Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Britanski Tesco se pridružuje drugim trgovcem na drobno, kot sta Amazon in Aldi, ki uporabljajo tehnologijo za nakupovanje brez potrebe po blagajni.
Fotografija: Aldi ima več kot 10.000 trgovin v 20 državah. Foto: Peter Summers / Reuters
Odpri galerijo
Aldi ima več kot 10.000 trgovin v 20 državah. Foto: Peter Summers / Reuters

Omenjena tehnologija omogoča potrošnikom, da ob vstopu v trgovino napolnijo nakupovalne vrečke, nato pa preprosto odidejo brez plačila na blagajni in čakalnih vrst. Kupci prejmejo kmalu po obisku na svoj telefon potrdilo o nakupu, ki jim je samodejno zaračunano z izbranim načinom plačila. To možnost v Veliki Britaniji in v določenih prodajalnah ponuja tudi skupina Aldi, ki ima v lasti trgovsko verigo Hofer.

Nakupovanje z umetno inteligenco

Tescova trgovina GetGo uporablja za svoje delovanje senzorje teže in skeletne obrise za sledenje kupcev, izdelke pa jim zaračuna, ko odidejo, navaja The Guardian. Senzorji teže na policah sodelujejo s sistemom umetne inteligence, ki prek kamer spremlja gibanje posameznika po trgovini in nadzoruje, katere izdelke vzame.

image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Sistem umetne inteligence deluje tako, da zgradi edinstven obris skeleta vsake osebe, namesto da bi uporabljal prepoznavanje obraza. Kupci morajo pred vstopom v Tescove trgovine prenesti aplikacijo Tesco.com, vstopijo pa s skeniranjem QR kode, ki jo na njihovem telefonu ustvari aplikacija. Ko so v trgovini, lahko brez skeniranja vzamejo želene izdelke. Ob odhodu iz trgovine se račun samodejno plača prek kupčevega računa Tesco.

Tesco GetGo trgovina brez blagajn, London, Velika Britanija, 19. oktober 2021. Foto: Tolga Akmen / AFP
Tesco GetGo trgovina brez blagajn, London, Velika Britanija, 19. oktober 2021. Foto: Tolga Akmen / AFP

The Guardian pojasnjuje, da je trgovina na videz zelo podobna vsem drugim samopostrežnim trgovinam Tesco Express z običajno ponudbo blaga; od svežega cvetja in alkohola do sendvičev, pripravljenih jedi in pekovskih izdelkov. Cigarete in alkohol se prodajajo na ločenem območju, kjer eden od uslužbencev preverja, če kupci izpolnjujejo predpisano starostno omejitev.

Tehnologija umetne inteligence v Tescovi trgovini je bila razvita v sodelovanju s specializiranim tehnološkim podjetjem Trigo. Vodita ga dva znanstvenika, ki sta pred tem delala v izraelskih obrambnih silah. Tesco je po bruto prihodkih sicer tretji največji trgovec, po prihodkih pa deveti največji trgovec na svetu.

image_alt
Odličnjakinja za tekočim trakom

Kevin Tindall, izvršni direktor Tescovih trgovin, je dejal: »Nenehno iščemo načine za izboljšanje nakupovalne izkušnje in naša najnovejša inovacija omogoča kupcem na poti enostavno plačevanje. Pomaga jim tudi pri prihranku časa. Trenutno gre le za poskusno različico v eni trgovini, vendar se veselimo, da bomo videli odziv naših kupcev.«

Koncept nakupovanja brez blagajn že obstaja

Tesco GetGo se odpira le šest mesecev po tem, ko je Amazon v zahodnem Londonu odprl svojo prvo trgovino z živili brez blagajn v Združenem kraljestvu. Ameriška maloprodajna in tehnološka skupina ima zdaj v prestolnici Velike Britanije šest prodajaln Amazon Fresh, odprla pa naj bi še vsaj štiri. Kupci uporabljajo za vstop v trgovine Amazon Fresh Amazonovo aplikacijo.

Diskontna prodajalna Aldi je septembra sporočila, da prav tako preizkuša tehnologijo brez blagajn, je poročal Evening Standard. V okviru preizkusa v Greenwichu »bo prepoznavanje izdelkov, ki jih kupci vzamejo s polic, potekalo s pomočjo sistema kamer, senzorjev in umetne inteligence. S tem bo odpravljena potreba po prehodu čez blagajno«.

image_alt
31-letnik prek Youtuba zasluži več kot 5 milijonov evrov letno

Družinska veriga supermarketov Aldi ima v lasti več kot 10.000 trgovin v 20 državah. Aldi je sicer leta 1967 kupil avstrijsko verigo trgovin Hofer, ki ima v Sloveniji že več kot 80 prodajaln. Tehnologijo za trgovine brez blagajn naj bi preizkušala tudi podjetja Morrisons, Lidl in Co-op.

Več iz rubrike