolarjev, na račun neprodanih vstopnic. Poleg tega so predvidevali, da bodo obiskovalci iger zapravili približno dve milijardi dolarjev za prehrano, prevoz, namestitev in razne nakupe. Organizacijski komite olimpijskih iger (OCOG) je OI v Tokiu namenil proračun v višini 6,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je približno trikrat manj od predvidenih stroškov.
 
Prazne dvorane med tekmo odbojke, Foto: Reuters
Prazne dvorane med tekmo odbojke, Foto: Reuters

Japonska centralna banka je leta 2016 raziskala ekonomski vpliv na OI v Tokiu, seveda takrat še ni bilo koronavirusne bolezni. Ugotovili so, da bodo igre imele pozitiven vpliv na japonsko ekonomijo, predvsem zaradi povečanja tujih turistov. Osredotočili naj bi se predvsem na promocijo turističnih destinacij po celotni državi in boljše prometne povezave do njih iz Tokia. Sledi obnova in gradnja novih hotelov in nastanitvenih obratov ter splošna obnova mesta, oziroma njegovih 'umazanih' delov. Po ocenah Japonske banke leta 2016 naj bi Tokio v času iger obiskalo 920 tisoč gledalcev dnevno.
image_alt
Japonska 3D mačka mijavka na mimoidoče

Več iz te teme:

Več iz rubrike