Huda bolezen kot navdih za ustanovitev uspešnega podjetja

Hannah Olson je zaradi težke bolezni izgubila službo. Danes kot uspešna podjetnica pomaga tistim, ki se soočajo s podobnimi težavami.
Fotografija: »Začelo me je skrbeti, da v delovnem okolju ni prostora za ljudi, kot sem jaz, ki se borijo z boleznijo ali invalidnostjo,« je dejala Olsonova. Foto: Issac Morrier
Odpri galerijo
»Začelo me je skrbeti, da v delovnem okolju ni prostora za ljudi, kot sem jaz, ki se borijo z boleznijo ali invalidnostjo,« je dejala Olsonova. Foto: Issac Morrier

Težko razumemo stiske drugih ljudi, dokler katero od njih na svoji koži ne izkusimo sami. Po drugi strani pa so lahko prav težke okoliščine tiste, iz katerih se največ naučimo in nam dajo zagon, da spremenimo svoje razmišljanje in delovanje. Številni začnejo zaradi takšnih obdobij bolj ceniti svoje življenje. Za nekatere od njih pa je to spodbuda, da začnejo pomagati drugim, ki se srečujejo s podobnimi težavami. Iz tega se lahko razvije zgodba o uspehu.
 
Karierna pot Američanke Hannah Olson je bila dobro začrtana. Na univerzi v Bostonu je diplomirala v zgolj treh letih, kmalu za tem pa je dobila službo v oblikovalskem podjetju v Washingtonu, kar ji je predstavljalo uresničitev njenih sanj, navaja Inc.
 
image_alt
Od skromnih začetkov do 1,7 milijarde evrov vrednega podjetja

Olsonovi so že v času študija diagnosticirali borelijo, zaradi česar je morala hoditi na redne preglede in zdravljenja. Kmalu po sklenitvi delovnega razmerja se je začelo njeno stanje slabšati. Na zdravljenju je preživela tudi do šest ur na dan, zaradi česar je bila primorana dati odpoved.
 
»Začelo me je skrbeti, da v delovnem okolju ni prostora za ljudi, kot sem jaz, ki se borijo z boleznijo ali invalidnostjo,« je dejala Olsonova.
 
Ko se ena vrata zaprejo, se običajno odprejo druga, pravijo. Soočanje s težko boleznijo in izguba službe sta dali Olsonovi zagon, da se je podala na samostojno pot. Ona in soustanovitelj podjetja Kai Keane sta leta 2018 zagnala platformo Chronically Capable, ki je namenjena povezovanju kronično bolnih posameznikov in invalidov z delodajalci, ki bi jim bili pripravljeni zagotoviti zaposlitev.
 
Foto: Matej Družnik
Foto: Matej Družnik

Na platformi je prijavljenih že 50.000 iskalcev zaposlitve in 50 delodajalcev, ki objavljajo prosta delovna mesta za polni in krajši delovni čas ter pogodbena in samostojna dela. Med prijavljenimi delodajalci so tudi WhatsApp, Postmates, Google in Levi Strauss.

Storitev je za iskalce zaposlitve brezplačna, podjetja pa plačujejo pristojbino za zaposlovanje. Mala podjetja plačujejo glede na število delovnih mest, srednje velika med 4000 in 13.000 evrov, večja pa med 26.000 in 86.000 evrov letno.
 

Podjetje nudi tudi mentorstva, izobraževanja in podporo

 
Poleg same storitve nudi Chronically Capable svojim članom tudi podporo. Z njimi deli pridobljene izkušnje in jih hkrati izobražuje, kako si lahko zagotovijo, da bodo po sklenitvi delovnega razmerja pošteno obravnavani. Podjetje ponuja tudi povezave z mentorji in virtualne dogodke, kjer se lahko podučijo o različnih tematikah, ki so vezane na iskanje zaposlitve.
 
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

»Želeli smo ustvariti prostor, kjer lahko ljudje najdejo podporo na katerikoli točki svoje karierne poti,« je razložila Olsonova.
 
Podjetje dela tudi na izobraževanju delodajalcev, saj si številni sicer želijo podpreti ljudi s kroničnimi boleznimi, vendar jim pri tem primanjkuje znanja. Olsonova je poudarila, da delajo izključno z delodajalci, ki so predana zaposlovanju oseb, ki se srečujejo z resnimi zdravstvenimi težavami.
 
image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Po besedah Olsonove Chronically Capable od začetka pandemije še bolj uspešno posluje. Od marca 2020 je bila zabeležena 900-odstotna rast prihodkov, za leto 2021 pa načrtujejo skoraj 900.000 evrov prihodkov. Zaradi razširjenih možnosti dela od doma je namreč povpraševanje po takem kadru v porastu.
 
Olsonova je povedala, a se njeno zdravstveno stanje počasi izboljšuje. Dodala je, da jo je verjetno okrepilo tudi to, da dela nekaj, kar ji daje smisel in namen v življenju.
 

Več iz rubrike