Od skromnih začetkov do 1,7 milijarde evrov vrednega podjetja

Podjetje E+I Engineering je danes največji proizvajalec električnih stikal in naprav v Združenem kraljestvu in na Irskem.
Fotografija: Philip O'Doherty: »Delovanje v takem podjetju je zelo zahtevno. Vsak dan se je treba naučiti kakšne nove tehnologije, kar je izziv tudi pri obstoječem številu zaposlenih in količini razpoložljive opreme«. Foto: E+I Engineering
Odpri galerijo
Philip O'Doherty: »Delovanje v takem podjetju je zelo zahtevno. Vsak dan se je treba naučiti kakšne nove tehnologije, kar je izziv tudi pri obstoječem številu zaposlenih in količini razpoložljive opreme«. Foto: E+I Engineering

Podjetje E+I Engineering je danes največji proizvajalec električnih stikal in naprav v Združenem kraljestvu in na Irskem. Pohvali se lahko s 30-letnimi izkušnjami. Je pionir na področju edinstvenih interno integriranih rešitev za napajanje, ki so prilagojene vsakemu naročniku posebej.
 
image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Interes za nakup podjetja je izrazil Vertiv Holdings s sedežem v Ohiu. Prodaja podjetja bo izvedena za 1,7 milijarde evrov. Philip O'Doherty, ustanovitelj podjetja E+I Engineering, je dejal, da je navdušen nad sklenjenim poslom. Meni, da gre za pomembno pridobitev tako za zaposlene kot stranke podjetja, navaja BBC.
 
Danes 60-letni poslovnež O'Doherty je podjetje E+I Engineering ustanovil pred več kot 30 leti. V začetku so bili poleg njega zaposleni le še trije sodelavci.
 
»Prenehal sem s študijem na Queen's University in prevzel delovno mesto inženirja v podjetju DuPont v Campsieju, kjer sem delal skoraj pet let. Tam sem pridobil dovolj znanja, da sem se podal na samostojno pot in leta 1987 ustanovil podjetje, ki izdeluje električna stikala in krmilne sisteme,« je o podjetniških začetkih za BBC povedal O'Doherty.
Proizvodni prostori podjetja. Foto: E&I Engineering
Proizvodni prostori podjetja. Foto: E&I Engineering

V podjetju danes 2100 zaposlenih, letna prodaja znaša 390 milijonov evrov

 
O'Doherty je še dodal, da si v začetku nikoli ni mislil, da bo podjetje kdaj doseglo takšno velikost. Bil je zgolj vesel, da je lahko delal kot inženir, v čemer je neizmerno užival. Danes je v njem namreč 2100 zaposlenih, delujejo na 30 svetovnih trgih, letna prodaja pa znaša 390 milijonov evrov.
 
image_alt
Inovacija, ki bo popestrila vožnjo z električnim kolesom

»Delovanje v takem podjetju je zelo zahtevno. Vsak dan se je treba naučiti kakšne nove tehnologije, kar je izziv tudi pri obstoječem številu zaposlenih in količini razpoložljive opreme,« je pojasnil O'Doherty.
 
Ustanovitelj E+I Engineering je dejal, da se je za prodajo podjetja odločil, ker meni, da je to v dosedanjem času zraslo, kolikor se je dalo. Kot pravi, so prišli do stopnje, ko samostojno ne bi mogli več napredovati.
 
»Podjetje Vertiv Holdings ima svetovni doseg. Na trgu v različnih oblikah obstaja že 60 ali 70 let. Mi bi samostojno potrebovali vsaj 20 let, da bi prišli do take stopnje,« je dobro premišljeno potezo obrazložil O'Doherty.
 
image_alt
Destinacije, kjer so naprodaj poceni počitniške hiše

Zatrdil je, da naj do izgube delovnih mest zaradi prodaje ne bi prišlo. Zaposlene so pred postopkom o tem obvestili in novico naj bi vsi precej dobro sprejeli. Dejansko naj bi se v zadnjem času še povečale potrebe po novih zaposlenih. V kratkem naj bi zaposlili še 100 novih ljudi.
 
O'Doherty o odhodu iz podjetja še ne razmišlja. Za BBC je dejal, da namerava tukaj ostati še vsej pet let. Želi namreč videti, kako bo podjetje še naprej raslo in s svojim delovanjem osrečevalo zaposlene in stranke.
image_alt
Donald Trump se sooča z novimi finančnimi težavami

Več iz rubrike